Log in

Registration

Νύχτες Ίψεν στην Αθήνα

Posted: December 24, 2017 / in: Πολιτισμος / Comments Off on Νύχτες Ίψεν στην Αθήνα

ΜΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

Δύο πολύ σημαντικά έργα Ερρίκου Ίψεν ανεβαίνουν φέτος το χειμώνα στην Αθήνα. Ένα από τα σπουδαιότερα και από τα λιγότερο συχνά ανεβασμένα έργα του του νορβηγού δραματουργού ανεβάζει φέτος η Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου.

 

Η παράσταση του Εθνικού Θεάτρου λέγεται «Πέερ Γκυντ» και αναφέρεται στον ήρωα του  νορβηγού συγγραφέα, ο οποίος  μεταπηδά συνεχώς σε ένα αλληγορικό  και εξαιρετικά συμβολικό έργο ανάμεσα στον φανταστικό κόσμο των σκανδιναβικών μύθων, παραδόσεων και παραμυθιών και στην πραγματικότητα. Βαθιά φιλοσοφικά ερωτήματα και υπαρξιακές αναζητήσεις, που διατρέχουν σχεδόν όλα τα έργα του Ίψεν, εμφανίζονται  πότε  υπό την αλληγορία του φανταστικού και πότε υπό το φως του ρεαλισμού και στον «Πέερ Γκυντ»,  με  το βασανιστικό ερώτημα περί  εαυτού, δηλ. ποιος πραγματικά είναι αυτός ο εαυτός και εντέλει εάν υπήρξε αληθινός, να βασανίζει  ακατάπαυστα τον ήρωα. Ειδικότερα όμως η δράση και η  υπαρξιακή αυτή εναγώνια αναζήτηση κορυφώνονται στην 5η και τελευταία πράξη του έργου, ειδικά όσο πλησιάζει το τέλος, τόσο της φυσικής οντότητας του ήρωα όσο και του έργου.

Η πλοκή εκτυλίσσεται  αρχικά στα νορβηγικά βουνά  με τον ήρωα να ακροβατεί συνεχώς μεταξύ πραγματικότητας και μύθου προσπαθώντας να ικανοποιήσει την ακόρεστη ματαιοδοξία του για φήμη, πλουτισμό και δύναμη καθώς ονειρεύεται πως μια μέρα θα γίνει  αυτοκράτορας και  έτσι πρωταγωνιστεί σε καβγάδες, αρπαγές νεαρών μελλόνυμφων κοριτσιών, διηγείται ιστορίες με πρωταγωνιστή τον εαυτό του να φυλακίζει  το διάβολο και εντέλει να  παντρεύεται την κόρη του βασιλιά των ξωτικών του δάσους. Αλλά και αμέσως να την εγκαταλείπει μη μπορώντας να  αντέξει τους όρους που  του βάζει ο βασιλιάς των ξωτικών και συμπυκνώνονται  σε μια  προσταγή: να είσαι για πάντα και μόνο ο εαυτός σου και μόνο γι’ αυτόν να έχεις έγνοια. Ο Πέερ Γκυντ, καταδιωκόμενος από τις Ερινύες της ζωής του, καταφεύγει στο εξωτερικό  όπου πλουτίζει, αποκτά φήμη  και δόξα κάνοντας  τον δουλέμπορο και τον λαθρέμπορο και τελικά, αφού έχει χάσει όλα του τα υπάρχοντα παριστάνοντας  έναν ψευδοπροφήτη,  περνάει από το ψυχιατρικό άσυλο του Καΐρου όπου μαθαίνει πως «ο ορθός λόγος πέθανε», για να καταλήξει στο τέλος και πάλι στην πατρίδα του, ναυαγός καραβοτσακισμένος. Εκεί παίζεται και η τελευταία πράξη του δράματος προσπαθώντας να αποδείξει στον επονομαζόμενο Κουμποχύτη, μια φιγούρα μεταξύ ψυχοπομπού Ερμή και Χάρου, πως σε όλη του τη ζωή υπήρξε ο εαυτός του. Το έργο αυτό του Ίψεν προσφέρει σπουδαία δραματουργική πλοκή και ευφυή ευρήματα που συνδυάζονται με το απαράμιλλο σφρίγος των διαλόγων.  Μια εναγώνια αναζήτηση στα βάθη της ψυχής του ήρωα και η οποία δεν είναι διόλου ασύνδετη με τις προσωπικές αναζητήσεις του Ίψεν περί αλήθειας, αξιών, διαμάχης του Καλού με το Κακό κοκ.

Το έργο, που ανεβαίνει στην Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, έχει συμπαγή υφή και γρήγορη ροή καθώς οι σκηνοθετικές επιλογές για σύντμηση κάποιων σκηνών, ειδικότερα στην  4η και 5η πράξη, βοηθούν προς αυτή την κατεύθυνση. Ιδιαίτερο χρώμα στην πλοκή δίνουν τα εξαιρετικά δουλεμένα σκηνικά και η εναλλαγή τους, αλλά και η ενδυματολογική προσέγγιση ενώ αξίζει να σημειωθεί πως εξαιρετική είναι και η μουσική επένδυση. Την παράσταση έχει σκηνοθετήσει ο Δ. Λιγνάδης που υποδύεται επίσης τον Πέερ Γκυντ στην ωριμότητά του, πλαισιωμένος από μια πλειάδα εξαιρετικών ηθοποιών. Είναι μια παράσταση ενδιαφέρουσα, με δυνατές συγκινήσεις, την οποία αξίζει να παρακολουθήσει το θεατρόφιλο, και όχι μόνο, κοινό.

Ταυτότητα παράστασης

Μετάφραση: Γιώργος Δεπάστας
Σκηνοθεσία – Διασκευή: Δημήτρης Λιγνάδης
Δραματουργική επιμέλεια: Ελένη Γκίνη
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Λιγνάδης
Σκηνικά – Κοστούμια: Απόλλων Παπαθεοχάρης
Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης
Μουσική: Γιάννης Χριστοδουλόπουλος
Επιμέλεια κίνησης: Αναστασία Βαλσαμάκη
Βοηθός σκηνοθέτης: Αναστασία Διαμαντοπούλου
Βοηθός σκηνογράφου: Σωτήρης Μητσούλας
Βοηθός σκηνοθέτη: Μάρα Βλαχοπούλου

Διανομή (με αλφαβητική σειρά)
Μιχάλης Afolayan: Άσλακ
Στεφανία Γουλιώτη: Άαζε
Ιερώνυμος Καλετσάνος: Σκυφτός, Κουμποχύτης
Δημήτρης Λιγνάδη: Πέερ Γκυντ
Δημήτρης Μοθωναίος: Πέερ Γκυντ
Νάνσυ Μπούκλη: Σολβάιγ, Βοσκοπούλα
Ζωή Μυλωνά: Ίνγκριντ, Ανίτρα, Βοσκοπούλα
Πάνος Παπαδόπουλος: Πέερ Γκυντ
Κατερίνα Πατσιάνη: Κάρι, Βοσκοπούλα
Βαγγέλης Ρωμνιός: Πάστωρ
Γιούλικα Σκαφιδά: Γυναίκα με τα πράσινα, Παράξενος επιβάτης
Σπύρος Τσεκούρας: Βασιλιάς Ντόβρε
Γιάννης Τσουμαράκης: Πέερ Γκυντ
Γιωργής Τσουρής: Ματσμόεν, Μπεγκρίφεφελντ

Πλήθος: όλος ο θίασος

Χειριστές μουσικής- Keyboards: Ανδριανή Γιακουμέλου & Μάριος Καραμπότης

Φωτογράφος παράστασης: Πάτροκλος Σκαφίδας

Σε όλες τις παραστάσεις της Κεντρικής Σκηνής κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή θα υπάρχουν αγγλικοί υπέρτιτλοι

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ, Αγίου Κωνσταντίνου 22-24, τηλ. 210.5288170-171, 210.7234567

Kρατήσεις για συλλόγους: 210.5288178

Ημέρες και ώρες παραστάσεων
Από Τετάρτη έως και Κυριακή στις 20:00

Τιμές εισιτηρίων: 22€, 17€, 10€ (φοιτητικό), κάτοχοι κάρτας ΟΑΕΔ 6€
Παρασκευή ενιαία τιμή 13€

«Η Αγριόπαπια» στο θέατρο Πορεία

 

Εξίσου αμείλικτα ερωτήματα βασανίζουν τους ήρωες του ΄Ιψεν στο περίφημο έργο του «Η Αγριόπαπια». Η διαμάχη Αλήθειας και Ψεύδους, οι διαπροσωπικές και οικογενειακές σχέσεις και το υπόβαθρο όπου αυτές οικοδομούνται και μια διαλεκτική  ενότητα και διαπάλη μεταξύ αλτρουισμού και ακραίου  ατομικισμού ή ακόμη μεταξύ  του αγώνα για επιβίωση και της παραίτησης συνθέτουν έναν εκρηκτικό δραματουργικό καμβά όπου επάνω του ο Ίψεν φιλοτέχνησε ένα από τα σημαντικότερα έργα του. Βαθιά επηρεασμένος από τη χριστιανική πίστη, ο νορβηγός δραματουργός δε διστάζει ωστόσο να αντιμετωπίζει από μια ανατρεπτική σκοπιά το ζήτημα των κατεστημένων αξιών και παραδόσεων που κληροδότησαν στην ανθρωπότητα  οι μονοθεϊστικές θρησκείες εν γένει. Επί της ουσίας, ο Ίψεν προσεγγίζει από  έναν άλλο δρόμο τις απολήξεις της φιλοσοφίας του Νίτσε προσπαθώντας  να περιγράψει έναν νέο κόσμο με ριζικά διαφορετικές αξίες. Στο συγκεκριμένο έργο οι συγκρούσεις αυτές, τόσο εσωτερικές όσο και μεταξύ των ανθρώπινων υποκειμένων, έχουν πολύ συχνά εξαιρετικά δραματικές  συνέπειες όπως η αυτοκτονία, κάτι που συμβαίνει και στην «Αγριόπαπια», αλλά ακόμη και στην «Έντα Γκάμπλερ» και αλλού. Συνυφασμένη με το συμβολισμό, η γραφή του Ίψεν δίνει στην «Αγριόπαπια» την ενσάρκωση όλων αυτών των αντιθέσεων και την καθιστά μέσο κατανόησης των βαθιών εσωτερικών αντιφάσεων και της διαπάλης των ηρώων του που από τη μία αγωνίζονται για «την επιταγή του Ιδεώδους» και από την άλλη τρέφονται με υποκρισίες και ψέματα. Ένα έργο με πολλαπλά επίπεδα αναγνώσεων και ερμηνειών, με σφριγηλή πλοκή και απαράμιλλους διαλόγους. Πρόκειται για μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα παράσταση που ανεβαίνει από τους συντελεστές του θεάτρου Πορεία στο ομώνυμο θέατρο (οδός Τρικόρφων, πολύ κοντά στην Πλατεία Βικτωρίας) και την οποία συνιστούμε ανεπιφύλακτα.

Η παράσταση «Αγριόπαπια» του Χένρικ Ιψεν δίνεται στο θέατρο Πορεία (Τρικόρφων 3-5, Πλατεία Βικτωρίας, 210-8210991, 210-8210082). Σκηνοθετεί ο Δημήτρης Τάρλοου. Πρωταγωνιστούν οι Γιάννος Περλέγκας, Γιάννης Κότσιφας, Λένα Δροσάκη, Σίσσυ Τουμάση, Αννα Μάσχα, Θέμης Πάνου, Γιώργος Μπινιάρης, Αντίνοος Αλμπάνης, Γιάννης Καπελέρης, Αλκιβιάδης Μαγγόνας, Στέργιος Κοντανιώτης, Νίκος Πυροκάκος, Ανδρέας Νάτσιος, Γιάννης Γούνας, Ζύλο Τσαούσι.

 

Δείτε το τρέιλερ της παράστασης Αγριόπαπια του Χένρικ Ιψεν


 

Εθνικό Θέατρο… «Πέερ Γκυντ» του Χένρικ Ιψεν

Tags: , ,

Similar posts

© Some rights reserved 2018 - ΠΡΙΝ Παλιά μορφή και προηγούμενα άρθρα