Log in

Registration

Νίκη των εργαζομένων στα Πάμπλικ

Posted: September 10, 2017 / in: Εργαζομενοι, Κοινωνια / Comments Off on Νίκη των εργαζομένων στα Πάμπλικ

του Κυριάκου Νασόπουλου

Σε νέο στάδιο περνάει ο αγώνας για την υπεράσπιση της Κυριακάτικης Αργίας, καθώς μετά από 4 χρόνια απεργιακών απαντήσεων στις προσπάθειες της εργοδοσίας να ισοπεδώσει μία από τις σημαντικότερες κατακτήσεις του 20ου αιώνα, πλέον με τη στήριξη της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, τα αφεντικά ετοιμάζονται για ολομέτωπη επίθεση.

Με το 4ο μνημόνιο, κυβέρνηση και «θεσμοί» έδωσαν στην εργοδοσία τη δυνατότητα να ανοίγει τα καταστήματα όλες τις Κυριακές του έτους στις τουριστικές περιοχές, μετατρέποντας οριστικά τους εργαζόμενους στο εμπόριο σε αναλώσιμη «καύσιμη ύλη» για τη «βαριά βιομηχανία» της χώρας. Ήταν τέτοια δε η επιμονή της κυβέρνησης να εξυπηρετήσει τις μεγάλες αλυσίδες και τα πολυκαταστήματα που ο υπουργός Οικονομίας Δ. Παπαδημητρίου έφτασε στο σημείο να αναφέρει κυνικά ότι το μέτρο ισχύει «στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης και στην Αμερική», οπότε «μπορούμε να το δούμε ως εκσυγχρονισμό της οικονομίας». Εκμεταλλευόμενες την …«εκσυγχρονιστική» νομοθεσία της κυβέρνησης μεγάλες αλυσίδες του λιανεμπορίου, όπως η Ιντιτέξ, ιδιοκτήτρια μιας σειράς από φίρμες όπως τα Ζάρα, τα Πουλ εντ Μπέαρ και τα Μπέρσκα, αλυσίδες σούπερ μάρκετ αλλά και μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων τεχνολογίας, όπως το Πλαίσιο και τα Πάμπλικ, φιλοδοξούν να αλώσουν τις Κυριακές των εργαζομένων.
Συγκεκριμένα τα Πάμπλικ επιχείρησαν να ανοίξουν καταστήματα την Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου αλλά κήρυξαν …άτακτη οπισθοχώρηση μπροστά στις αντιδράσεις των εργαζομένων. Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου-Χάρτου-Ψηφιακών Μέσων Αττικής (ΣΥΒΧΑ), αν και τα Πάμπλικ «θέλουν να μπουν στο χορό της συνεχούς Κυριακάτικης λειτουργίας» και «το επιχείρησαν για την Κυριακή 3/9», «δεν τους βγήκε, εξαιτίας και της ετοιμότητας και της αποφασιστικότητας που έδειξε ο σύλλογός μας (άμεση καταγγελία και προετοιμασία για αγωνιστική αντίδραση)».

«Τα Πάμπλικ δεν θα παραιτηθούν από το σχέδιό τους αυτό. Όταν βλέπουν διάφορες εμπορικές φίρμες και πολυκαταστήματα να έχουν κάνει το πρώτο βήμα στη συνεχή Κυριακάτικη λειτουργία, τότε και αυτοί δεν θέλουν “να μείνουν πίσω”. Στην περιοχή του Αεροδρομίου Αθηνών ήδη “συνεργαζόμενες” οι εταιρείες καλούν με διαφημίσεις το καταναλωτικό κοινό να πάει για ψώνια Κυριακή. Η&Μ, Ζάρα κ.α. ανοίγουν τα υποκαταστήματά τους στο κέντρο της Αθήνας και δοκιμάζουν και στις άλλες περιοχές που ο νέος νόμος τους δίνει το δικαίωμα. Για τα σωματεία στο χώρο του εμπορίου, για τις εργατικές συλλογικότητες, τις συλλογικότητες γειτονιάς, το Συντονιστικό δράσης ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας και τα “απελευθερωμένα” ωράρια δεν πρέπει να υπάρχει επανάπαυση. Συνεχίζουμε τον αγώνα για την υπεράσπιση της Κυριακάτικης αργίας», αναφέρει ο ΣΥΒΧΑ.

Παράλληλα ο σύλλογος καλεί «την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ) να κηρύξει απεργίες και να μην τα κρεμάει όλα στα ασφαλιστικά μέτρα και στην προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας», ενώ ξεκαθαρίζει ότι «βρίσκεται σε αγωνιστική ετοιμότητα για τυχόν άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές στον κλάδο». «Όπως και συνολικά στον κλάδο του εμπορίου, καθώς, όπως αντιλαμβανόμαστε –και για πολλά χρόνια πλέον έχουμε συμβάλει σε αυτό– ένας από τους βασικούς παράγοντες για να νικήσει ο αγώνας για την Κυριακάτικη αργία είναι και το να δίνεται συντονισμένα από εργαζόμενους και αλληλέγγυους σε όσο το δυνατό πιο πολλά καταστήματα στο σύνολο της αγοράς».

Οι εργαζόμενοι στα Πάμπλικ βρίσκονται «με το όπλο παραπόδα», έτοιμοι να απαντήσουν οργανωμένα σε οποιαδήποτε προσπάθεια της εργοδοσίας να επιτεθεί στο δικαίωμα της ανάπαυσης τις Κυριακές. Το μέγεθος της επίθεσης όμως απαιτεί οργάνωση και προετοιμασία για ξεσηκωμό σε όλο τον κλάδο του εμπορίου, ώστε να αποτραπούν τα σχέδια της εργοδοσίας και να ανατραπεί το αντεργατικό νομικό οπλοστάσιο που έχει επιτρέψει στα αφεντικά να ξεσαλώσουν. Η στάση της ΟΥΙΕ που έχει επιλέξει να «στρίβει» δια της δικαστικής οδού, χωρίς να οργανώνει και να προετοιμάζει τους εργαζόμενους για τις μάχες που έρχονται, ενώ αντίθετα συμπλέει με τις εργοδοτικές οργανώσεις που δεν αντιτίθενται στην καταστρατήγηση της κυριακάτικης αργίας αλλά μόνο στην πλήρη κατάργησή της, βοηθάει στην εμπέδωση κλίματος αναμονής και ηττοπάθειας. Αναντίστοιχη της περιόδου είναι και η λογική του ΠΑΜΕ, που αρκείται σε κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας, απέχοντας από τα μεγάλα απεργιακά μπλόκα στην Ερμού και αλλού.
Η νέα περίοδος που ξεκινάει απαιτεί νέες μορφές οργάνωσης και πάλης, με τον αγώνα στα χέρια των ίδιων των εργαζομένων οι οποίοι, κακοπληρωμένοι ή απλήρωτοι, «μαύροι» και ελαστικοποιημένοι, καλούνται να ισοπεδώσουν τις ζωές τους για τα κέρδη των αφεντικών και τους βαμμένους με αίμα δείκτες της ανάπτυξής τους.

Tags: , ,

Similar posts

© Some rights reserved 2018 - ΠΡΙΝ Παλιά μορφή και προηγούμενα άρθρα