Log in

Registration

Με έμφαση στην πραγματική άνοδο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Posted: June 2, 2013 / in: Αποψεις / Comments Off on Με έμφαση στην πραγματική άνοδο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ

του Θάνου Ανδρίτσου

Επανεμφανίστηκε στις δημοσκοπήσεις η ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Σύμφωνα με αρκετές νέες μετρήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας την τελευταία εβδομάδα, το μέτωπο της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς εμφανίζεται δυναμικά στις επιλογές και μάλιστα, με ποσοστά που κινούνται κοντά στο 1,5% και 2%.

Δεν παίρνουν βέβαια τα μυαλά μας αέρα. Ξέρουμε πολύ καλά την εγκυρότητα των δημοσκοπήσεων των κυρίαρχων ΜΜΕ που ανεβάζουν και κατεβάζουν ποσοστά ανάλογα με τις πρόσκαιρες πολιτικές στοχεύσεις τους. Άλλωστε, καταλαβαίνει και ο πιο αφελής ότι απέχουν χιλιόμετρα από την πραγματικότητα κάτι δημοσκοπικά νούμερα που έδιναν κατά καιρούς σε κόμματα – φαντάσματα, όπως για παράδειγμα τη Νέα ΜΕΡΑ του Χρήστου Ζώη. Έτσι γνωρίζουμε ότι ανάλογα με την πίεση που θέλουν να ασκήσουν, και το τελευταίο διάστημα ειδικά απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, μπορούν να πριμοδοτήσουν ή να «χαντακώσουν» πολιτικές δυνάμεις και ψηφοφόρους (είναι φανερή η πολύ συχνά υπέρμετρη προβολή του Σχεδίου Β’, από συγκεκριμένες μερίδες των ΜΜΕ). Πρώτο και κύριο είναι το εργαλείο των πιθανών επιλογών μεταξύ των κομμάτων που έχουν να επιλέξουν οι ερωτηθέντες.

Έχουμε όμως την πεποίθηση ότι αυτή η άνοδος που δείχνουν οι δημοσκοπήσεις εκφράζει και πραγματικές διεργασίες στη βάση της κοινωνίας και των αριστερών ψηφοφόρων. Σε κάθε περίπτωση, εμάς δεν μας ενδιαφέρουν τα πολιτικά παιχνίδια, η εκλογολογίες και τα δημοσκοπικά τρικ και δίνουμε την προσοχή και την έμφασή μας στην ανάγκη ενίσχυσης της αντικαπιταλιστικής φωνής που εκφράζει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Φαίνεται καθημερινά όλο και πιο καθαρά ότι όλο και περισσότερος κόσμος του αγώνα και της Αριστεράς στρέφεται ξανά ή για πρώτη φορά στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Η διπλά αδιέξοδη στάση των ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ και ειδικά η ολοένα και αυξανόμενη απογοήτευση από τη στάση κυβερνητικής αναμονής και υποστολής των ριζοσπαστικών διεκδικήσεων από την αξιωματική αντιπολίτευση, έχει οδηγήσει χιλιάδες κόσμου να προσεγγίσει μια πιο ανυπόταχτη και επαναστατική, αλλά ταυτόχρονα μετωπική και μαζική αγωνιστική πρόταση. Και αυτό όχι ως μια εναπόθεση ελπίδων σε ένα μακρινό σοσιαλιστικό μέλλον, αλλά ως την πιο άμεσα αλλά και μακροπρόθεσμα ρεαλιστική εναλλακτική.

Αυτή η πραγματική άνοδος, που θέλει πολλά βήματα ακόμα για να γίνει μετρήσιμο και σταθερό άλμα, αποτυπώνεται από την αύξηση των μελών της και κυρίως από τις μαζικές και πλούσιες προσυνεδριακές διαδικασίες για τη 2η Συνδιάσκεψη που ολοκληρώνεται σήμερα. Ακόμα μεγαλύτερο ωστόσο είναι το ακροατήριο με το οποίο συνομιλεί καθημερινά η ΑΝΤΑΡΣΥΑ μέσα στους χώρους δουλειάς και σπουδών, στις γειτονιές και τις καθημερινές μάχες.

Η αντικαπιταλιστική Αριστερά αντιμετωπίζει τον κόσμο της Αριστεράς, ως αγωνιστές με εμπειρίες, προβληματισμούς και σκέψεις, όχι σαν δημοσκοπικά μπλοκ. Επιδιώκει να αναπτύξει βαθιές συντροφικές σχέσεις, οικοδομημένες στην καθημερινή μάχη, στην ταξική πάλη και τη θεωρητική αναζήτηση. Και ξέρουμε ότι η πρότασή της μπορεί να στηριχθεί από πλατιά κοινωνικά ακροατήρια. Γι’ αυτό το έργο μας είναι μεγάλο ακόμα.

 

© Some rights reserved 2019 - ΠΡΙΝ Παλιά μορφή και προηγούμενα άρθρα