Log in

Registration

ΕΚΑ: Η αποφασιστική απάντηση ταξικών δυνάμεων απέτρεψε τη νομιμοποίηση της δοτής διοίκησης

Posted: October 31, 2016 / in: Εργαζομενοι, Πρωτοσελιδο / Comments Off on ΕΚΑ: Η αποφασιστική απάντηση ταξικών δυνάμεων απέτρεψε τη νομιμοποίηση της δοτής διοίκησης

του Δημήτρη Σταμούλη

Η μαζική παράσταση διαμαρτυρίας και η παρουσία δεκάδων συνδικαλιστών και εργαζομένων της «Αγωνιστικής Ταξικής Ενότητας» (ΑΤΕ), των εργατικών σχημάτων και συσπειρώσεων ιδιωτικού τομέα αλλά και δυνάμεων του ΠΑΜΕ, την περασμένη Τετάρτη, απέτρεψε την πρώτη συνεδρίαση της διορισμένης διοίκησης στο ΕΚΑ και τη νομιμοποίησή της στο μεγαλύτερο εργατικό κέντρο της χώρας. Οι παρευρισκόμενοι εργαζόμενοι απέκλεισαν το χώρο συνεδρίασης και με συνθήματα όπως «συνδικάτα ταξικά, όχι εργοδοτικά», απέτρεψαν την πρόσβαση των δοτών συνδικαλιστών όλων των αποχρώσεων που τόλμησαν να αποδεχτούν την ωμή παρέμβαση, στα εσωτερικά των εργατικών συνδικάτων, των δικαστών και των κρατικών μηχανισμών που βγάζουν παράνομες τις απεργίες και διώκουν απεργούς.

Τα δύο εκλεγμένα μέλη της ΑΤΕ στη διοίκηση του ΕΚΑ, Σπ. Κοντομάρης και Στ. Μανίκας, αρνήθηκαν με επιστολή της την αποδοχή του διορισμού τους. Μεταξύ άλλων επισημαίνουν ότι «σε μια περίοδο που κυβέρνηση, κεφάλαιο και ΕΕ προετοιμάζουν το νέο αντεργατικό νόμο με σκοπό να χτυπήσουν κι άλλο τα εργασιακά και συνδικαλιστικό δικαιώματα, η επιβολή διορισμένης διοίκησης στο ΕΚΑ, ανεξάρτητα από την τραγελαφική σύνθεσή της, επιφέρει τον ασφυκτικό περιορισμό της δράσης και της δικαιοδοσίας του». Προσθέτουν δε ότι «το ΕΚΑ στερείται το δικαίωμα να κηρύξει απεργία, να παρασταθεί υπέρ των εργαζομένων και των σωματείων του στις επιθεωρήσεις εργασίας και στις εργατικές διαφορές, να ασκήσει την οποιαδήποτε άλλη πολιτική και συνδικαλιστική παρέμβαση, πέρα από την επανάληψη του 29ου συνεδρίου σε τέσσερις μήνες». Η υπόθεση της δικαστικής παρέμβασης στα εσωτερικά του ΕΚΑ ξεκίνησε με την προσφυγή της παράταξης «Νέα Πορεία» και του συλλόγου προσωπικού Άλφα Μπανκ, επειδή αποκλείστηκαν από τις διαδικασίες του πρόσφατου συνεδρίου του ΕΚΑ, καθώς εμφάνισαν ως μέλη τους άτομα που δεν εργάζονταν στο χώρο της Αττικής.

Σε μια κρίσιμη συγκυρία, με τον μαχόμενο εργατικό συνδικαλισμό να προσπαθεί να οργανώσει τον αγώνα ενάντια στην απόπειρα της κυβέρνησης και των δανειστών να περάσουν τον άθλιο αντεργατικό και αντισυνδικαλιστικό νόμο, με στημένες μεθοδεύσεις, παραλύεται το ΕΚΑ και η όποια δυνατότητα επιρροής του σε μια μαχητική, αγωνιστική και απεργιακή προοπτική ενάντια στην κυβερνητική πολιτική. Οι δύο εκλεγμένοι συνδικαλιστές της ΑΤΕ επισημαίνουν ότι «είναι ντροπή για όποια παράταξη και όποιον συνδικαλιστή αποδεχτεί το διορισμό του» ξεκαθαρίζοντας δε ότι ως μέλη της ΑΤΕ αλλά και όλα τα μέλη του ψηφοδελτίου της, δεν πρόκειται να συμμετέχουν σε καμιά διορισμένη διοίκηση. Η ΑΤΕ ΕΚΑ με ανακοίνωσή της καταγγέλλει ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ-«Νέα Πορεία» και ΕΑΚ (ΜΕΤΑ-συνδικαλιστές ΣΥΡΙΖΑ-ΛΑΕ, μαζί με τμήμα του ΕΜΕΙΣ-Φωτόπουλου), που έκαναν τα πάντα για να ακυρώσουν τις αποφάσεις του 29ου συνεδρίου του ΕΚΑ. Αποχώρησαν από τις διαδικασίες του για να μην παρθούν αποφάσεις και να μη γίνει συζήτηση.

Μετά το συνέδριο συγκρότησαν κοινό προεδρείο. Στήριξαν από την πρώτη στιγμή το εργοδοτικό σωματείο της Άλφα Μπανκ (και άλλα σωματεία) που προσέφυγε με ασφαλιστικά μέτρα στα δικαστήρια ενάντια στις αποφάσεις του συνεδρίου. Ακόμα και μετά την απόφαση του δικαστηρίου που «δικαίωνε» την προσφυγή του σωματείου της Άλφα Μπανκ, στο ΔΣ του ΕΚΑ και στις ανακοινώσεις τους δηλώνουν συμμετοχή στη διορισμένη διοίκηση! Έκαναν μάλιστα προσφυγή σωματεία που ελέγχονται από αυτές τις δυνάμεις, για να διοριστεί δοτή διοίκηση ίδια με την προηγούμενη, για να μη χαλάσουν δήθεν οι …συσχετισμοί! Αξίζει δε να σημειωθεί ότι το δικαστήριο διόρισε διοίκηση ίδια με αυτή που προέκυψε από το 29ο συνέδριο, αλλά κατά τα …30/31! Η μόνη διαφορά στη σύνθεση διορισμένης και εκλεγμένης διοίκησης, προφανώς όχι τυχαία, ήταν η αφαίρεση μιας έδρας από την ΑΤΕ-ΕΚΑ και η απόδοσή της στον Ν. Κούνιδα, μέλος της «Νέας Πορείας» και του συλλόγου Άλφα Μπανκ. Εδώ όμως υπάρχει μια πολύ σημαντική λεπτομέρεια. Δεν υπήρξε απολύτως καμιά περαιτέρω αιτιολόγηση του διορισμού του από το δικαστήριο ενώ είναι πραγματικά απορροίας άξιο πώς το δικαστήριο ενώ έκρινε παράτυπες τις αποφάσεις του συνεδρίου, τελικά διορίζει διοίκηση κατά 30/31 ίδια με την εκλεγμένη, αλλά και πώς κατέληξε στην απομάκρυνση του Σπ. Κοντομάρη της ΑΤΕ και την αντικατάστασή του με τον Ν. Κούνιδα, ο οποίος δεν είχε καν προταθεί στο δικόγραφο!!

Σοβαρές είναι οι ευθύνες της ΕΑΚ από την οποία προέρχεται και ο «απερχόμενος» πρόεδρος Μυλωνάς. Το γεγονός ότι έσπευσε να αναγνωρίσει ευθύνες στο ίδιο το 29ο συνέδριο που με τις αποφάσεις του «προκάλεσε» αυτή την εξέλιξη μαρτυρά πώς αντιμετωπίζουν τον σημερινό εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό, με ποια κριτήρια κρίνουν την πρωτοφανή εμπλοκή της αστικής δικαιοσύνης στα εσωτερικά του εργατικού συνδικαλισμού και για ποιου είδους «ανασυγκρότηση» του κινήματος υποτίθεται ότι μάχονται αυτές οι δυνάμεις. Επίσης είναι άξιον απορίας, πώς ένα κεντρικό συνδικαλιστικό στέλεχος της ΛΑΕ δρώντας προφανώς υπό την απόλυτη κάλυψή της, επιλέγει να αποδεχτεί διορισμό και μάλιστα σε ένα κορυφαίο συνδικαλιστικό όργανο. Ποτέ στο παρελθόν μαχόμενες, και ταξικές αριστερές δυνάμεις δεν είχαν αποδεχτεί ένα τέτοιο άθλιο ρόλο.

© Some rights reserved 2018 - ΠΡΙΝ Παλιά μορφή και προηγούμενα άρθρα