Log in

Registration

Φυλακίζουν την αλληλεγγύη στους φαντάρους

Posted: April 4, 2016 / in: Κοινωνια, Πρωτοσελιδο / Comments Off on Φυλακίζουν την αλληλεγγύη στους φαντάρους

Ανάγκη άμεσης δυναμικής απάντησης από το μαζικό κίνημα

του Κυριάκου Νασόπουλου

Σε δυο χρόνια φυλάκιση, με τριετή αναστολή, καταδίκασε την περασμένη Τετάρτη 30/3 με απόφαση του το Β’ Μονομελές Πλημμελειοδικείου Αθηνών τον σύντροφο Νίκο Αργυρίου, δραστήριο μέλος της Επιτροπής Αλληλεγγύης Στρατευμένων και του δικτύου «Σπάρτακος». Απόφαση που έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στον κόσμο του κινήματος και κύμα αλληλεγγύης στο πρόσωπο του συντρόφου. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι ενώ ο εισαγγελέας πρότεινε 5 μήνες ποινή, τελικώς το δικαστήριο απεφάνθη 2 χρόνια!

Η ίδια η πρόεδρος του δικαστηρίου από την πρώτη στιγμή της διαδικασίας ισχυριζόταν ότι δεν χρειάζεται περισσότερους από έναν μάρτυρες, “διότι έχει διαβάσει και ξέρει τι έχει γίνει”. Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, όταν ο σύντροφος Νίκος Αργυρίου υπενθύμισε την αποδεδειγμένη συμβολή της Επιτροπής στην ανάδειξη της ύπαρξης ακροδεξιών θυλάκων στη Σχολή Ευελπίδων, ο ίδιος ο μηνυτής του φώναξε: «Ναι, γι’ αυτό σου έρχονται και άλλες μηνύσεις», χωρίς να υπάρχξει η παραμικρή αντίδραση από την έδρα.

Η υπόθεση ξεκινάει το 2009, όταν και το Δίκτυο Ελευθέρων Φαντάρων Σπάρτακος δημοσίευσε καταγγελία νεοσύλλεκτου στρατιώτη στο Κέντρο Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων (ΚΕΝ) Γρεβενών για τις άθλιες συνθήκες του στρατοπέδου.  Ο τότε αντισυνταγματάρχης και επιτελάρχης της 34ης Μ/Κ Ταξιαρχίας, Δημήτρης Βούτσης, διοικητής στο ΚΕΝ Γρεβενών κατέθεσε μήνυση για συκοφαντική δυσφήμηση στην Εισαγγελία Γρεβενών.

Για να φτάσουμε στην καταδικαστική απόφαση, εφτά ολόκληρα χρόνια μετά, χρειάστηκε σύμφωνα και με την υπεράσπιση να παραβιαστούν δεκάδες διατάξεις περί δικαιωμάτων και δίκαιης δίκης. Καταρχήν, ελλείψει νόμιμης διαδικασίας άρσης απορρήτου, βαφτίστηκε διαχειριστής της ιστοσελίδας, ο προσωρινός κάτοχος του κινητού τηλεφώνου της Επιτροπής.  Επίσης εγινε ανερυθρίαστα δεκτή η παράνομη, χωρίς άρση απορρήτου, επανειλημμένη παρακολούθηση των τηλεφώνων της Επιτροπής και του προσωπικού τηλεφώνου του προσωρινού κατόχου του κινητού, από τη δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Θεσσαλονίκης. Επίσης, έγινε δεκτό ότι αφού ο κάτοχος του κινητού τηλεφώνου συνδέθηκε σε ανύποπτο χρόνο στο ίντερνετ και δη έναν μήνα μετά τις επίδικες καταγγελίες, ο ίδιος θα ήταν και αυτός που τις ανήρτησε. Αυτά σημειώνει μεταξύ άλλων σε κείμενο της η δικηγόρος υπεράσπισης, Αντωνία Λεγάκη.

Σε ανακοίνωσή τους, το Δίκτυο Ελευθέρων Φαντάρων “Σπάρτακος” και η Επιτροπή Αλληλεγγύης Στρατευμένων επισημαίνουν ότι “ η σημερινή απόφαση της αστικής δικαιοσύνης κάλλιστα μπορεί να χαρακτηριστεί ως συμβόλαιο θανάτου. Όχι μόνο για την Επιτροπή Αλληλεγγύης Στρατευμένων, το κίνημα των φαντάρων και την αντίληψη του φαντάρου -πολίτη με στολή που έχει δικαιώματα και τα διεκδικεί συλλογικά και αγωνιστικά. Αλλά συνολικά για βασικές λαϊκές ελευθερίες, για όποιον μάχεται, διεκδικεί, αμφισβητεί την κυβερνητική, μνημονιακή και καπιταλιστική βαρβαρότητα, την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ…Η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η κυβέρνηση του κοινοβουλευτικού ολοκληρωτισμού κατάφερε να δώσει μια ακραία επίδειξη αυταρχισμού όχι μόνο με το μέγεθος της ποινής, αλλά κυρίως με το σκεπτικό. Βλέπεις για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ «που καταπολεμά τη διαφθορά», με δύο χρόνια φυλάκιση τιμωρείται όποιος καταγγέλλει τα καψόνια στον Στρατό, την προσβολή της Αξιοπρέπειας των φαντάρων, όποιος μάχεται για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των στρατευμένων, αλλά ένα χρόνο φυλάκιση ο πρώην υπουργός Παπακωνσταντίνου για τα όργια της λίστας Λαγκάρντ”. “Καλούμε όλες τις συλλογικότητες του κόσμου της εργασίας και της νεολαίας, τα κοινωνικά κινήματα να σταθούν έμπρακτα δίπλα στο κίνημα των φαντάρων, να καταγγείλουν την ολοκληρωτικού χαρακτήρα δικαστική απόφαση, την κυβέρνηση και το κράτος”, καταλήγει.

Σε ανακοίνωσή του το ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση σημειώνει μεταξύ άλλων: “Η απόφαση αυτή –τι ειρωνεία, έρχεται την επομένη της συζήτησης στη βουλή για την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης- σηματοδοτεί μια προσπάθεια κτυπήματος του κινήματος μέσα κι έξω από το στρατό για τα δικαιώματα των φαντάρων. Στοχοποιεί την Επιτροπή Αλληλεγγύης Στρατευμένων και το Δίκτυο Ελεύθερων φαντάρων Σπάρτακος, που έχουν πρωτοπόρα δράση για τα δικαιώματα των στρατευμένων και έχουν γίνει διαχρονικά ενοχλητικοί στο κράτος…Είναι γελασμένοι όμως… Δεν προκαλούν το φόβο και την υποταγή. Αντίθετα, ωθούν στην αντίσταση και στον αγώνα για ανατροπή. Αναδεικνύουν μέσω του δικού τους φόβου πόσο σημαντικό είναι το έργο των αγωνιστών για τα δικαιώματα των στρατευμένων, για την ανάπτυξη ενός σύγχρονου αντιπολεμικού διεθνιστικού αντιιμπεριαλιστικού – αντικαπιταλιστικού κινήματος για Ειρήνη, Ελευθερία και Φιλία για όλους τους λαούς της περιοχής…Γι’ αυτό, δίπλα στην Επιτροπή Αλληλεγγύης Στρατευμένων και στο Νίκο Αργυρίου θα υψωθεί μία ασπίδα αλληλεγγύης από πολιτικές οργανώσεις, συνδικάτα, σωματεία και συλλόγους, συλλογικότητες του μαζικού κινήματος εργαζομένων, λαού και νεολαίας που θα αποκρούσει κάθε επίθεση του κράτους έκτακτου ανάγκης, της αντιλαϊκής συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και των μηχανισμών τους”.

Από την δική της πλευρά η ΑΝΤΑΡΣΥΑ. στέκεται στο πλευρό του συντρόφου Νίκου Αργυρίου και σημειώνει μεταξύ άλλων ότι”η καταδίκη αυτή είναι μεγάλο χτύπημα για την πάλη για δημοκρατικά δικαιώματα και λαϊκές ελευθερίες. Την εποχή που ένα νέο μνημόνιο προετοιμάζεται από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και την τερατρόϊκα, που οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και η πολεμική απειλή οξύνονται, που προωθείται η συμμαχία με το κράτος – τρομοκράτη του Ισραήλ και τη χούντα της Αιγύπτου, η δικαστική απόφαση αυτή συμβάλλει στην εμπέδωση ενός κλίματος αυταρχισμού, υπονόμευσης και κατάργησης κάθε δυνατότητας για πάλη για τα συμφέροντα και τις ελευθερίες εργαζομένων και νεολαίας¨.

Τέλος ήδη αρκετά εργατικά σωματεία, συλλογικότητες και κινήσεις έχουν εκδόσει ανακοινώσεις ενάντια στην δικαστική απόφαση και στέκονται αλληλέγγυα στο πλευρό του συντρόφου Νίκου Αργυρίου.

“Η δίωξη είχε ξεκάθαρο στόχο τη στρατευμένη νεολαία αλλά και τη νεολαία, συνολικά. Με σαφή στόχο, αυτή η νεολαία να υποταχθεί και να “πειθαρχήσει” στη φτώχεια, την ανεργία, το φόβο και τον παραλογισμό της αυθαιρεσίας και της εκδικητικότητας των ταγών μιας στρατιωτικοποιημένης κοινωνίας. Σήμερα, πέντε χρόνια αργότερα, η τυφλή, στις αγωνίες και τις ταλαιπωρίες των νέων ανθρώπων, δικαιοσύνη, καταδίκασε σε δυο χρόνια φυλάκιση με αναστολή, μέλος της ΕΑΣ, τον οποίο έχρισε με το “έτσι θέλω” διαχειριστή της ιστοσελίδας. 24 μήνες φυλάκιση για συκοφαντική δυσφήμιση στο μέλος της ΕΑΣ αλλά 12 μήνες στον Παπακωνσταντίνου για πλαστογράφιση της λίστας Λαγκάρντ και 18 μήνες στον Ψωμιάδη για συκοφαντική δυσφήμιση του Λαλιώτη με πλαστά έγγραφα!”, σημειώνει στην ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης “Ο Αριστοτέλης”.

 

 

 

 

 

© Some rights reserved 2019 - ΠΡΙΝ Παλιά μορφή και προηγούμενα άρθρα