Χρίστος Κρανάκης
▸Στο στόχαστρο το κίνημα στην Πολυτεχνική Σχολή
Ξεκίνησε στις 15 Νοεμβρίου, στο Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων της Κομοτηνής, με καθυστέρηση επτά χρόνων, η δίκη των έξι φοιτητών που έχουν στοχοποιηθεί επειδή είχαν πρωτοστατήσει σε συνελεύσεις και κινητοποιήσεις που κατήγγειλαν αναπληρωτή καθηγητή για ανάρμοστη συμπεριφορά και διάδοση φασιστικών ιδεών. Η δίκη διακόπηκε και αναμένεται να ολοκληρωθεί την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου.
Η μήνυση εναντίον των φοιτητών, οι οποίοι προέρχονται από την ΕΑΑΚ και τον αναρχικό χώρο, σχετίζεται με έναν κύκλο αγώνα στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΗΜΜΥ) της Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης οι οποίες αφορούσαν τον αναπληρωτή καθηγητή Γεώργιο Παύλο. Πιο συγκεκριμένα, ο σύλλογος φοιτητών κατά την περίοδο 2015 2016 είχε προχωρήσει σε μαζικές συνελεύσεις και κινητοποιήσεις με στόχο την αποπομπή του εν λόγω καθηγητή και την παύση της άσκησης των καθηκόντων του. Όπως είχαν καταγγείλει τότε οι φοιτητές/τριες, εκείνος είχε προβεί σε δεκάδες περιστατικά καθηγητικής αυθαιρεσίας και αισχρής αντιεπαγγελματικής συμπεριφοράς, ενώ σε κάθε ευκαιρία προχωρούσε σε αντιεπιστημονικά ρατσιστικά, ισλαμοφοβικά, ομοφοβικά και φιλοφασιστικά κηρύγματα.
Μάλιστα, ήταν γνωστό πως ο συγκεκριμένος καθηγητής ήταν συντάκτης ακροδεξιών κειμένων, τα οποία ήταν αναρτημένα στο Διαδίκτυο και στα οποία ξεδίπλωνε τις εμετικές ιδέες του για τους μετανάστες (θεωρούσε τις μεταναστευτικές ροές ως ένα σχέδιο του ISIS και ήταν αντίθετος στη δημιουργία τζαμιού, ενώ ταυτόχρονα καλούσε σε βίαιη «προστασία των συνόρων»), ενώ δεν δίστασε να στείλει ανοιχτή επιστολή στον τότε πρωθυπουργό, όπου τον καλούσε να μιμηθεί τον… Ιωάννη Μεταξά αλλά και τον Ηλία Κασιδιάρη. Ταυτόχρονα, είχε δημιουργήσει παράτυπα κάτι που ονόμαζε «Εργαστήρι Φιλοσοφίας», στο οποίο συνέχιζε το έργο της κατήχησης αλλά και οργάνωσης με ομοϊδεάτες φοιτητές.
Ο μηνυτής των έξι διωκόμενων φοιτητών φέρεται ως μέλος ενός εμβρυακού φασιστικού πυρήνα εντός του πανεπιστημίου, ο οποίος ακολουθούσε τις προτροπές του Γεώργιου Παύλου. Ο πυρήνας αυτός εμφανιζόταν σε συνελεύσεις, είτε καταγράφοντας τα όσα οι υπόλοιποι φοιτητές έλεγαν σε σχέση με τον Παύλο είτε τοποθετούνταν υπέρ του όχι μόνο για τον τρόπο διδασκαλίας αλλά και τη φασιστική ρητορεία του, δηλώνοντας τη στήριξή τους. Μάλιστα, όπως καταγγέλλεται, ο μηνυτής είχε καταδείξει ονόματα συνδικαλιστών και άλλων μελών του συλλόγου που συμμετείχαν τις συνελεύσεις/κινητοποιήσεις ενάντια στον καθηγητή.
Η μήνυση που έχει κατατεθεί αφορά σαθρές κατηγορίες, με αντιφατικές καταθέσεις, για ληστεία, επικίνδυνη σωματική βλάβη και παράνομη βία. Παρ’ όλα αυτά, στην πραγματικότητα οι έξι κατηγορούμενοι διώκονται αποκλειστικά για τη συνδικαλιστική και αντιφασιστική τους δράση. Η δίκη των αγωνιστών εντάσσεται στο πλαίσιο της ευρύτερης στοχοποίησης του αντιφασιστικού κινήματος, καθώς ο συγκεκριμένος καθηγητής έχει βρει «στήριξη» από φασιστικούς πυρήνες της πόλης, όπως και στελέχη της Χρυσής Αυγής. Ενδεικτικά αναφέρουμε πως κατά την περίοδο αυτή, στη σχολή των ΗΜΜΥ εμφανίστηκαν σε αφίσες αριστερών δυνάμεων σβάστικες, στοχάδια αλλά και συνθήματα που εξυμνούσαν την 21η Απριλίου και τη
Χρυσή Αυγή.