Σε τριήμερη απεργία κατήλθαν αυτή την εβδομάδα δεκάδες χιλιάδες υγειονομικοί στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα στις πολιτείες της Καλιφόρνια, του Κολοράντο, του Όρεγκον και της Ουάσιγκτον. Ήρθαν, έτσι, να προσθέσουν τη δική τους φωνή σε εκείνη των συναδέλφων τους στις αυτοκινητοβιομηχανίες του Ντιτρόιτ και στη βιομηχανία του θεάματος στο Χόλιγουντ, όπου συνεχίζουν οι ηθοποιοί. Η απεργιακή άνοιξη συνεχίζεται — όπως και ο πολιτικός χειμώνας.
«Εμφύλιος» στη Βουλή των ΗΠΑ
Πρωτόγνωρη είναι η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο πολιτικό σκηνικό των ΗΠΑ, καθώς δεν έχει προηγούμενο η απόφαση της Βουλής να αποπέμψει τον πρόεδρό της και μάλιστα με ψήφους που προήλθαν σε μεγάλο βαθμό από το ίδιο του το κόμμα. Έτσι, εκτός των άλλων, αποδεικνύεται ότι πρακτικά εντός του Κογκρέσου δεν υπάρχουν δύο, αλλά τρεις παρατάξεις, καθώς οι Ρεπουμπλικάνοι εμφανίζονται βαθιά διχασμένοι. Αξίζει να σημειωθεί ότι αφορμή για την αποπομπή του Κέβιν Μακάρθι αποτέλεσε ο συμβιβασμός του με τους Δημοκρατικούς και τον Λευκό Οίκο, προκειμένου να αποτραπεί η στάση πληρωμών του ομοσπονδιακού κράτους ως τα μέσα Νοεμβρίου. Το γεγονός αυτό έκανε την πιο δεξιά και νεοφιλελεύθερη πτέρυγα του κόμματος να εξεγερθεί, καθώς δεν έγινε δεκτή η απαίτησή της για γενναίο ψαλίδι στις δημόσιες και ειδικά τις κοινωνικές δαπάνες.
Γιατί ανησυχούν το ΝΑΤΟ και το Κίεβο
Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει και το γεγονός ότι η πτέρυγα των Ρεπουμπλικάνων που έβαλε στο στόχαστρό της τον πρόεδρο της Βουλής είναι η ίδια ακριβώς που πιέζει ασφυκτικά ώστε να περικοπεί δραστικά η αμερικανική στρατιωτική και οικονομική βοήθεια προς την Ουκρανία. Είναι μια θέση, μάλιστα, την οποία υποστηρίζει ουσιαστικά και ο Ντόναλντ Τραμπ — ακόμη και ο αποπεμφθείς Μακάρθι, ο οποίος πρόσφατα είχε αρνηθεί στον Ζελένσκι να μιλήσει ενώπιον της ολομέλειας του Κογκρέσου. Οι παραπάνω εξελίξεις, όπως είναι φυσικό, έχουν σημάνει συναγερμό στον Λευκό Οίκο, το ΝΑΤΟ και το Κίεβο. Πολύ περισσότερο, καθώς την ίδια στιγμή ιδιαιτέρως ανησυχητικά μηνύματα έρχονται και από την Ευρώπη, από κράτη τα οποία μέχρι σήμερα είχαν ταχθεί άνευ όρων στο πλευρό της Ουκρανίας στον πόλεμο με τη Ρωσία — όπως είναι η Πολωνία και η Σλοβακία.
Ρωγμές και στο μέτωπο της Ευρώπης
Στη Σλοβακία, για του λόγου το αληθές, οι εκλογές της περασμένης εβδομάδας ανέδειξαν νικητή τον πρώην πρωθυπουργό, Ρόμπερτ Φίτσο, ο οποίος στο ζήτημα της Ουκρανίας έχει ανάλογες θέσεις με τον ομόλογό του της γειτονικής Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπάν: Διατήρηση των δεσμών με τη Μόσχα και όρια στη στήριξη του Κιέβου, συνολικά από την ΕΕ και τη Δύση. Βεβαίως, οι συσχετισμοί που προέκυψαν από τις κάλπες δεν δημιουργούν βεβαιότητα ότι ο Φίτσο θα σχηματίσει τελικώς βιώσιμη κυβέρνηση, αυτό όμως δεν αλλάζει την πολιτική εκτίμηση. Παράλληλα, στην Πολωνία διεξάγονται εκλογές την επόμενη Κυριακή, 15 Οκτωβρίου, με το κυβερνόν εθνικιστικό PiS (που παραμένει φαβορί) να έχει σφίξει τα λουριά στο ουκρανικό, εξαιτίας και των αντιδράσεων που αντιμετωπίζει από σημαντική μερίδα της κοινωνίας. Υπενθυμίζεται πως η Πολωνία είναι ο νέος εκλεκτός εταίρος των ΗΠΑ στην Ευρώπη…
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Πριν (7.10.23)