Ξεπερνούν τις 5.200 οι Παλαιστίνιοι που κρατούνται στις φυλακές του Ισραήλ. Περίπου ο ένας στους τέσσερις, μάλιστα, παραμένουν πίσω από τα σίδερα επί μήνες χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί επισήμως κατηγορίες ή να έχουν περάσει από δίκη – έστω και στα στρατοδικεία και τα ειδικά δικαστήρια που τους παραπέμπει το Ισραήλ. Αλλά όλα αυτά, φυσικά, δεν θεωρούνται από την «πολιτισμένη» Δύση ομηρεία και εκβιασμός…
Οι ΗΠΑ «φυλάνε τα νώτα» του Ισραήλ
«Θα είμαστε πάντα στο πλευρό σας (…) Θα φυλάμε τα νώτα σας». Αυτό διαβεβαίωσε τον Νετανιάχου ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, που βρίσκεται σε περιοδεία στην περιοχή. Του έδωσε, έτσι, το πράσινο φως για να προχωρήσει τη σφαγή στη Γάζα και όπου αλλού χρειαστεί, υπενθυμίζοντάς του απλώς ότι «έχει σημασία πώς θα το κάνει το Ισραήλ». Με άλλα λόγια, του ζήτησε να τελειώνει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και αποφεύγοντας τη γενοκτονία των Παλαιστινίων, έτσι ώστε στη συνέχεια να αναλάβει ο ίδιος να το παίξει ειρηνοποιός – χωρίς, στο μεταξύ, να έχουν τιναχτεί πλήρως στον αέρα τα αμερικανικά σχέδια για την περιοχή. Καλού-κακού, βεβαίως, η Ουάσιγκτον έχει στείλει στην ανατολική Μεσόγειο ένα αεροπλανοφόρο και την αρμάδα του, ενώ δυνάμεις στέλνουν επίσης οι Βρετανοί και άλλοι Δυτικοί. Γιατί ποτέ δεν ξέρεις…
Η απειλή της «περικύκλωσης»
Η αλήθεια είναι ότι το σενάριο της «περικύκλωσης» του Ισραήλ με πολεμικά μέτωπα – στο Νότο με τη Γάζα και τη Χαμάς, στον Βορρά με τη λιβανέζικη Χεζμπολάχ και στην Ανατολή με τη Συρία – δεν θεωρείται απίθανο. Τούτες τις στιγμές, άλλωστε, οι πάντες μετρούν τις δυνάμεις τους και τις συγκρίνουν με εκείνες του αντιπάλου, προσπαθώντας να εκτιμήσουν εάν είναι η κατάλληλη στιγμή για να πάρουν το μεγάλο ρίσκο. Επειδή, όμως, οι Αμερικανοί δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να βρεθούν προ απροόπτου – ειδικά καθώς στην υπόθεση, πέρα από Ιρανούς, Σαουδάραβες και Τούρκους, μπλέκονται επίσης Ρώσοι και Κινέζοι – παίρνουν εγκαίρως τα μέτρα τους, στέλνοντας ένα ξεκάθαρο μήνυμα ισχύος που συμπυκνώνεται στο εξής: Τα αφεντικά παραμένουμε εμείς. Τα πράγματα, ωστόσο, δεν είναι τόσο απλά. Κάποια αραβικά καθεστώτα έχουν σηκώσει κεφάλι, ενώ οι λαοί «παραμονεύουν».
Γιατί ανησυχεί ο Ζελένσκι;
Από όσους δεν βρίσκονται στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, πάντως, αυτός που έχει τους περισσότερους λόγους να ανησυχεί είναι ο Ζελένσκι. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας φοβάται το ενδεχόμενο η προσοχή της Δύσης να στραφεί πλέον στη Μέση Ανατολή, με αποτέλεσμα να περιοριστεί η στήριξη που του παρέχει στον πόλεμο ο οποίος σύντομα συμπληρώνει 20 μήνες. Μάλλον υπερβάλει, όμως. Άλλωστε, όπως συμπέρανε έκθεση επιτροπής του αμερικανικού Κογκρέσου με τη συμμετοχή και των δύο κομμάτων, οι ΗΠΑ οφείλουν πλέον να είναι έτοιμες να διεξάγουν δύο μεγάλους πολέμους ταυτόχρονα, με αντιπάλους από τη μία τη Ρωσία και από την άλλη την Κίνα. Και πώς θα μπορούσε να είναι διαφορετικά, άλλωστε, καθώς κάθε μέρα που περνά αποδεικνύεται ότι η ανθρωπότητα έχει εισέλθει στην νέα «Εποχή των Πολέμων». Που ξεσπούν ακόμη και εκεί που κανείς δεν το περιμένει.
Δημοσιεύτηκε στις 14.10.23