Γιάννης Ελαφρός
▸Μνημείο εργοδοτικού κυνισμού αποτελεί η χθεσινή δήλωση Άδωνι Γεωργιάδη, σύμφωνα με την οποία οι εργαζόμενοι «στα εργοστάσια θα τσακώνονται για το ποιος θα πρωτοδουλέψει Κυριακή»! Μάλιστα, ήταν από τα επιχειρήματά του για να δείξει πόσο «φιλεργατικό» είναι ο νόμος-έκτρωμα, που πέρασε πριν λίγες μέρες από τη βουλή, με ψήφους μόνο της ΝΔ. Πρόσθεσε μάλιστα πως με τη θεσμοθέτηση της κυριακάτικης εργασίας σε κλάδους βιομηχανίας προστίθεται αυξημένο μεροκάματο (μίλησε για 115%).
Η πρόκληση της κυβέρνησης είναι χωρίς όρια πια. Από την μια βυθίζει τους εργαζόμενους σε μια διαρκή φτώχεια, καθώς ακόμα και με κανονικό μισθό δεν μπορείς να αντιμετωπίσεις την τρομερή αύξηση του κόστους ζωής.
Πόσο μάλλον όταν οι μισθοί στην Ελλάδα είναι της πλάκας… Ποιος το λέει αυτό; Μα τα ίδια τα στοιχεία του ΕΦΚΑ, που λένε πως ο μέσος μισθός πλήρους απασχόλησης το 2023 είναι 1.038 ευρώ (καθαρά), ενώ εάν υπολογιστεί ο μέσος μισθός και των εργαζομένων μερικής απασχόλησης, το ύψος του μέσου μισθού του συνόλου των εργαζομένων είναι 910 ευρώ!
Μόλις, 910 ευρώ λοιπόν ο μέσος μισθός στην Ελλάδα, να γιατί δεν βγαίνει ο μήνας. Μάλιστα, παρά την αύξηση στον κατώτατο μισθό, ο μέσος μισθός υποχώρησε έως και 8,7% το 2022 ως προς την πραγματική του αξία
Μόλις, 910 ευρώ λοιπόν, να γιατί δεν βγαίνει ο μήνας. Μάλιστα, παρά την αύξηση στον κατώτατο μισθό, ο μέσος μισθός υποχώρησε έως και 8,7% το 2022 ως προς την πραγματική του αξία. Δηλαδή, ο επίσημος τιμάριθμος (άσε ο πραγματικός…) ανέβηκε περίπου 9% περισσότερο από τους μισθούς. Κι αυτό είναι μια διαδικασία που κρατά από το 2010 και μετά…
Υπάρχει μια τρομακτική συμπίεση των μισθών της εργατικής τάξης και πάνω στην απελπισία των εργαζομένων έρχονται κεφάλαιο και κυβέρνηση, με βάση και τις οδηγίες της ΕΕ, να πάρουν διεύρυνση του εργάσιμου χρόνου και σε ημερήσια βάση (με κανονικές ή μαύρες υπερωρίες), αλλά και με κατάργηση του πενθήμερου, με δουλειά και το Σάββατο και την Κυριακή! Η απόσπαση υπεραξίας απογειώνεται, χαρά στα αφεντικά, αλλά τεράστια προβλήματα στους εργαζόμενους.
Κοκκινος άδωνις pic.twitter.com/mLkqz2fVzp
— Ιερώνυμος boss (@JeronymoBoss2) September 26, 2023
Ο Γεωργιάδης και η κλίκα του προσφέρει στους εργαζόμενους μόνο επιβίωση όχι ζωή! Γιατί ζωή σημαίνει ελεύθερο χρόνο, χρόνο ποιοτικό για επαφή με την οικογένεια και τους φίλους σου, με τη φύση, με τον πολιτισμό, για δημιουργία, για κοινωνική, συνδικαλιστική και πολιτική ενασχόληση. Όλα αυτά ο ολοκληρωτικός καπιταλισμός της εποχής μας τα αλέθει στην κιμαδομηχανή των κερδών, διαμορφώνοντας ανθρωποειδή που θα δουλεύουν από το πρωί μέχρι το βράδυ κι όταν προλάβουν μπορεί να καταναλώνουν –πάντα επί πληρωμή- εμπορευματοποιημένες και συσκευασμένες «εμπειρίες». Οι τραυματισμοί και θάνατοι εργαζομένων εν ώρα εργασίας (ή και μετά) θα αυξηθούν εκθετικά, όπως και οι επαγγελματικές ασθένειες, οι καρκινοπάθειες, τα ψυχικά νοσήματα.
Αυτός είναι ο κόσμος τους, αλλά αυτός ο κόσμος δεν χωράει τους/τις εργαζόμενους/ες, τα δικαιώματα και τα όνειρά τους, ειδικά της νέας γενιάς, που γίνεται θυσία στα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων.
Ο αγώνας ενός νέου εργατικού κινήματος για μεγάλες αυξήσεις σε όλους τους μισθούς τώρα, για μείωση των ωρών εργασίας στο 30ωρο-6ωρο-πενθήμερο, για συλλογικές συμβάσεις με όλα τα δικαιώματα, για κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων, από τη σκοπιά της συνολικής απελευθέρωσης της εργασίας και της κατάργησης της μισθωτής σκλαβιάς είναι πλέον ζωτική αναγκαιότητα.
Και τρεις μικρές παρατηρήσεις – σχόλια:
- Οι εργαζόμενοι «θα τσακώνονται για το ποιος θα πρωτοδουλέψει Κυριακή». Έτσι θέλει ο Α. Γεωργιάδης τους εργαζόμενους να τσακώνονται μεταξύ τους για το ποιος θα γλείψει ένα ξεροκόμματο από τα κέρδη των αφεντικών. Μισεί και τρέμει την εργατική συλλογικότητα και πάλη. Ας κάνουμε τους φόβους του πραγματικότητα.
- Μιλάει για αμοιβή 115% την Κυριακή. Πριν τη δική του νομοθετική ρύθμιση, όποιος δούλευε Κυριακή έπαιρνε προσαύξηση 75% στο μεροκάματο και ένα επιπλέον ρεπό μέσα στην εβδομάδα. Δείτε ποιος χάνει… Επίσης, ήταν τυπικά επιλογή του εργαζόμενου (τονίζεται το τυπικά), ενώ τώρα στις βιομηχανίες που θα έχουν εφταήμερη εργασία (χωρίς λόγο, καθώς δεν είναι συνεχούς λειτουργίας, π.χ. δεν έχουν υψικάμινο) θα αποφασίζει η εργοδοσία και θα υποχρεώνει.
- Στην ίδια συνέντευξη στον Σκάι είπε ο υπουργός Εργοδοσίας πως θα αποκλείονται δύο επιχειρήσεις συνδεόμενες να απασχολήσουν συνεχόμενα έναν εργαζόμενο πέραν του οκταώρου. Δηλαδή να μην μπορεί ένας εργοδότης να υποχρεώνει σε εργασία 13 ωρών, χρησιμοποιώντας δύο εταιρείες του, χωρίς να καταβάλλει υπερωρίες. Κι όμως ήδη έρχονται καταγγελίες, όπως στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, όπου εργολάβος προσέλαβε προσωπικό σε δύο διαφορετικές εταιρείες του, ώστε να δουλεύουν 13 ώρες τη μέρα χωρίς υπερωρίες, αξιοποιώντας τον νόμο Γεωργιάδη. Εξάλλου, υπάρχουν και οι εταιρείες «ενοικίασης εργαζομένων», μπορεί το δεύτερο πεντάωρο να γίνεται μέσω ενός τέτοιου δουλεμπορικού μαγαζιού…