Μπάμπης Συριόπουλος
Σήμερα (Σάββατο 2/9) διεξήχθη το Διαρκές Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ με αποκλειστικό σκοπό την έγκριση των υποψηφίων για τη θέση του προέδρου (μετά την παραίτηση Τσίπρα) και μοναδικούς ομιλητές τους υποψήφιους προέδρους. Οι πέντε διεκδικητές της προεδρίας είναι οι Έφη Αχτσιόγλου, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Νίκος Παππάς, Στέφανος Τζουμάκας και Στέφανος Κασσελάκης, με τον τελευταίο να χρειάζεται 30 υπογραφές μελών της ΚΕ καθώς η υποψηφιότητά του ανακοινώθηκε μετά την τελευταία συνεδρίασή της. Οι εκλογές για την εκλογή προέδρου θα διεξαχθούν στις 10 Σεπτεμβρίου και εφόσον υπάρξει δεύτερος γύρος, αυτός θα γίνει στις 16 Σεπτεμβρίου. Δικαίωμα ψήφου θα έχουν τα μέλη του κόμματος και όσοι γίνουν μέλη του κόμματος την ημέρα της πρώτης εκλογικής διαδικασίας (10 Σεπτεμβρίου).
Η υποψηφιότητα Κασσελάκη που ανακοινώθηκε κατευθείαν με βίντεο στα λεγόμενα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης έδωσε έναν ανάλαφρο τόνο στην κούρσα της διαδοχής και αφορμή για ποικίλα σχόλια. Ο Σ. Κασσελάκης είναι αυτοδημιούργητος βιοπαλαιστής εφοπλιστής, μεγαλωμένος στην Εκάλη, απόφοιτος πανεπιστημίων στις ΗΠΑ, πρώην εργαζόμενος στη Goldman Sachs (όχι σε γκισέ υποθέτουμε), μέλος της καμπάνιας Μπάιντεν το 2008 και υποστηρικτής του Κ. Μητσοτάκη στη δική του επιτυχημένη διεκδίκηση της προεδρίας της ΝΔ το 2012. Τον Απρίλιο του 2023 τοποθετήθηκε στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ με παρέμβαση του Α. Τσίπρα ως εκπρόσωπος της «ομογένειας». Έχει τη στήριξη του Π. Πολάκη και του Πέτρου Παππά (βουλευτή Κιλκίς) μεταξύ άλλων.
Το υπόδειγμά του για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι το Δημοκρατικό Κόμμα των ΗΠΑ («το αντίστοιχο Δημοκρατικό Κόμμα της Ελλάδας»), μιλάει για τη «σύγχρονη αριστερά», κατά της «αλαζονείας του κεφαλαίου» αλλά υπέρ της επιχειρηματικότητας και της ελεύθερης αγοράς. Υποστηρίζει την ύπαρξη επαγγελματικού στρατού, τον χωρισμό εκκλησίας και κράτους, διαφάνεια και αξιοκρατία, την παράδοση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης στις ΗΠΑ (αρκεί «να πληρώσουν παραπάνω»). Σύμφωνα με τον Σ. Κασσελάκη, η αριστερά πρέπει να είναι «πατριωτική», κατά των γκρίζων ζωνών στο Αιγαίο και υπέρ της επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια. Πάνω απ’ όλα βέβαια προβάλλει τις γνώσεις του στα οικονομικά, στα μαθηματικά, στα αγγλικά και στο επιχειρείν, καθώς και την υπεροχή του από τους «δήθεν άριστους» και τον Μητσοτάκη στους παραπάνω τομείς.
Βέβαια, εκτός από την εσωκομματική σύγκρουση, ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής των βαλκανικών χωρών στην Αθήνα είναι υπέρ της «ενταξιακής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων», κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι δεν την προωθεί με συνέπεια ενώ για την παρουσία του Ζελένσκι στη Σύνοδο το μόνο που είχε να πει ήταν ότι στο δείπνο έπρεπε να παρίσταται και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Τη βαθιά κρίση ταυτότητας και στρατηγικής αντανακλά η απήχηση της υποψηφιότητας Κασσελάκη
Με τη σοσιαλδημοκρατικοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ δεδομένη, πολλοί δηλώνουν ότι απάντηση στην κρίση του είναι η πάση θυσία μαζικότερη προσέλευση στις εκλογές για την προεδρία. Οποιαδήποτε υποψηφιότητα –όσο παράταιρη κι αν είναι για κόμμα που μιλάει στο όνομα της αριστεράς– είναι αποδεκτή, αρκεί «να ταράζει τα νερά». Μετά το σπάσιμο του αριστερόμετρου (και προς τα αριστερά και προς το κέντρο κατευθύνεται η Αχτσιόγλου) όλα επιτρέπονται καθώς ο Κασσελάκης είναι και με τον Μητσοτάκη και με τον Τσίπρα. Σ’ αυτό το κλίμα η κούρσα για την προεδρία γίνεται με όρους «πολιτικών του instagram» (σύμφωνα με το Ν. Φίλη) όπου τα φαβορί των υποψηφίων εκτιμώνται ανάλογα με τα προσόντα και τα πτυχία τους, την καριέρα τους, τα προσωπικά τους χαρακτηριστικά, προβάλλοντας όχι κυρίως τις πολιτικές τους θέσεις καθώς εκεί αρκούν κάποιες γενικολογίες, αλλά στιγμιότυπα της προσωπικής τους ζωής και της οικογενειακής τους ευτυχίας σαν επεισόδια από το «Μικρό σπίτι στο λιβάδι». Το Δημοκρατικό Κόμμα είναι ήδη εδώ.