Τη βαθύτερη εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο στην Ουκρανία σε κατεύθυνση κλιμάκωσης της σύγκρουσης σηματοδοτεί η αιφνιδιαστική επίσκεψη του πρόεδρου της εμπόλεμης χώρας στην Αθήνα τη Δευτέρα εν μέσω πυρκαγιών και η παρουσία του στο δείπνο που παρέθεσε ο Κ. Μητσοτάκης στους ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν προσκάλεσε τον πρωθυπουργό της Αλβανίας ως αντίποινα για τη φυλάκιση του Φρέντι Μπελέρι ενώ αντίθετα φρόντισε να προσκαλέσει και να έχει συνάντηση με την πρόεδρο της Μολδαβίας Μάια Σάντου δείχνοντας ότι προτεραιότητα μάλλον αποτελεί η επέκταση του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς παρά το «ευρωπαϊκό μέλλον» των δυτικών Βαλκανίων.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η παρουσία του Βολοντιμίρ Ζελένσκι εκπέμπει ισχυρό μήνυμα στήριξης της Ουκρανίας και της ευρωατλαντικής προοπτικής της και ταυτόχρονα μήνυμα ότι… «ο δρόμος αυτός περνάει μέσα από την Αθήνα».
Ο Ουκρανός πρόεδρος έφτασε την Δευτέρα στην Αθήνα, υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, πραγματοποιώντας την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα, μετά από πρόσκληση του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός γνωστοποίησε ακόμα ότι με τον Ζελένσκι υπέγραψαν κοινή δήλωση για την ευρωατλαντική πορεία της Ουκρανίας και πως η στήριξη της Ελλάδας στο καθεστώς του Κιέβου θα συνεχιστεί. «Είμαστε συνοδοιπόροι και συμπαραστάτες», σημείωσε αναφέροντας μάλιστα ότι η Ελλάδα «είναι δίπλα στην Ουκρανία» και στηρίζει την ένταξη της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Εκπαίδευση των Ουκρανών πιλότων στα F16
Τρώγοντας ανοίγει η όρεξη για τον πρόεδρο της Ουκρανίας που αφού ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση για τη συνεργασίας σημείωσε ότι «χρειαζόμαστε τη βοήθεια της Ελλάδας για την εκπαίδευση των πιλότων των F16» μια κίνηση που η Ρωσία έχει χαρακτηρίσει ως εχθρική και που «οδηγεί σε κλιμάκωση της σύγκρουσης». O Ζελένσκι ζήτησε ακόμα τη βοήθεια της Αθήνας «για να είναι σταθερός ο διάδρομος για τα σιτηρά». Ο Ουκρανός πρόεδρος έκλεισε τις δηλώσεις του, λέγοντας: «Ευχαριστώ την Ελλάδα, ζήτω η Ουκρανία».
Η κοινή δήλωση Ελλάδας – Ουκρανίας
Την ώρα που ακόμα και αρχηγοί κρατών της ΕΕ αναφέρονται στην ανάγκη εξεύρεσης μια λύσης ειρήνευσης μέσω διαπραγματεύσεων η κοινή δήλωση Αθήνας-Κιέβου αποτελεί μια καθαρά φιλοπολεμική ανακοίνωση που εντάσσει την Ελλάδα στον «σκληρό πυρήνα» των προθύμων των ΗΠΑ. Ελλάδα και Ουκρανία ζητούν να «ενισχυθεί περαιτέρω η εδραιωθείσα ικανότητα της ευρωατλαντικής κοινότητας να αντιμετωπίζει υπάρχουσες και πιθανές παγκόσμιες προκλήσεις και απειλές ασφαλείας». Στη δήλωση τονίζεται ότι «η Ρωσική Ομοσπονδία αποτελεί σημαντική απειλή για την ασφάλεια των Συμμάχων και για την ειρήνη και σταθερότητα του ευρω-ατλαντικού χώρου». Ακόμα σημειώνεται ότι η Ελληνική Δημοκρατία και η Ουκρανία «καλωσορίζουν τα σημαντικά επιτεύγματα προόδου της Ουκρανίας στο δρόμο για την ευρωατλαντική ενσωμάτωση, ιδίως αναφορικά με την διαλειτουργικότητα με το ΝΑΤΟ που επιδεικνύουν οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις στο πεδίο της μάχης» και πως «η Ελληνική Δημοκρατία θα συνεχίσει να παρέχει στρατιωτική, τεχνική, αμυντική και ανθρωπιστική υποστήριξη στην Ουκρανία».