Δημήτρης Τζιαντζής
▸ «Αναλώσιμη» η ανθρώπινη ζωή στον βωμό του κέρδους
Ενώ η κυβέρνηση διατυμπανίζει ότι «ύψιστη προτεραιότητα είναι η ανθρώπινη ζωή» αυτό μένει στα λόγια καθώς το τελευταίο διάστημα εργαζόμενοι –και άνεργοι όπως ο άστεγος στη Θεσσαλονίκη- έχασαν τη ζωή τους ή κινδύνεψαν από θερμοπληξία είτε κάνοντας «δουλειές του ποδαριού», είτε λόγω απουσίας μέτρων ασφάλειας, είτε από εγκληματική αβλεψία των υπευθύνων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι τον θάνατο του 46χρονου ανασφάλιστου διανομέα στην Χαλκίδα που έκανε ντελίβερι με το ποδήλατο μέσα στο λιοπύρι οι πλατφόρμες παραγγελιών όπως το e-food ήταν σε πλήρη λειτουργία ακόμα και τις ώρες που απαγορευόταν, χωρίς να παρέχουν καμία ενημέρωση για τους κινδύνους.
Το πολυδιαφημισμένο μήνυμα «112» που συμβουλεύει «αποφύγετε τις μετακινήσεις» δεν περιλαμβάνει τη συμβουλή «μην παραγγέλνετε, μην δουλεύετε κάτω από τον καυτό ήλιο». Πόσο μάλλον αν κάνεις δουλειές χωρίς ασφάλιση και δικαιώματα. Οργή προκαλεί η εξόφθαλμη προσπάθεια κουκουλώματος και συσκότισης των αιτιών της εργοδοτικής δολοφονίας στη Χαλκίδα με τον διοικητή του νοσοκομείου κατόπιν κυβερνητικής εντολής να αναγράφει στο ιατρικό ανακοινωθέν ότι ο Γιώργο Πατρινός…δεν ήταν διανομέας με δεκάδες ιστοσελίδες να αναπαράγουν αρχικά την προπαγάνδα ότι απλώς έκανε «βόλτες με το ποδήλατο» και πως η επιθεώρηση εργασίας δεν μπορεί να παρέμβει γιατί ο νεκρός «δεν είχε σταθερή εργασία»! Όπως όμως αποδείχτηκε για άλλη μια φορά το ψέμα έχει κοντά ποδάρια.
Σύμφωνα με τη λογική της κυβέρνησης μάλλον είναι «ατομική ευθύνη» και… επιλογή του εργαζόμενου να προστατεύσει τον εαυτό του! Η περίπτωση της κατάρρευσης της γέφυρας στην Πάτρα που άφησε πίσω της δύο νεκρούς, απέδειξε με τον πιο τραγικό τρόπο όχι μόνο πόσο γενικευμένη είναι η εργοδοτική αυθαιρεσία, αλλά ότι η κυβέρνηση στην πράξη δεν κάνει τίποτα για να διασφαλίσει την απαγόρευση των εξωτερικών εργασιών σε θερμοκρασίες καύσωνα. Παράλληλα εργαζόμενοι και σωματεία σε μεγάλες βιομηχανίες όπως η BIC καταγγέλλουν ότι εργάζονται σε συνθήκες εντατικοποίησης χωρίς κανένα μέτρο υγιεινής και ασφάλειας εν μέσω καύσωνα.
Στην Καλλιθέα την περασμένη Κυριακή οι υπεύθυνοι του δήμου ανέθεσαν σε καρδιοπαθή εργαζόμενο με πολλαπλά επικείμενα νοσήματα, που έκανε ελαφριά εργασία να ανοίξει τις πόρτες παιδικής χαράς στις 4.30 το μεσημέρι. Αποτέλεσμα ο εργαζόμενος να καταρρεύσει και να χάσει τη ζωή του καθώς προσπαθούσε να ανοίξει τη δεύτερη πόρτα διασχίζοντας απόσταση μέσα στον ήλιο. Στη Ρόδο ορισμένα ξενοδοχεία που άνοιξαν ξανά όχι μόνο τριπλασίασαν τις τιμές τους, αλλά σύμφωνα με δεκάδες καταγγελίες άσκησαν πίεση σε εργαζόμενους που είχαν εγκαταλείψει το νησί να επιστρέψουν και να εργαστούν σε περιοχές με μεγάλο κίνδυνο αναζωπύρωσης! Και ενώ το τρίτο κύμα του καύσωνα υποχωρεί, ο φετινός Αύγουστος αναμένεται «καυτός» με υψηλές θερμοκρασίες. Αυτό σημαίνει ότι το αίτημα για άμεσα αποτελεσματικά μέτρα, παραμένει θέμα ζωής και θανάτου για όλους τους εργαζόμενους που δουλεύουν σε εξωτερικές εργασίες αλλά και όσους ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και δυσκολεύονται με τις μετακινήσεις τους στον καύσωνα. ‘Όπως και στην περίοδο της πανδημίας απέναντι στις συμπληγάδες της κυβερνητικής αδιαφορίας και την εργοδοτικής αυθαιρεσίας, η μόνη απάντηση δεν μπορεί παρά να είναι η οργάνωση των εργαζομένων και η δημιουργία δικτύων αγώνα και αλληλεγγύης. Για να μη γίνουν οι απώλειες συνήθειά μας.
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Πριν (29.7.23)