Την Πέμπτη 6 Ιουλίου η εικόνα ενός νεκρού αλόγου, σωριασμένου καταμεσής του δρόμου, κάτω από τον καυτό ήλιο, κάνει τον γύρο του διαδικτύου. Η δουλειά του ήταν να σέρνει μια άμαξα με τουρίστες, που απολάμβαναν μια ξεχωριστή και μάλιστα οικολογική εμπειρία στους δρόμους του όμορφου νησιού.
Μια μέρα αργότερα, στις 7 Ιουλίου, ένας εργάτης στα Ναυπηγεία Ελευσίνας επίσης ξεψυχάει κάτω από τον καυτό ήλιο ενώ δούλευε μόνος σε μια βάρκα, εκτελώντας «εργασίες υποστήριξης βαφέων».
Το άλογο έπασχε από χρόνια πάθηση (πνευμονικό εμφύσημα), όπως γράφτηκε στον τύπο. Ο εργάτης ήταν καρδιοπαθής και ενώ η βάρδια του τελείωνε στις τρεις το μεσημέρι, αναγκάστηκε να δουλέψει υπερωριακά.
Το κουφάρι του αλόγου απαθανατίστηκε σε βίντεο και φωτογραφίες. Κανένα κινητό δεν αποτύπωσε τις στερνές στιγμές του εργάτη.
Το άλογο ήταν υποχρεωμένο να δουλεύει. Αν κοντοστεκόταν λαχανιασμένο, καθώς έσερνε το βαρύ φορτίο του, έπεφτε ο βούρδουλας του αφεντικού.
Ο εργάτης ήταν υποχρεωμένος να δουλέψει. Αν αρνιόταν την υπερωριακή μεσημεριανή απασχόληση, έπεφτε πάνω του ο αόρατος βούρδουλας της ανεργίας.
Τώρα οι αρχές θα εξετάσουν τις «συνθήκες εργασίας των ιπποειδών στις τουριστικές περιοχές». Οι συνθήκες εργασίας των ανθρώπων –ή μήπως των «ανθρωποειδών»;– θα παραμείνουν ανεξιχνίαστες καθώς ούτε οι επιθεωρητές ούτε οι γιατροί εργασίας επαρκούν για τους αναγκαίους ελέγχους.
Παρόλο που η ανθρώπινη ζωή θεωρητικά είναι η υπέρτατη αξία, όλα τα κανάλια εξάντλησαν την ευαισθησία τους για το ταλαιπωρημένο άλογο – πού να περισσέψει χρόνος για τον βασανισμένο εργάτη; Εξάλλου, δίχως εικόνα δεν υπάρχει είδηση. Αν κάποιος βιντεοσκοπούσε τον εργάτη ενώ ψυχορραγούσε, ίσως θα πρόβαλλαν το βίντεο προειδοποιώντας για το «σκληρό περιεχόμενο».
Η εκμετάλλευση δεν γνωρίζει σύνορα: από την Κέρκυρα μέχρι τη Ρόδο και την Ελευσίνα ζώα και άνθρωποι αναστενάζουν. Με τη διαφορά ότι οι εργαζόμενοι στον τουρισμό είναι νέοι, αντέχουν τον βούρδουλα. Όχι όμως και οι εργάτες των ναυπηγείων εφόσον ανήκουν στις «ευπαθείς ομάδες». Άνθρωποι που αναγκάζονται να δουλεύουν σαν άλογα και κάποτε πεθαίνουν σαν άλογα.
Δεν αμφιβάλλουμε ότι οι έλεγχοι και οι κανόνες για τα «τουριστικά ζώα» θα γίνουν πιο αυστηροί. Όμως για τα υπόλοιπα ζώα ισχύει το «ό,τι δεν απαγορεύεται ρητά (όπως το σερβίρισμα μέσα στη θάλασσα) είναι επιτρεπτό». Από το «ό,τι είναι νόμιμο είναι και ηθικό», όπως κάποτε είχε πει ένα προβεβλημένο στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, φτάσαμε σε ανώτατο επίπεδο κυβερνητικού κυνισμού και εργοδοτικής κτηνωδίας.