Ραντεβού στις κάλπες έδωσε ο Ερντογάν
Διπλές εκλογές –προεδρικές και βουλευτικές– στις 14 Μαΐου προανήγγειλε ο Ταγίπ Ερντογάν, κηρύττοντας ουσιαστικά την έναρξη της προεκλογικής περιόδου. Πλέον, καλείται να ανοίξει τα χαρτιά της και η αντιπολίτευση, τόσο τα έξι κόμματα που συγκροτούν την αποκαλούμενη Εθνική Συμμαχία όσο και το αριστερό κουρδικό HDP, του οποίου η απαγόρευση παραμένει πιθανό σενάριο. Για την ώρα, αν και στις προεδρικές εκλογές είναι σχεδόν δεδομένο πως θα χρειαστεί δεύτερος γύρος (στις 28 Μαΐου), οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι τίποτα δεν έχει κριθεί. Ο Ερντογάν εμφανίζεται μεν να ηττάται στην επαναληπτική αναμέτρηση από όλους τους πιθανούς αντιπάλους του, αλλά όχι με διαφορά που δεν μπορεί να ανατραπεί. Όσο για το ΑΚΡ και το ακροδεξιό εθνικιστικό MHP του Μπαχτσελί, που συγκροτούν τη Λαϊκή Συμμαχία, δείχνουν να είναι ισόπαλα με τους «6» της αντιπολίτευσης.
Αριστερά «μαγειρέματα» στην Ισπανία
Εκλογές εντός του 2023 (το αργότερο στις αρχές Δεκεμβρίου) θα διεξαχθούν και στην Ισπανία. Εκεί, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ως πιο πιθανά σενάρια είτε μια συγκυβέρνηση ανάμεσα στο Λαϊκό Κόμμα και το ακροδεξιό Vox είτε μια κυβέρνηση μειοψηφίας του πρώτου με τη στήριξη του δεύτερου. Παράλληλα, υπάρχουν ενδιαφέρουσες εξελίξεις και στο απέναντι στρατόπεδο. Η συμμαχία των Podemos με την Ενωμένη Αριστερά, με κορμό το ΚΚ, θεωρείται πιθανό να «σπάσει». Ήδη, η δεύτερη αναπληρώτρια πρωθυπουργός και στέλεχος του ΚΚ, Γιολάντα Ντίαζ, έχει συγκροτήσει την κίνηση Sumar (Ενότητα, σε ελεύθερη μετάφραση), στην οποία συμμετέχει και η δημοφιλής δήμαρχος της Βαρκελώνης, Άντα Κολάου. Η τελευταία εκφράζει την ελπίδα η Ισπανία να βρει την πρώτη γυναίκα πρωθυπουργό στην Ντίαζ — η οποία υπήρξε από τους πιο φανατικούς υποστηρικτές της συγκυβέρνησης με τους Σοσιαλιστές του Σάντσεθ.
Ποιος φοβάται τον Παντσέρι;
Ο Αντόνιο Παντσέρι, ο άνθρωπος που θεωρούνταν μέχρι σήμερα ο «εγκέφαλος» στο κύκλωμα που αποκαλύφθηκε με το «Κατάρ-γκέιτ» και «Μαρόκο-γκέιτ», φαίνεται πως αποφάσισε να… κελαηδήσει στις αρχές του Βελγίου, με αντάλλαγμα μια πιο ήπια ποινή. Η εξέλιξη αυτή, εφόσον ευσταθεί, μπορεί να έχει δύο ερμηνείες: Είτε ότι κάποιοι, πιθανότατα υψηλά ιστάμενοι, θα βγουν στη σέντρα ή θα έχουν εκτεθεί τόσο ώστε θα είναι δύσκολο να μην υποκύψουν σε μελλοντικούς πολιτικούς εκβιασμούς και τελεσίγραφα. Είτε πως με τον εύσχημο αυτό τρόπο αποφασίστηκε να κλειστεί το στόμα του Παντσέρι, ακριβώς για να μην έρθουν στο φως της δημοσιότητας στοιχεία που καίνε εκείνους που δεν πρέπει. Να είναι τυχαίο, άραγε, ότι η πρόεδρος της Ευρωβουλής, η (επίσης Ιταλίδα) Ρομπέρτα Μέτσολα, έσπευσε αμέσως μετά να δημοσιοποιήσει τα ακριβά «δώρα» που έχει λάβει κατά καιρούς;
Δημοσιεύτηκε στις 21.1.23