Η επίσκεψη του Σι Τζινπίνγκ στη Μόσχα και η συνάντησή του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, λίγο μετά τη συμπλήρωση ενός έτους από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αποτέλεσε μια πολιτική κίνηση με ιδιαίτερη σημασία και υψηλό συμβολισμό. Πάνω από όλα δε, ένα μήνυμα προς τις ΗΠΑ και συνολικά τη Δύση ότι Κίνα και Ρωσία συγκροτούν πλέον το αντίπαλο στρατόπεδο, με την πρώτη στη θέση του «οδηγού», αλλά τη δεύτερη να σηκώνει το βάρος της πρώτης πολεμικής σύγκρουσης.
Ή νικά το Κίεβο ή μπαίνουμε στον πόλεμο
«Είτε η Ουκρανία θα καταφέρει να υπερασπιστεί την ανεξαρτησία της σήμερα είτε θα αναγκαστούμε να εισέλθουμε σε αυτή τη σύγκρουση. Κι αυτό επειδή οι βασικές μας αξίες, που αποτέλεσαν το θεμέλιο του πολιτισμού μας, θα απειληθούν. Έτσι, δεν θα έχουμε άλλη επιλογή από το να εισέλθουμε στη σύγκρουση». Τάδε έφη ο πρέσβης της Πολωνίας στη Γαλλία, στη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης πριν μερικές ημέρες, αποκαλύπτοντας, πρακτικά, ένα από τα επόμενα σενάρια που θα ενεργοποιήσει η χώρα του και το ΝΑΤΟ, φυσικά με τις πλάτες των ΗΠΑ. Αν και η πρεσβεία επιχείρησε στη συνέχεια να ανασκευάσει, τα λόγια του είναι ξεκάθαρα και δεν χωρούν παρερμηνείες. Οι σχεδιασμοί και οι εξελίξεις, άλλωστε, οδηγούν αντικειμενικά προς τα εκεί, καθώς ο πόλεμος είναι πολύ πιθανότερο να γενικευτεί παρά να σταματήσει.
Η ΕΕ πολεμά ήδη στην Ουκρανία
Με ένα εκατομμύριο βλήματα για τα δυτικής κατασκευής πυροβόλα της θα προμηθεύσει την Ουκρανία η ΕΕ εντός του έτους, προκειμένου να τα χρησιμοποιήσει στον πόλεμο με τη Ρωσία. Η απόφαση ελήφθη από τους υπουργούς Εξωτερικών των «27», οι οποίοι αποφάσισαν να διαθέσουν 2 δισ. ευρώ για την κοινή παραγωγή βλημάτων και άλλων πυρομαχικών, τόσο για τον εξοπλισμό του Κιέβου όσο και για τα δικά τους οπλοστάσια. Πρόκειται για μια ακόμη απόδειξη ότι ο πόλεμος θα συνεχιστεί για πολύ ακόμη, ενώ δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, Ουκρανοί και Ρώσοι, θα συνεχίσουν να γίνονται κρέας για τα κανόνια. Την ίδια στιγμή, η Πολωνία έγινε η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που παρέδωσε στην Ουκρανία σοβιετικής κατασκευής μαχητικά Mig-29 (θα ακολουθήσουν αρκετά ακόμη και από άλλες χώρες), ενώ τα γερμανικά τανκς Leopard-2 φτάνουν ήδη στα πεδία των μαχών.
Βόμβες απεμπλουτισμένου ουρανίου από Βρετανία
Την ίδια στιγμή, η Βρετανία, η οποία παίζει τον ρόλο της εμπροσθοφυλακής της Δύσης σε αυτόν τον πόλεμο, ανακοίνωσε ότι το φορτίο με τα τεθωρακισμένα που θα φτάσει σύντομα στο Κίεβο θα περιλαμβάνει και βλήματα τα οποία περιέχουν απεμπλουτισμένο ουράνιο. Πρόκειται για πυρομαχικά που πρακτικά απέχουν ένα βήμα από τα τακτικά πυρηνικά όπλα, η χρήση των οποίων καταδικάζεται μετά βδελυγμίας από ΗΠΑ, ΕΕ και ΝΑΤΟ. Ενώ Μόσχα και Πούτιν, όπως είναι φυσικό, απείλησαν με αντίποινα και χρήση των δικών τους υπερόπλων. Υπενθυμίζεται, βεβαίως, ότι το ΝΑΤΟ έχει χρησιμοποιήσει παρόμοιες βόμβες και στο παρελθόν, όπως για παράδειγμα κατά της Γιουγκοσλαβίας, στην επιχείρηση διάλυσής της. Μάλιστα, με θανάσιμες συνέπειες όχι μόνο για κατοίκους της χώρας, αλλά και για τους δικούς του στρατιωτικούς. Ψιλά γράμματα αυτά, θα πει κανείς…
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Πριν (26.3.23)