Ο λαός της Γαλλίας έδωσε μια ακόμη ηχηρή απάντηση στην κυβέρνηση Μακρόν και σε όσους πίστεψαν ότι κατέθεσε τα όπλα. Οι συγκεντρώσεις της Πρωτομαγιάς ήταν ιδιαιτέρως μαζικές και μαχητικές.. Πάνω από ένα εκατομμύριο συμμετείχε σε όλη τη χώρα, αριθμός σχεδόν δεκαπλάσιος σε σύγκριση με τον μέσο όρο των προηγούμενων ετών και συγκρίσιμος με εκείνων που έχουν γίνει από τις αρχές του έτους. Παράλληλα, εξαγγέλθηκε νέα πανεθνική κινητοποίηση για τις 6 Ιουνίου.
Τέλος οι αυταπάτες περί δημοψηφίσματος
Την ώρα που εκατοντάδες χιλιάδες διαδήλωναν στους δρόμους του Παρισιού και άλλων πόλεων και βρίσκονταν εκ νέου αντιμέτωποι με την άγρια κρατική καταστολή, το συνταγματικό συμβούλιο της Γαλλίας εξέδωσε μια δεύτερη ετυμηγορία. Με αυτήν, αποδεικνύει ποιους πραγματικά στηρίζει, εκθέτοντας, παράλληλα, όλους εκείνους τους παράγοντες της «θεσμικής Αριστεράς» που πόνταραν πάνω του τις ελπίδες τους για ακύρωση της αντιδραστικής μεταρρύθμισης. Συγκεκριμένα, μετά την κήρυξη του επίμαχου νομοσχεδίου και των διαδικασιών που τηρήθηκαν για την (εκτός Βουλής) υιοθέτησή του ως σύννομων, οι δικαστές αποφάνθηκαν ότι δεν συντρέχει λόγος για διεξαγωγή δημοψηφίσματος, απορρίπτοντας το σχετικό αίτημα που είχε καταθέσει η αντιπολίτευση. Πλέον, τα κόμματα της γαλλικής Αριστεράς πρέπει να αποφασίσουν πώς συνεχίζουν. Αμφισβητούν το θεσμικό πλαίσιο της αστικής εξουσίας στη Γαλλία ή διαμηνύουν ότι «θα λογαριαστούμε μετά»;
«Αποκαλυπτήρια» για τη Μελόνι την Πρωτομαγιά
Εκτός από τη Γαλλία, πάντως, τα τύμπανα της κοινωνικής αναμέτρησης έχουν αρχίσει να ηχούν και στην Ιταλία, όπου επίσης πραγματοποιήθηκαν μεγάλες συγκεντρώσεις την Πρωτομαγιά. Αφορμή αποτέλεσε το νέο πακέτο αλλαγών στην αγορά εργασίας, που ανακοίνωσε η κυβέρνηση της ακροδεξιάς Τζόρτζια Μελόνι, η οποία αποκαλύπτει σιγά-σιγά το πραγματικό της πρόσωπο και τις επιδιώξεις της. «Είμαι περήφανη που η κυβέρνηση επέλεξε να γιορτάσει την ημέρα με πράξεις, αντί για λόγια», δήλωσε η πρωθυπουργός, παρουσιάζοντας το πακέτο. Οι αλλαγές περιλαμβάνουν τη διευκόλυνση των επιχειρήσεων να συνάπτουν συμβάσεις ορισμένης και βραχείας διάρκειας, τη μείωση των επιδοτήσεων για τους φτωχούς ηλικίας 18-59 ετών από 550 στα 350 ευρώ μηνιαίως, για διάστημα το πολύ 12 μηνών, καθώς και περικοπή των επιδομάτων ανεργίας για όσους δεν δέχονται τις θέσεις που τους προσφέρονται ή την υποχρεωτική «επιμόρφωση»
Τι σηματοδοτεί η «επίθεση» στο Κρεμλίνο
Τα ξημερώματα της Τετάρτης –όπως αρχικά ανέφερε η Ρωσία και στη συνέχεια επιβεβαίωσαν και διεθνή ΜΜΕ– επιχειρήθηκε μια παράτολμη από αέρος επίθεση κατά του Κρεμλίνου (και του ίδιου του Πούτιν), με δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Παρά το γεγονός ότι δεν ήταν επιτυχής, αναμφίβολα σηματοδοτεί μια ποιοτική αναβάθμιση στον πόλεμο που μαίνεται εδώ και σχεδόν 440 ημέρες, με δεκάδες χιλιάδες νεκρούς. Κι αυτό είναι κάτι που ισχύει είτε ευθύνονται οι Ουκρανοί και οι προστάτες τους στη Δύση, όπως διαβεβαιώνει η ρωσική πλευρά, είτε πρόκειται για προβοκάτσια εκ μέρους της ίδιας της Μόσχας, όπως ουσιαστικά ισχυρίζονται Κίεβο και Ουάσιγκτον. Πλέον, με βάση τα όπλα που είναι διαθέσιμα και στις δύο πλευρές του μετώπου, ο δρόμος είναι ανοιχτός για ένα ολοκληρωτικό και ακόμη πιο καταστροφικό και αιματηρό πόλεμο.
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Πριν (7.5.23)