Μπάμπης Συριόπουλος
▸ Ευφάνταστες προτάσεις εντός συστήματος και ευρώ, που κάνουν τη ρήξη αόρατη
Όσο πλησιάζουμε στις εκλογές της 21ης Μάη, τόσο πυκνώνουν τα ερωτήματα γύρω από τη στάση του ΜέΡΑ25 σχετικά με τις κυβερνητικές συνεργασίες. Ο Γ. Βαρουφάκης έχει δηλώσει αμέτρητες φορές ότι δεν συμμετέχει σε κυβέρνηση συνεργασίας μετεκλογικά. Άλλες τόσες φορές έχει πει ότι προϋπόθεση για μια τέτοια συνεργασία είναι ένα κοινό πρόγραμμα πριν τις εκλογές.
Στο ντιμπέιτ της περασμένης Τετάρτης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 δεν έκρυψε ότι θεωρεί προνομιακό συνομιλητή του για κυβερνητική συνεργασία όχι μόνο τον μνημονιακό ΣΥΡΙΖΑ αλλά και το αντιδραστικό και σοσιαλφιλελεύθερο ΠΑΣΟΚ: «Δύο χρόνια έχει μαλλιάσει η γλώσσα μας να προτείνουμε στον κ. Τσίπρα, στον κ. Κουτσούμπα, στον κ. Ανδρουλάκη, σε οποιονδήποτε αυτοαποκαλείται προοδευτικός, να κάτσουμε γύρω από ένα τραπέζι και να συζητήσουμε για τις δυνατότητες διερεύνησης συγκλήσεων. Έχουμε απλή αναλογική και πρέπει να την σεβαστούμε. Να παραμερίσουμε αντεγκλήσεις, το παρελθόν, και να συζητήσουμε»!
Ο Γ. Βαρουφάκης προσπαθεί να παρουσιαστεί ως ο εκφραστής του «Όχι» του λαού το 2015, μετά βέβαια από τη συμφωνία του στην απόφαση του Eurogroup της 20ης Φλεβάρη 2015: «Οι ελληνικές αρχές επαναδιατυπώνουν την κατηγορηματική δέσμευσή τους για την τήρηση των οικονομικών τους υποχρεώσεων προς όλους τους πιστωτές τους στο ακέραιο και εγκαίρως». Άργησε κάπως: «Το βήμα για την ίδρυση του ΜέΡΑ25 το κάναμε μόνο όταν ήταν πλέον εμφανές, στις αρχές του 2018, ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έβαινε ολοταχώς προς τη μονιμοποίηση της φυλακής χρέους και το 4ο Μνημόνιο […]». Όχι 2,5 μέρες αλλά 2,5 χρόνια χρειάστηκαν για να αποφανθεί για αυτό που «ήταν εμφανές» από τις 20/2 του 2015 και στο οποίο ο ίδιος συνέβαλε.
Το σχέδιο «Δήμητρα», που ξεσήκωσε τόσο θόρυβο, είναι τελικά ένα «δημόσιο σύστημα δωρεάν ψηφιακών συναλλαγών σε ευρώ» (Έθνος, 9/5). Είναι τόσο ρηξιακό αυτό το σχέδιο που «η κα Λαγκάρντ αυτή τη στιγμή σχεδιάζει ένα αντίστοιχο πιλοτικό πρόγραμμα» (Νέα, 9/5). Η δημιουργική ασάφεια κατέληξε σε δηλώσεις πίστης στην ευρωζώνη και στην ΕΕ. Όπως έχει δηλώσει αμέτρητες φορές (και στο τηλεοπτικό ντιμπέιτ) ο Γ. Βαρουφάκης, κακώς μπήκε η Ελλάδα στην ευρωζώνη, αλλά αφού μπήκε δεν μπορεί να βγει.
Το «πρόγραμμα 100 ημερών» δεν περιλαμβάνει κανένα μέτρο κατά του κεφαλαίου, ούτε καν πραγματική αύξηση στον κατώτατο μισθό, μόνο «Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή κατώτατων μισθών, συντάξεων και κοινωνικών επιδομάτων» και «πρόστιμα και λουκέτα σε σουπερμάρκετ, όταν οι τιμές τους “τρέχουν” γρηγορότερα από το κόστος τους». Η επίθεση του κεφαλαίου στην εργατική τάξη και το κίνημά της, η δικτατορία των επενδυτών, η ταξική πάλη γενικότερα απουσιάζουν. Όλα λύνονται με έξυπνες τεχνολογικές και τεχνοκρατικές λύσεις, με τα ΑΦΜ και το λογισμικό του TAXISNET και πάντα μέσα στην ευρωζώνη και στην ΕΕ. Η εξουσία της αστικής τάξης, ο καπιταλισμός, δεν υπάρχουν για το ΜέΡΑ25, καθώς ζούμε σε «χρεοδουλαπαροικία» και «τεχνοφεουδαρχία» όπου κυριαρχούν οι τράπεζες και όχι στον καπιταλισμό.
Για τα ελληνοτουρκικά, ο Γ. Βαρουφάκης, απαντώντας στο τηλεοπτικό ντιμπέιτ σε ερώτηση για το ενδεχόμενο τουρκικής επίθεσης σε ελληνική βραχονησίδα, απάντησε ότι «η προάσπιση του εθνικού χώρου είναι καθήκον όλων μας», «να κρατήσουμε τα ερείσματα που έχουμε διεθνώς» και να χρησιμοποιήσουμε τα «πανάκριβα οπλικά συστήματα που μας πούλησαν» χωρίς την άδεια των «συμμάχων μας». Καμία διαφοροποίηση δεν υπάρχει από τον κυρίαρχο εθνικισμό που βλέπει μόνο τουρκική επιθετικότητα, καμία αμφισβήτηση «στα ερείσματα της χώρας».
Ο Γ. Βαρουφάκης στην Καβάλα την 1η Μάη πρότεινε, με «μία αλλαγή στο εταιρικό δίκαιο πολύ απλή», μία μετοχή ανά εργαζόμενο, οπότε οι εργαζόμενοι θα αποφασίζουν πώς θα μοιράζονται τα κέρδη. Έτσι, με ένα νόμο, λύνεται το ζήτημα της ιδιοκτησίας των μέσων παραγωγής και του διευθυντικού δικαιώματος, μέσα στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ προφανώς. Με αυτό το νομοθετικό σοσιαλισμό, τη γέννηση της νέας κοινωνίας μ’ ένα νόμο, μ’ έναν πόνο, φιλοδοξεί το ΜέΡΑ25 να συγκινήσει αριστερούς αγωνιστές και μαρξιστές. Τόσο απλό είναι;
Δημοσιεύτηκε στο Πριν 13.5.23