Μπάμπης Συριόπουλος
Ο ΣΥΡΙΖΑ όσο μπαίνουμε πιο βαθιά στην άτυπη -μέχρι τώρα- προεκλογική περίοδο, διασαφηνίζει την πρόταση εξουσίας που προβάλλει, την προοδευτική κυβέρνηση, τις δυνάμεις που θα την αποτελούν και την πολιτική που θα ακολουθήσει. Ο Α. Τσίπρας στη συνέντευξή του στο Πρώτο Θέμα (27/2) αναφερόμενος στο ΣΥΡΙΖΑ του 2011-2012 μίλησε «για ένα κόμμα που εκείνη την περίοδο εξέφραζε ένα δυναμικό ριζοσπαστικό κομμάτι της κοινωνίας» δηλώνοντας έστω και άθελά του ότι αυτή η εποχή έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Αφού ξεκαθάρισε ότι στόχος είναι η συγκυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ δήλωσε «ότι ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είναι ψήφος στη σταθερότητα».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συναντήθηκε προσφάτως με τον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν και τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα. Ο Α. Τσίπρας δήλωσε στην ίδια συνέντευξη: «δεν κάνω ασκήσεις θεσμικότητας, είμαι θεσμικός. Και είμαι και ρεαλιστής». Μιλώντας για τη σχέση του με τον διοικητή της ΤτΕ κατέληξε: «Αντιλαμβάνομαι την ευθύνη απέναντι στη χώρα, απέναντι στην οικονομία και δεν κοιτάω ούτε τα παλιά ούτε τις διαφορές». Το δόγμα της προτεινόμενης προοδευτικής κυβέρνησης είναι σταθερότητα, ρεαλισμός, θεσμικότητα και «ευθύνη απέναντι στην οικονομία». Ειδικά για την τελευταία, προτείνεται αυτοσυγκράτηση των τραπεζών, «υγιής επιχειρηματικότητα» και «επενδύσεις σε στρατηγικούς τομείς της οικονομίας».
Για τη συνάντηση με τον Α. Μπλίνκεν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μετά τις -ίδιες με τα υπόλοιπα αστικά κόμματα- εκκλήσεις προς τις ΗΠΑ να υποστηρίξουν τις ελληνικές θέσεις δήλωσε για την ελληνική εμπλοκή στον πόλεμο στην Ουκρανία: «Η προοδευτική κυβέρνηση θα στηρίξει με κάθε τρόπο τον δοκιμαζόμενο λαό της Ουκρανίας απ’ αυτή τη βάρβαρη εισβολή της Ρωσίας, αλλά δεν πρόκειται να συνεχίσει να πρωτοστατεί στην παροχή όπλων και τεθωρακισμένων, ιδιαίτερα όταν αυτά φεύγουν από τα νησιά της χώρας μας». Η προοδευτική κυβέρνηση θα βρίσκεται κι αυτή στη σωστή πλευρά της ιστορίας αλλά δεν θα «πρωτοστατεί».
«Είδατε να γκρεμίζουμε κανέναν φράκτη;», είπε η Π. Τσαπανίδου
Σε πρόσφατη συνέντευξή της η Πόπη Τσαπανίδου, εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ρώτησε ρητορικά: «Επί της δικής μας διακυβέρνησης, μήπως είδατε να γκρεμίζεται κανένας φράχτης;» Για να συμπληρώσει μετά: «Το πρόβλημά μας με τον φράκτη είναι ότι δεν αρκεί». Συνυπολογίζοντας κι αυτά, το μήνυμα που θέλει να εκπέμψει ο ΣΥΡΙΖΑ για την κυβερνητική του προοπτική είναι σαφές: Όχι μόνο ότι θα κινείται εντός της αστικής πολιτικής, αλλά ότι δεν θα έχει ούτε καν αστερίσκους στο ασφυκτικό ευρωνατοϊκό πλαίσιο. Προσπαθεί να εξαλείψει οποιαδήποτε ανάμνηση από το αριστερό ρεφορμιστικό του παρελθόν, να δώσει εγγυήσεις για τη «συνέχεια του κράτους» και της αντιδραστικής ανασυγκρότησης του ελληνικού καπιταλισμού. Διακηρύσσει προς τα αστικά επιτελεία πως έχει ξεκόψει πια από το «δυναμικό ριζοσπαστικό κομμάτι της κοινωνίας», δεν έχουν να φοβούνται τίποτα απ’ αυτόν.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, μην έχοντας να αντιτείνει τίποτα ριζικά διαφορετικό στην πολιτική της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ, τίποτα ουσιαστικό για την εργαζόμενη πλειονότητα υπόσχεται το «γκρέμισμα του πελατειακού κράτους»: «Να κόψουμε τον ομφάλιο λώρο κόμματος – κράτους, και μια κυβέρνηση συνεργασίας κομμάτων μπορεί να το κάνει ακόμη καλύτερα αυτό. Θα έρθουμε να δημιουργήσουμε θεσμούς λογοδοσίας και ελέγχου, να σταματήσει αυτή η ιστορία με το ρουσφέτι και την ευνοιοκρατία, να ξανάρθει μια στοιχειώδης αίσθηση αξιοκρατίας». Μη θέλοντας να καλλιεργήσει προσδοκίες για όποιες αλλαγές στον κοινωνικό συσχετισμό κεφαλαίου και εργασίας προσπαθεί να ξεπεράσει «την παραδοσιακή σύγκρουση Δεξιάς-Αριστεράς» για να αντιπαρατεθεί στην «παραβίαση του κράτους δικαίου», στις υποκλοπές, στις «απευθείας αναθέσεις», στο «πελατειακό κράτος», στην «ευνοιοκρατία» και την «οικογενειοκρατία».
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, οι δηλώσεις αλλά και το όλο προφίλ του Παύλου Πολάκη εδώ και χρόνια, μιμούμενος άθελά του τον Βαγγέλη Γιαννόπουλο του παλιού ΠΑΣΟΚ, δεν είναι παρά μια ακραία και ιδιόμορφη εκδοχή της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ που προσκυνάει τις τράπεζες και τον εκπρόσωπό τους αλλά επιτίθεται υποτίθεται στους «κακούς» τραπεζίτες, αποδέχεται τα funds αλλά καταγγέλλει τους «Πάτσηδες», ψηφίζει τα μισά περίπου νομοσχέδια της ΝΔ αλλά τη χαρακτηρίζει επικίνδυνη, κάνει ιδιωτικοποιήσεις ως κυβέρνηση (ΟΣΕ) ή ψηφίζει τις ιδιωτικοποιήσεις της ΝΔ (ναυπηγεία Ελευσίνας), αλλά καταγγέλλει τους φίλους και τους συγγενείς του Κ. Μητσοτάκη, ξεπερνάει την «παραδοσιακή σύγκρουση Δεξιάς – Αριστεράς» για να καταπολεμήσει -ακόμα πιο παραδοσιακά- το ρουσφέτι. Η διαφοροποίηση Πολάκη από τον επίσημο ΣΥΡΙΖΑ, παλιότερα και τώρα, είναι στο ύφος και στο στυλ και όχι στην ουσία.
Επίδειξη νομιμοφροσύνης με «κόψιμο» Πολάκη
Μετά την ανάρτηση Πολάκη όπου επιτίθονταν -όπως έχει κάθε δικαίωμα βέβαια- προσωπικά σε δικαστές, δημοσιογράφους και τραπεζίτες, το διευρυμένο Εκτελεστικό Γραφείο του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε ομόφωνα να προτείνει τη μη συμμετοχή του βουλευτή Χανίων στα ψηφοδέλτια του κόμματος στις επόμενες εκλογές καθώς και την παραπομπή του στην Επιτροπή Δεοντολογίας. Η συνεδρίασή της ήταν προγραμματισμένη για την Πέμπτη, αλλά αναβλήθηκε μετά την τραγωδία στα Τέμπη. Ωστόσο το ενδεχόμενο διαγραφής του Π. Πολάκη βρίσκει πολλά μέλη αλλά και επιφανή στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αντίθετα, όπως ο Νίκος Φίλης, ο Γιώργος Κατρούγκαλος, ο Δημήτρης Παπαδημούλης και ο υποψήφιος βουλευτής Πειραιά Νίκος Μπελαβίλας.
Οι αναρτήσεις του Π. Πολάκη εκτός από τις φωτογραφίες των επωνύμων είχε και κάποιες πολιτικές προτάσεις, όπως την εθελούσια έξοδο των δικαστών με ηλικία άνω των 60 ετών. Εκτός από τέτοιες προτάσεις θεσμικού -και δημαγωγικού- χαρακτήρα υπήρχε και η πρόταση να περάσει «υπό δημόσιο έλεγχο» (και όχι δημόσια ιδιοκτησία) μία συστημική τράπεζα ή την επαναφορά του νόμου Κατσέλη για την πρώτη κατοικία καθώς και η αντίθεση στη διαγραφή χρεών σε επιχειρηματίες των ΜΜΕ και εφοπλιστές. Οι προτάσεις αυτές βέβαια είναι και εντός του αστικού πλαισίου και ταυτόχρονα ουτοπικές (σιγά μη δεχόταν η ΕΚΤ και ο Γ. Στουρνάρας ακόμα και το δημόσιο έλεγχο έστω και μιας μεγάλης τράπεζας), αλλά θυμίζουν αμυδρά τη ρητορεία του αντιμνημονιακού ΣΥΡΙΖΑ και των «συνιστωσών», των πάλαι ποτέ εκφραστών «δυναμικού ριζοσπαστικού κομματιού της κοινωνίας».
Ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα σαν τους παλιούς αριστερούς ανανήψαντες θέλει όσο τίποτα άλλο να ξεχαστεί αυτό το παρελθόν και αυτή η ρητορική στον δημόσιο λόγο του. Το κυνήγι του Π. Πολάκη «έρχεται να συμπληρώσει τα “πιστοποιητικά” καλής διαγωγής και “νομιμόφρονης” πολιτικής, σε συνέχεια των συναντήσεων με Στουρνάρα και Μπλίνκεν. “Μην ανησυχείτε”, λέει ο ΣΥΡΙΖΑ. “Είμαστε αποφασισμένοι, θυσιάζοντας ακόμη και Ιφιγένειες, να κινηθούμε εντός πλαισίου”» σημειώνει η ανακοίνωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ για το θέμα.