Ο πήχης ήταν ήδη πολύ χαμηλά αλλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης πέρασε «από κάτω», όσον αφορά τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης σε συνέντευξη τύπου που ολοκληρώθηκε στις 14.13 με αντικείμενο: Οικονομία, Ανάπτυξη και Αγορά Εργασίας.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε από την αρχή ότι στη συνέντευξη δεν θα εστιάσει στις προεκλογικές υποσχέσεις για την επόμενη τετραετία, καθώς για αυτές πιο συγκεκριμένα θα υπάρξει χρόνος μετά την επίσημη προκήρυξη των εκλογών.
Ξεκινώντας τη συνέντευξη επανέλαβε την καραμέλα για «εισαγόμενη ακρίβεια» για την οποία φταίει πρωτίστως ο Πούτιν και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, που έφεραν εκτίναξη των τιμών των καυσίμων, πρωτίστως του φυσικού αερίου.
Κάλεσε τους νέους αντί να πάνε σε πανεπιστήμιο να πάνε να σπουδάσουν σε δημόσια ΙΕΚ για να αποκτήσουν δεξιότητες που να ανταποκρίνονται στις «ανάγκες της αγοράς εργασίας»
Ισχυρίστηκε ότι η Ελλάδα βρίσκεται ένα βήμα πριν την απόκτηση «επιχειρηματικής βαθμίδας», αλλά δεν θα τη δούμε αυτή την αναβάθμιση ούτε με κιάλια αν δεν εκλεγεί ένα κόμμα που να εφαρμόσει τις σαρωτικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται!
Σκίτσο του @vpapag1 (Πριν 21.1) #Συνέντευξη_τύπου #μητσοτακης #καλαθι_του_νοικοκυριου pic.twitter.com/4pGEm0Hms5
— Πριν (@PRINgr) January 23, 2023
Όσον αφορά το ζήτημα της ακρίβειας, περιορίστηκε στην εκτίμηση ότι «τα χειρότερα ως προς την αύξηση των τιμών στο ράφι τα έχουμε δει» και πως «θα δούμε περαιτέρω αποκλιμάκωση του πληθωρισμού» αν… «δεν έχουμε δυσάρεστες εκπλήξεις με τις τιμές ενέργειας». Σε ερώτηση για τις μειώσεις φόρων ανέφερε χαρακτηριστικά πως «η προσωρινή μείωση των έμμεσων φόρων για να αντιμετωπιστεί η ακρίβεια προσωπικά δεν με βρίσκει σύμφωνο» και ισχυρίστηκε πως χώρες που έκαναν μειώσεις έχασαν έσοδα, με την εν λόγω μείωση να μην φτάνει στον καταναλωτή. Ακόμα και αν την επόμενη τετραετία υπάρξουν μειώσεις ξεκαθάρισε αυτές θα είναι αυστηρά «στο πλαίσιο των δημοσιονομικών περιορισμών» και δεν θα είναι σε καμία περίπτωση τέτοιες ώστε να «υπονομεύσουν τη δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας».
Υπεράνω όλων η δημοσιονομική πειθαρχία και σταθερότητα
Ακόμα τόνισε ότι όλες οι μειώσεις φόρων που έγιναν σεβάστηκαν την «απαρέγκλιτη» ανάγκη της χώρας για δημοσιονομική πειθαρχία.. «Ουδέποτε διακινδυνέψαμε το δρόμο που έχουμε χαράξει για τη μείωση των πρωτογενών ελλειμάτων για να φτάσουμε στο σημείο τον επόμενο χρόνο να έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Σε ερώτηση σχετικά με το ότι η επόμενη τετραετία θα είναι η τετραετία της αύξησης των εισοδημάτων και των μισθών, καθώς και το αν συνδέεται η επίσπευση της μικρής αύξησης του κατώτατου μισθού με τον χρόνο των εκλογών ο κ. Μητσοτάκης απάντησε ότι συνδέεται με την έναρξη της «τουριστικής περίοδου».
Στη συνέχεια είπε ότι «η αύξηση των μισθών έχει πρωτίστως να κάνει με τη βελτίωση της παραγωγικότητας της ελληνικής οικονομίας», ωστόσο δεν απάντησε γιατί δεν υλοποίησε ποτέ την προεκλογική δέσμευση για αύξηση του κατώτατου μισθού «διπλάσια» αυτής της ανάπτυξης της οικονομίας.
Αύξηση που δεν θα υπονομεύσει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων
Χαρακτήρισε την αύξηση στον κατώτατο μισθό “σημαντική” που δεν θα υπονομεύσει ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και είπε ότι η κυβέρνησή του ενθαρρύνει τις ελεύθερες διαπραγματεύσεις, ενώ ζήτησε να υπάρξει κουλτούρα συνεννόησης εργαζομένων-εργοδοτών.