Το 2018 ο Μακρόν έζησε στιγμές μεγάλου… έρωτα με τον Τραμπ, κατά την τότε επίσκεψή του στον Λευκό Οίκο, χαρακτηρίζοντάς τον φίλο της Γαλλίας. Αυτή την εβδομάδα, υπήρξε ιδιαιτέρως διαχυτικός με τον Μπάιντεν. Στην πολιτική όλα επιτρέπονται και δεν χωράνε καπρίτσια, όπως λέει και ο Ερντογάν. Έστω και αν οι σχέσεις των ΗΠΑ με τη Γαλλία δεν βρίσκονται στα καλύτερά τους.
ΗΠΑ: Μπλόκο του Κογκρέσου στους σιδηροδρομικούς
Την παρέμβαση του Κογκρέσου – όχι φυσικά υπέρ τους – προκάλεσε η αποφασιστικότητα ορισμένων συνδικάτων εργαζομένων στους σιδηροδρόμους των ΗΠΑ, που ετοιμάζονταν να ξεκινήσουν απεργία από τις 9 Δεκεμβρίου, με προοπτική να τη συνεχίσουν και τις γιορτές. Κι αυτό διότι αρνούνταν να δεχτούν τη συλλογική σύμβαση που πρότεινε η διοίκηση και προβλέπει αυξήσεις 24% σε βάθος πενταετίας και μια εφάπαξ καταβολή 1.000 δολαρίων ετησίως – όχι όμως και πληρωμένες μέρες άδειας. Έτσι, με ψήφους Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων, η Βουλή και η Γερουσία επέβαλαν τη συγκεκριμένη σύμβαση στους 115.000 περίπου εργαζόμενους, καθώς η κυβέρνηση Μπάιντεν προειδοποιούσε για τις «καταστροφικές συνέπειες» που θα υπήρχαν για την οικονομία, καθώς οι σιδηρόδρομοι μεταφέρουν περίπου το 30% των εμπορευμάτων καθημερινά, με αποτέλεσμα το κόστος για κάθε ημέρα μη λειτουργίας τους να υπολογίζεται σε περίπου 2 δισ. δολάρια.
Απεργιακός ξεσηκωμός στη Βρετανία
Την ίδια στιγμή, στη Βρετανία οι απεργίες πολλαπλασιάζονται σε διάφορους κλάδους. Πρωταγωνιστικό ρόλο παίζουν οι εργαζόμενοι στο εθνικό σύστημα υγείας, καθώς οι ελλείψεις έχουν εκτινάξει τον αριθμό όσων βρίσκονται στη λίστα αναμονής των δημόσιων νοσοκομείων σε επτά εκατομμύρια! Μάλιστα, εκτός από γιατρούς και νοσηλευτές, στον αγώνα αποφάσισαν να μπουν και 10.000 μέλη των πληρωμάτων ασθενοφόρων. Σε αυτό το φόντο, η κυβέρνηση αποφάσισε να ρίξει στη μάχη τον… στρατό, σε ρόλο απεργοσπάστη, ώστε να μην υποκύψει στα αιτήματα των απεργών. Αναβρασμός επικρατεί, επίσης, στις τάξεις των εργαζομένων στους σιδηροδρόμους και τα ταχυδρομεία, ενώ οι εκπαιδευτικοί στη Σκοτία απήργησαν για πρώτη φορά μετά από 40 χρόνια στις 24 Νοεμβρίου και ετοιμάζονται να κλιμακώσουν με 48ωρη τον Δεκέμβριο, με τους συναδέλφους τους σε Αγγλία και Ουαλία να ψηφίζουν αυτές τις ημέρες ανάλογη πρόταση.
Η Ευρώπη στον χορό των κινητοποιήσεων
Απεργιακό κύμα σαρώνει, επίσης, αρκετές ακόμη χώρες της Ευρώπης. Στην Ισπανία, για του λόγου το αληθές, οι εργαζόμενοι στην αλυσίδα Zara απάντησαν με 48ωρη απεργία στην παράνοια της «Black Friday», ενώ η απειλή απεργίας ανάγκασε τις τράπεζες να δώσουν αυξήσεις 4,5% για φέτος και μπόνους. Στην Πορτογαλία, δεκάδες χιλιάδες γιατροί και νοσηλευτές, εκπαιδευτικοί και λοιποί εργαζόμενοι στο δημόσιο πραγματοποίησαν μια εξαιρετικά επιτυχημένη απεργία στις 18 Νοεμβρίου και ετοιμάζονται για τη συνέχεια. Στη Γαλλία, επίσης, τα δύο βασικά συνδικάτα στην Air France καλούν σε απεργία τους εργαζόμενους στον αερομεταφορέα τις ημέρες των Χριστουγέννων, ενώ ο κρατικός ενεργειακός όμιλος EdF υπέγραψε νέα σύμβαση, μετά τη μεγάλη απεργία – και την παρέμβαση της κυβέρνησης. Προειδοποιητική απεργία πραγματοποίησαν στις 28 Νοεμβρίου και οι σιδηροδρομικοί στην Αυστρία, απαιτώντας μηνιαία αύξηση της τάξης των 400 ευρώ.