Ελντοράντο για τις πολεμικές βιομηχανίες αποδεικνύεται η Ουκρανία, όπου καταναλώνονται ασύλληπτες ποσότητες όπλων και πυρομαχικών. Η Δύση «σπρώχνει» εκεί όλα τα παλιά της συστήματα, ενώ η βιομηχανίες της Πολωνίας, της Τσεχίας και της Σλοβακίας γνωρίζουν κυριολεκτικά πιένες, έχοντας πολλαπλασιάσει την παραγωγή της και αποκομίζοντας τεράστια κέρδη.
Εξέγερση στη φάμπρικα των iPhone στην Κίνα
Τα νέα μοντέλα iPhone της αμερικανικής Apple είναι παραδοσιακά από τα πλέον δημοφιλή προϊόντα της αποκαλούμενης «Black Friday» και της εορταστικής περιόδου. Μόνο που για να παραχθούν στις ποσότητες που απαιτούνται και με το επιθυμητό κόστος, ώστε να προκύψει ικανοποιητική κερδοφορία, κάποιοι ζουν όχι απλώς μαύρες Παρασκευές, αλλά μαύρες εβδομάδες και μήνες. Απόδειξη η εκρηκτική κατάσταση που επικρατεί στη μεγαλύτερη μονάδα παραγωγής iPhone της Κίνας, ενδεχομένως και ολόκληρου του κόσμου, που βρίσκεται στην πόλη Ζενγκζού και ανήκει στην υπεργολάβο Foxconn. Σε φωτογραφίες και βίντεο που αναρτήθηκαν σε κινεζικά κοινωνικά μέσα και επιβεβαιώθηκαν από δυτικά, εκατοντάδες εργάτες της μονάδας εμφανίζονται να διαδηλώνουν και να συγκρούονται με την αστυνομία, διαμαρτυρόμενοι για τις άθλιες συνθήκες και τις χαμηλές αμοιβές, παρά τις υποσχέσεις που τους είχε δώσει η εταιρεία.
Ολοταχώς προς σύγκρουση για τη Σκωτία
«Πάγο» στα σχέδια των Σκωτσέζων εθνικιστών για τη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία έβαλε η (ομόφωνη) απόφαση που έλαβε το Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία ξεκαθαρίζει πως κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει μόνο με τη συναίνεση του βρετανικού κοινοβουλίου. Σημειώνεται πως το SNP και η πρωθυπουργός της Σκωτίας, Νίκολα Στέρτζον, είχαν θέσει στόχο οι κάλπες να στηθούν τον Οκτώβριο του 2023, ελπίζοντας βάσιμα ότι το αποτέλεσμα θα είναι διαφορετικό από εκείνο του 2014, όταν το «όχι» επικράτησε με 55%. Πλέον, βρίσκονται σε αναζήτηση εναλλακτικών σχεδίων, με μία από τις πιθανές εκδοχές να προκρίνει τη μετατροπή των επόμενων βουλευτικών εκλογών –θα διεξαχθούν έως το 2024– σε ντε φάκτο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία. Το σίγουρο είναι ότι στο Λονδίνο υπάρχει μία ωρολο-
γιακή βόμβα, ίσως και δύο, αν συνυπολογίσουμε τη Β. Ιρλανδία.
Οι ΗΠΑ φέρνουν πιο κοντά Σολτς και Μακρόν
Τρέχουν για να τα ξαναβρούν οι κυβερνήσεις Γερμανίας και Γαλλίας, καθώς το κλίμα μεταξύ τους το τελευταίο διάστημα ήταν ιδιαιτέρως κακό, εξαιτίας των ανταγωνιστικών τους συμφερόντων σε μια σειρά τομείς. Αυτό που έχει ενδιαφέρον, όμως, είναι το στοιχείο το οποίο φαίνεται πως τις ανάγκασε να αλλάξουν ρότα: Η απειλή των… ΗΠΑ, οι οποίες ετοιμάζονται να θέσουν σε εφαρμογή ένα μεγάλο «πακέτο» επιδοτήσεων και φοροαπαλλαγών προς τις αμερικανικές επιχειρήσεις, καθώς και προς όσες προτιμούν τη χώρα για τις επενδύσεις τους. Συμπεριλαμβανομένων μάλιστα των ευρωπαϊκών, πολλές από τις οποίες εμφανίζονται έτοιμες να… μεταναστεύσουν, απαιτώντας από τις Βρυξέλλες και τις κυβερνήσεις των «27» ανάλογα μέτρα και «δώρα». Έτσι, Παρίσι και Βερολίνο ετοιμάζονται να απαντήσουν με ένα ηχηρό «πρώτα η Ευρώπη» στο αντίστοιχο σύνθημα που λάνσαραν Ομπάμα και Τραμπ και συνεχίζει ο Μπάιντεν.