Ραντεβού στη Σαμαρκάνδη έδωσαν αυτή την εβδομάδα οι πρόεδροι Κίνας και Ρωσίας, σε μια σύνοδο στην οποία παραβρέθηκαν πολλοί άλλοι αρχηγοί κρατών από την κεντρική Ασία, συμπεριλαμβανομένου του Ερντογάν. Παρά δε τη «δυσφορία» του Σι προς τον Πούτιν για τις «επιδόσεις» των Ρώσων στην Ουκρανία, ουδείς μπορεί να υποτιμήσει τη σημασία και την ισχύ του νέου πόλου που δημιουργείται.
Σύγχρονοι σκλάβοι 50 εκατ. άνθρωποι
Θεωρητικά, το καθεστώς της σκλαβιάς τελείωσε στο μεγαλύτερο μέρος του κόσμου τον 19ο αιώνα. Πρακτικά, όμως, συνεχίζεται μέχρι σήμερα και μάλιστα σε βαθμό φρικιαστικό. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Παγκόσμιας Οργάνωσης Εργασίας, το 2021 υπήρχαν στον πλανήτη περίπου 50 εκατομμύρια σύγχρονοι σκλάβοι, μεγάλο μέρος εκ των οποίων είναι παιδιά: 28 εκατομμύρια άνθρωποι υπόκεινταν σε καθεστώς καταναγκαστικής εργασίας, ενώ άλλα 22 εκατομμύρια (στην πλειοψηφία τους γυναίκες και κορίτσια) υποχρεούνταν να παντρευτούν χωρίς τη θέλησή τους. Ίσως ορισμένοι να πιστεύουν, βεβαίως, ότι το φαινόμενο έχει να κάνει με τις καθυστερημένες χώρες του Τρίτου Κόσμου. Όμως, πέφτουν έξω, καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι το 52% της καταναγκαστικής εργασίας και πάνω από το 25% των καταναγκαστικών γάμων αφορούν τις χώρες με υψηλό ή άνω του μέσου όρου μέσο εισόδημα…
Ανοιχτοί λογαριασμοί Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν
Νέος γύρος αίματος ξέσπασε αυτή την εβδομάδα στον Καύκασο, με την επανάληψη των συγκρούσεων ανάμεσα στο Αζερμπαϊτζάν και την Αρμενία, που έχει μέχρι στιγμής κοστίσει τη ζωή σε περίπου 200 στρατιώτες και από τις δύο πλευρές. Επιβεβαιώνεται, έτσι, ότι η εκεχειρία του 2020, μετά τον πόλεμο στο Ναγκόρνο Καραμπάχ που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 6.500 ανθρώπων, άφησε άλυτους λογαριασμούς ανάμεσα στις δύο χώρες και τους «προστάτες» τους – αφενός την Τουρκία, η οποία στηρίζει αναφανδόν τους Αζέρους και, αφετέρου τη Ρωσία, η οποία είναι πιο κοντά στο Ερεβάν αλλά θέλει να έχει καλές σχέσεις και με το Μπακού. Φαίνεται πως η τροπή που παίρνει ο πόλεμος στην Ουκρανία και η γενικότερη αστάθεια δημιουργεί περιβάλλον ευνοϊκό για «εκρήξεις», σε παλιά και νέα μέτωπα, στην ευρύτερη περιοχή.
Υποφέρουν Παλαιστίνιοι και Σύριοι
Στο φόντο των βίαιων ανακατατάξεων, δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι οι ισραηλινές δυνάμεις πυκνώνουν τις επιθετικές τους ενέργειες τόσο στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη όσο και στη Συρία. Εκεί όπου ο ΟΗΕ προειδοποιεί, με νέα έκθεσή του, ότι ο εμφύλιος είναι πολύ πιθανό να αναζωπυρωθεί ανά πάσα στιγμή. «Η Συρία δεν μπορεί να αντέξει μια επιστροφή σε γενικευμένες συγκρούσεις και μάχες, όμως ακριβώς προς τα εκεί φαίνεται να οδεύει», σημείωσε ο ειδικός απεσταλμένος του διεθνούς οργανισμού. Την ίδια στιγμή, πάντως, η Τουρκία – μία από τις χώρες που διατηρούν στρατό στη Συρία – φέρεται να βρίσκεται σε εντατικές επαφές με το καθεστώς Άσαντ, όπως και με τους Ρώσους και τους Ιρανούς που το στηρίζουν, σε μια προσπάθεια να προχωρήσουν σε κοινά αποδεκτή μοιρασιά. Μόνο που στην εξίσωση παίζουν και οι Αμερικανοί.