Περίπου 35.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στην Ουγγαρία δηλώνοντας τη συμπαράστασή τους στην απεργία των εκπαιδευτικών. Η κυβέρνηση Όρμπαν ενισχύει την εργασιακή ανασφάλεια, αλλάζοντας διαρκώς το ένα τρίτο του εκπαιδευτικού προσωπικού, ενώ επιχειρεί να τρομοκρατήσει τους απεργούς με απολύσεις. Τα συνδικάτα κήρυξαν νέα εκπαιδευτική απεργία για τις 14 Οκτωβρίου.
Περιοδεία Μπλίνκεν στη Λατινική Αμερική
Σε μια διόλου τυχαία στιγμή διάλεξε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν να περιοδεύσει σε 3 χώρες της Λατινικής Αμερικής, καθώς και η Βραζιλία αναμένεται να μπει στον «χορό» των σοσιαλδημοκρατικών/κεντρώων κυβερνήσεων που σαρώνει την περιοχή. Στον απόηχο αυτών των πολιτικών εξελίξεων, η περιοδεία Μπλίνκεν μπορεί να αναλυθεί αποκλειστικά ως προσπάθεια να φανεί πως η αμερικανική ηγεμονία στο νότιο τμήμα της ηπείρου δεν αμφισβητείται. Η αλήθεια πάντως είναι πως αυτό επιτεύχθη, καθώς το θερμό κλίμα υποδοχής που γνώρισε ο Μπλίνκεν από τις σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις δείχνει πως δεν υπάρχει πολιτική πρόθεση «εκτροχιασμού» από την πεπατημένη. Στις χώρες τις οποίες επισκέφτηκε ο Μπλίνκεν, οι προερχόμενοι «εξ αριστερών Πρόεδροι» τον υποδέχτηκαν με ιδιαίτερα θερμό τρόπο.
H Τρας πρόλαβε να τα γυρίσει
Ακόμα και ο πιο κυνικός νεοφιλελευθερισμός πρέπει να έχει κάποια όρια. Αυτό φαίνεται πως έμαθε πρόσφατα, με σχετικά ταπεινωτικό τρόπο μάλιστα, η πρωθυπουργός της Βρετανίας Λιζ Τρας. Όπως ανακοινώθηκε στην αρχή της εβδομάδας, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να πάρει πίσω τις (εξωφρενικές και αδικαιολόγητες) φορολογικές μειώσεις στους πλουσιότερους πολίτες της χώρας. Μάλιστα το επίμαχο μέτρο αναιρέθηκε λίγες ώρες αφότου εμφανίστηκε (για ακόμα μία φορά) να υπερασπίζεται τη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων προκειμένου «να μην επιβραδυνθεί η ανάπτυξη». Απ’ ό,τι φάνηκε όμως, οι εσωκομματικές αντιδράσεις, η άσχημη αντίδραση του χρηματιστηριακού δείκτη αλλά και ο φόβος των λαϊκών αντιδράσεων την ανάγκασαν σε μια –απότομη– στροφή 180 μοιρών. Η προεδρία Τρας δεν ξεκίνησε με το δεξί…
Twitter: Ο Μασκ φέρνει «αναμπουμπούλα»
Νέα δεδομένα διαμορφώνονται στον «πόλεμο» του Twitter, τη μεγαλύτερη επιχειρηματική διαμάχη της ιστορίας. Παρότι Twitter και Μασκ βρίσκονται σε συνομιλίες για την εξεύρεση λύσης στις διενέξεις τους –μετά την επαναδιατύπωση της πρότασης εξαγοράς ύψους 44 δισ. δολαρίων–, οι επενδυτές εμφανίζονται απρόθυμοι να στηρίξουν τον Μασκ. Οι λόγοι έγκεινται στις συνεχείς «κυβιστήσεις» του εκκεντρικού ιδιοκτήτη της Tesla και στο γεγονός ότι εκφράζονται φόβοι για το κατά πόσο θα μπορέσει να ανταποκριθεί επιτυχώς στον τεράστιο όγκο αρμοδιοτήτων που αναλαμβάνει. Ο Μασκ προσπαθεί να αμβλύνει τις αμφιβολίες περιγράφοντας τα (για κάποιους δυστοπικά) πλάνα του για μετατροπή του Twitter σε μια υπερεφαρμογή X που θα κάνει τα «πάντα». Πρότυπό του η κινεζική WeChat, που περιγράφεται ως συνδυασμός Facebook, Twitter, Snapchat και PayPal.