Σε αναβολή οδηγήθηκε η προγραμματισμένη για την επόμενη εβδομάδα συνάντηση του Μακρόν με τον Σολτς, καθώς και η κοινή συνεδρίαση των υπουργικών συμβουλίων των δύο χωρών που έχει καθιερωθεί εδώ και σχεδόν 20 χρόνια και πραγματοποιείται τουλάχιστον μία φορά ετησίως. Η αιτία δεν είναι άλλη από τα ρήγματα στον γαλλογερμανικό άξονα, που έχουν πολλαπλασιαστεί, αναδεικνύοντας μια ακόμη πλευρά της κρίσης στην ΕΕ.
Όρκοι της Μελόνι σε ΝΑΤΟ και ΕΕ
«Με εμάς στην κυβέρνηση, η Ιταλία δεν θα είναι ποτέ ο αδύναμος κρίκος της Δύσης», διαβεβαίωσε για μια ακόμη φορά η Τζόρτζια Μελόνι, η οποία ετοιμάζεται από μέρα σε μέρα να λάβει και επισήμως την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Επανέλαβε, έτσι, ότι στηρίζει τόσο το ΝΑΤΟ όσο και την ΕΕ, ενώ έστειλε σαφές μήνυμα προς τους εταίρους της, Ματέο Σαλβίνι και Σίλβιο Μπερλουσκόνι: «Σε ένα θέμα ήμουν, είμαι και θα συνεχίσω να είμαι πάντα ξεκάθαρη. Πρόθεσή μου είναι να ηγηθώ μιας κυβέρνησης με απολύτως σαφή και ομόφωνη γραμμή στην εξωτερική πολιτική. Οποιοσδήποτε δεν συμφωνεί με αυτόν τον ακρογωνιαίο λίθο δεν μπορεί να αποτελεί μέρος αυτής της κυβέρνησης». Ας περιμένουμε, λοιπόν, και την οικονομική πολιτική της Μελόνι, για να διαπιστώσουν όλοι οριστικά πόσο αντισυστημική είναι τελικά…
Ρεπουμπλικανοί, εκλογές και Ουκρανία
«Πιστεύω ότι οι άνθρωποι θα βρίσκονται εν μέσω ύφεσης και δεν θα είναι έτοιμοι να δώσουν λευκή επιταγή στην Ουκρανία». Η δήλωση την οποία έκανε ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στην αμερικανική Βουλή, Κέβιν Μακάρθι, προκάλεσε έντονη ανησυχία, αν όχι σοκ στο Κίεβο. Αυτό, διότι εάν οι Ρεπουμπλικάνοι καταφέρουν να κερδίσουν στις ενδιάμεσες εκλογές της 8ης Νοεμβρίου την πλειοψηφία στο Κογκρέσο ή έστω και μόνο στη Γερουσία (που είναι και το πιο πιθανό σενάριο), τότε πολλά ενδέχεται να αλλάξουν. Η αλήθεια, μάλιστα, είναι πως δεν πρόκειται για κεραυνό εν αιθρία. Ήδη από τον Μάιο, 11 γερουσιαστές και 57 βουλευτές του κόμματος είχαν αντιταχθεί στο πακέτο των 40 δισ. δολαρίων για βοήθεια προς την Ουκρανία, αποτυπώνοντας έτσι τις διαφορετικές γραμμές που υπάρχουν στην αστική τάξη των ΗΠΑ.
Βαθαίνει η συνεργασία Τουρκίας-Ρωσίας
«Κατά την τελευταία μας συνάντηση, συμφωνήσαμε με τον Πούτιν ότι θα δημιουργήσουμε εδώ έναν κόμβο με το τουρκικό αέριο που θα έρχεται από τη Ρωσία. Ο ίδιος ο Πούτιν, δε, ανακοίνωσε προς τον υπόλοιπο κόσμο ότι η Ευρώπη θα μπορεί να προμηθεύεται το φυσικό της αέριο από την Τουρκία», είπε ο Ταγίπ Ερντογάν την Τετάρτη, μιλώντας στο κυβερνόν ΑΚΡ. Έτσι, σε συνδυασμό με την ανακοίνωση που ακολούθησε για έναρξη της κατασκευής και δεύτερης μονάδας παραγωγής πυρηνικής ενέργειας από τους Ρώσους, στα παράλια της Μαύρης Θάλασσας, Άγκυρα και Μόσχα έκαναν ένα ακόμη βήμα για να δώσουν στη συνεργασία τους στρατηγικό χαρακτήρα. Κι αυτό, ενώ η κυβέρνηση των ΗΠΑ κάνει ό,τι μπορεί για να ξεμπλοκάρει την πώληση νέων μαχητικών προς την Τουρκία. Δεν τα καταφέρνει και άσχημα ο «σουλτάνος»…