Μπορεί να πέρασε στα ψιλά των δυτικών ΜΜΕ αλλά είναι σίγουρα μια σημαντική είδηση: Πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες μέρες τηλεδιάσκεψη των BRICS, δηλαδή της Κίνας, της Ινδίας, της Ρωσίας, της Βραζιλίας και της Νότιας Αφρικής. Αγνοώντας τις κυρώσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ κατά της Ρωσίας, η σύνοδος έγινε κανονικά, με τον κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ να τονίζει πως «πρέπει να εγκαταλείψουμε τη νοοτροπία του Ψυχρού Πολέμου» και τον Πούτιν να μιλά για «απερίσκεπτες κι εγωιστικές ενέργειες μεμονωμένων κρατών»· προφανώς δεν εννοούσε τη Ρωσία. Τα διεθνή καπιταλιστικά μπλοκ είναι εδώ, το εργατικό κίνημα;
Φονικός σεισμός στο Αφγανιστάν
Σεισμός 5,9 ρίχτερ -ο μεγαλύτερος εδώ και δεκαετίες- σημειώθηκε την Τετάρτη 23 Ιουνίου στο Αφγανιστάν. Ο σεισμός με επίκεντρο την ανατολική επαρχία Πακτίκα, στα σύνορα με το Πακιστάν, έσπειρε το θάνατο σε 1.000 ανθρώπους με τις αρχές να σημειώνουν πως ο τελικός αριθμός των νεκρών αναμένεται να αυξηθεί. Αυτή είναι η πρώτη μεγάλη πρόκληση που καλείται να αντιμετωπίσει το νεοσύστατο Ταλιμπανικό καθεστώς, ενώ έρχεται σε μια δύσκολη συγκυρία για τον αφγανικό λαό που ήδη αντιμετώπιζε την επισιτιστική κρίση και τις ισχυρές βροχοπτώσεις της περιόδου. Παρότι, η χώρα έχει πληγεί και στο παρελθόν από φονικούς σεισμούς που κόστισαν τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους, η φτωχολογιά του Αφγανιστάν, κυρίως στις απομονωμένες επαρχίες, παραμένει εκτεθειμένη στις φυσικές καταστροφές εξαιτίας των άθλιων συνθηκών διαβίωσης τις οποίες αναγκάζεται να υπομένει.
Αντιστέκονται οι εργάτες της FIAT στη Σερβία
Η τέταρτη μεγαλύτερη πόλη της Σερβίας, η Κραγκούγιεβατς, φημισμένη για τη βαριά βιομηχανία της, σείεται για ακόμα μία φορά από τους αγώνες των βιομηχανικών εργατών. Μετά τις μεγάλες απεργίες στην αυτοκινητοβιομηχανία της FIAT το 2017, που οδήγησαν σε μισθολογικές αυξήσεις και προσλήψεις, οι εργάτες του ίδιου εργοστασίου καλούνται να υπερασπιστούν ξανά τα συμφέροντά τους. Ο ιταλικός κολοσσός διατύπωσε για ακόμα μία φορά τα τελευταία πέντε χρόνια την πρόθεσή του να αποχωρήσει από τη Σερβία και να εγκατασταθεί σε διαφορετικά σημεία της ανατολικής Ευρώπης. Η επιλογή αυτή, που αποσκοπεί στην αύξηση των εταιρικών κερδών, θα οδηγήσει στην απόλυση των τριών τετάρτων από τους 2.000 εργαζομένους της μονάδας, ενώ οι υπόλοιποι καλούνται να ακολουθήσουν τη FIAT στο εξωτερικό!
Βρετανική φυλακή μεταναστών η Ρουάντα
Αποφασισμένος να φτάσει μέχρι τέλους το απάνθρωπο σχέδιο απέλασης στη Ρουάντα όλων των «παράτυπων» μεταναστών που εισέρχονται στην Βρετανία εμφανίζεται ο Μπόρις Τζόνσον. Παρότι, η πρώτη πτήση μπλοκαρίστηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, μετά τις διεθνείς πιέσεις του αντιρατσιστικού κινήματος και μέχρι και πρίγκιπας Κάρολος χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «αποκρουστικό», ο Τζόνσον συνεχίζει να υπεραμύνεται των επιλογών του και διατυπώνει πως δεν υπάρχει κανένα νομικό εμπόδιο. Το μνημόνιο συνεργασίας που υπεγράφη μεταξύ Βρετανίας και Ρουάντας στα μέσα Απρίλη, ορίζει πως η αφρικανική χώρα θα δέχεται κάθε εθνικότητος μετανάστες που εισήλθαν «παράνομα» σε βρετανικό έδαφος έναντι αμοιβής ύψους 120 εκ. στερλινών για την πρώτη φάση. Επί της ουσίας, η Ρουάντα -όπου έχει λάβει χώρα μια από τις μεγαλύτερες γενοκτονίες των τελευταίων δεκαετιών (1994)- μετατρέπεται σε φυλακή ψυχών μέχρι εκείνες να μάθουν τα αποτελέσματα των αιτήσεων ασύλου.