Γιώργος Μιχαηλίδης
Εδώ και δυο μήνες περίπου, η Σρι Λάνκα βρίσκεται σε διαρκή αναταραχή με την κατάσταση να κλιμακώνεται διαρκώς, σε σημείο που σήμερα μπορούμε να μιλάμε για μια πραγματική λαϊκή εξέγερση. Κύρια αιτία του ξεσηκωμού δεν είναι άλλη από την άνοδο των τιμών στα βασικά αγαθά και την ενέργεια, που έχει φέρει τα φτωχά στρώματα σε απόγνωση. Η Σρι Λάνκα είχε χτυπηθεί οικονομικά από την κρίση που προκάλεσε η πανδημία, καθώς τόσο οι εξαγωγές της όσο και οι επισκέψεις τουριστών είχαν μειωθεί δραματικά. Ενώ όμως ο πληθυσμός της ήλπιζε σε μία ανάκαμψη με την υποχώρηση των μέτρων της πανδημίας, η ραγδαία άνοδος των διεθνών τιμών των πρώτων υλών, των τροφίμων και της ενέργειας και η εκτίναξη του πληθωρισμού σε διψήφιους αριθμούς, έδωσε ένα ακόμη γερό χτύπημα σε μισό εκατομμύριο κατοίκους που έπεσαν κάτω από το όριο της φτώχειας.
Εδώ και μία εβδομάδα η κατάσταση στο νησιωτικό κράτος δείχνει να βγαίνει εκτός ελέγχου. Καθώς η κυβέρνηση προχωρά ταυτόχρονα σε διακοπές ρεύματος, απαγορεύσεις κυκλοφορίας και επιθέσεις εναντίον διαδηλωτών, οι τελευταίοι κλιμάκωσαν τις δράσεις τους, φτάνοντας στο σημείο να πυρπολήσουν οικίες που ανήκουν στην οικογένεια του προέδρου της χώρας, αλλά και σπίτια βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος. Κατά τις επιθέσεις σημειώθηκαν και ανταλλαγές πυροβολισμών, ενώ σε ένα περιστατικό βουλευτής δολοφόνησε δύο διαδηλωτές με το περίστροφό του και αργότερα αυτοκτόνησε. Είχαν προηγηθεί δύο μεγάλες γενικές απεργίες, στις 28 Απριλίου και τις 6 Μαΐου, με σημαντική συμμετοχή.
Νιώθοντας ότι χάνει τον έλεγχο, το κυβερνών κόμμα επιστράτευσε τους σκοτεινούς μηχανισμούς του. Ομάδες παρακρατικών, οπλισμένες με ξύλα και λοστούς, επέδραμαν στους δρόμους της πρωτεύουσας Κολόμπο, χτυπώντας διαδηλωτές και καταληψίες δημοσίων κτιρίων. Υποκρινόμενη την ανήξερη, η κυβέρνηση υποσχέθηκε ότι θα διερευνήσει το ζήτημα. Ταυτόχρονα, βέβαια, κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, βγάζοντας τον στρατό στους δρόμους –με εντολή για πυρ στο ψαχνό– και στήνοντας ακόμα και οδοφράγματα με σημεία ελέγχου σε διάφορα σημεία της χώρας. Από την άλλη πλευρά, ο πρόεδρος Ραϊαπάκσε υποσχέθηκε ότι θα αντικαταστήσει το συμβούλιο υπουργών, ενώ θα προχωρήσει σε συνταγματικές τροποποιήσεις που να ενισχύουν τις εξουσίες του κοινοβουλίου απέναντι στην παντοδυναμία του προέδρου.
Ωστόσο, δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν ότι η ολική κατάρρευση της οικονομίας της Σρι Λάνκα είναι πιθανή, ενώ υπάρχει ανησυχία για την πιθανότητα επίδρασης των λαϊκών ξεσηκωμών και στη γειτονική Ινδία..