Γεράσιμος Λιβιτσάνος
▸ Ανοιχτό το ενδεχόμενο για πρόωρες κάλπες, παροχές «πτωχοκομείου»
Την έναρξη μιας άτυπης προεκλογικής εκστρατείας ετοιμάζει από τις αρχές Μαΐου η κυβέρνηση. Με «έμβλημα» την έναρξη της θερινής περιόδου, θα προσπαθήσει να ανατρέψει με επικοινωνιακούς όρους την πραγματικότητα της ακρίβειας, της ανέχειας και της πανδημίας που παραμένει παρούσα. Θα επιχειρήσει να πείσει πως… τώρα αρχίζει η ανάπτυξη και να παρουσιάσει ένα είδος «κοινωνικού προσώπου» καλλιεργώντας μελλοντικές προσδοκίες. Όλα αυτά στο πλαίσιο των εκλογικών σχεδιασμών της, με αναφορές για τη διενέργεια εκλογών στο τέλος της άνοιξης του 2023, δίχως όμως να αποκλείεται και η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες τον Σεπτέμβριο.
Ο σχεδιασμός του μεγάρου Μαξίμου προβλέπει τρία ουσιαστικά μέτωπα: Το πρώτο αφορά την αύξηση του κατώτερου μισθού στα 713 ευρώ. Η σχετική πρόταση που έχει δημοσιοποιήσει ήδη ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα εγκριθεί και τυπικά από το υπουργικό συμβούλιο. Η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να τη διατηρήσει όσο περισσότερο μπορεί στην επικαιρότητα, ειδικά την περίοδο της Πρωτομαγιάς, παρουσιάζοντάς την ως «μέρισμα» των εργαζομένων από την ανάπτυξη της χώρας. Μάλιστα η κυβερνητική προπαγάνδα θα τη συνδέσει και με την πρόσφατη αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τον οίκο Standards & Poor, ως τεκμήριο της συνεχούς βελτίωσης της οικονομίας. Φυσικά ούτε λόγος για το πραγματικό (μεσοσταθμικό) ύψος της αύξησης του κατώτερου μισθού, που είναι περίπου 25 ευρώ το μήνα για το 2022, μια χρονιά που ο πληθωρισμός, η ενεργειακή ακρίβεια και οι ανατιμήσεις εξανεμίζουν εισόδημα και αγοραστική δύναμη των μισθών.
Το δεύτερο σχετίζεται με την ενεργειακή ακρίβεια. Οι δυνατότητες της κυβέρνησης είναι εξαιρετικά περιορισμένες, αφού (φυσικά) δεν συζητά το ενδεχόμενο παρεμβάσεων στην αγορά και τον καθορισμό ανώτατου ορίου στις τιμές. Πόσο μάλλον την αντιμετώπιση της παροχής ενέργειας και καυσίμου ως λαϊκό δικαίωμα. Έτσι θα αρκεστεί στην ενεργοποίηση της πλατφόρμας επιδότησης στα καύσιμα που ήδη έχει εξαγγελθεί. Μια επιδότηση που ούτε καν αγγίζει τις πραγματικές ανάγκες μετακίνησης.
Το τρίτο αφορά την πρόθεσή της να αποκαταστήσει τα εκλογικά ποσοστά της στη νεολαία. Στην κατεύθυνση αυτή σκοπεύει να εξαγγείλει την εκπόνηση ενός προγράμματος ενίσχυσης σε νέα ζευγάρια για την απόκτηση/ενοικίαση κατοικίας, που θα βασίζεται όμως στην αναδιανομή πόρων του ΟΑΕΔ. Πιο συγκεκριμένα σκοπεύει να αξιοποιήσει τον πρόσφατο νόμο του Κωστή Χατζηδάκη για την περικοπή επιδομάτων ανεργίας και βοηθημάτων σε ανέργους ώστε να διοχετεύσει κονδύλια για «φθηνή στέγη για νέους» παράλληλα με την ιδιωτικοποίηση της ακίνητης περιουσίας του οργανισμού που υπολογίζεται στο 1,5 δισ. ευρώ.
Όλο το παραπάνω «πακέτο» αναμένεται να ανακοινωθεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας που θα γίνει από τις 6 έως τις 8 Μαϊου. Στο μέγαρο Μαξίμου σκοπεύουν να αξιοποιήσουν τη συγκεκριμένη εσωκομματική διαδικασία ως αφετηρία για την προβολή του κυβερνητικού έργου. Έτσι στην ομιλία του πρωθυπουργού αναμένεται να ανακοινωθεί η… λήξη της πανδημίας του Covid 19 (παρά το γεγονός ότι έχουμε 40 νεκρούς την ημέρα) και η άρση των ισχυόντων μέτρων. Ταυτόχρονα θα κηρύξει την έναρξη της θερινής περιόδου με μεγαλοστομίες περί τεράστιας εισροής εσόδων που θα οδηγήσουν στην αναθέρμανση της οικονομικής δραστηριότητας.