Πάνος Τσίκαλας
▸Νέες κινηματικές και νομικές ενέργειες για να μην οικοδομηθεί η παραλία.
Συνεχίζεται ο αγώνας των κατοίκων της Ερεσού, στη Λέσβο, για να αποτραπεί η τσιμεντοποίηση τμήματος της πανέμορφης παραλίας της περιοχής. Αρνητική εξέλιξη ωστόσο αποτέλεσε η απόρριψη από το ΣτΕ της προσφυγής, η οποία είχε κατατεθεί το 2018 έπειτα από την άρνηση της Κτηματικής Υπηρεσίας να απαντήσει στο αίτημα για επαναχάραξη.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Πριν, η προσφυγή απορρίφθηκε ελλείψει αποδεικτικών μέσων. Δηλαδή ο Δήμος Δυτικής Λέσβου, ο οποίος υπό την πίεση των κατοίκων προσέφυγε στο ΣτΕ, δεν είχε φροντίσει να προσκομίσει ένα νέο τοπογραφικό της παραλίας, όπως ζητούσαν οι κάτοικοι, το οποίο θα ενίσχυε τις πιθανότητες θετικής έκβασης της υπόθεσης και διατήρησης του φυσικού κάλους της παραλίας.
Οι κάτοικοι, μέσω της αυτοοργανωμένης συλλογικότητας Πρωτοβουλία Ερεσού – Περιβαλλοντικός Κοινωνικός Σύλλογος, που αποτελεί την αιχμή των κινητοποιήσεων ενάντια στην τσιμεντοποίηση της παραλίας, τονίζουν ότι η περιοχή αποτελεί ένα φυσικό τοπίο που περιλαμβάνει τη δημόσια και ελεύθερα προσβάσιμη για όλους παραλία και τον ψαροπόταμο, ο οποίος αποτελεί σημαντικό υδροβιότοπο του νησιού και αποτελεί περιοχή natura.
Μετά τις νέες εξελίξεις, με την απόφαση του ΣτΕ, οι ίδιοι προχωρούν και σε άλλες δράσεις ώστε να διεκδικήσουν τα «συμφέροντα» του χωριού, όπως σημειώνουν σε ανακοίνωσή τους. «Προβήκαμε και σε νομικές ενέργειες πέρα από την πολιτική πίεση και τις ζυμώσεις στο χωριό με το αυτοοργανωμένο μπλόκο κατοίκων, τις οριζόντιες συνελεύσεις και τις ενημερωτικές εκδηλώσεις μας», σημειώνουν χαρακτηριστικά.
Πριν περίπου μια εβδομάδα, κατέθεσαν αγωγή η οποία αμφισβητεί τον τίτλο ιδιοκτησίας της ιδιοκτήτριας που θέλει να οικοδομήσει στην παραλία. Συγκεκριμένα, αμφισβητούν το διορθωτικό συμβόλαιο του 2014 στο οποίο γίνεται λόγος για 13,5 στρέμματα περίπου και όχι 11,5, όπως όρισε ο Άρειος Πάγος. Με τον τρόπο αυτό, σημειώνουν οι κάτοικοι, προκύπτει εκκρεμοδικία στον τίτλο κτήσης. «Ενισχύουμε τα νομικά εργαλεία του Δήμου Δυτικής Λέσβου για να πράξει το αυτονόητο, που όμως δεν πράττει μέχρι σήμερα», υπογραμμίζουν.
Παράλληλα, από τον Ιούνιο οι κάτοικοι αντιδρούν στις προθέσεις του δήμου να δημιουργήσει ιστορικό θεματικό πάρκο σε οικόπεδο που θα μπορούσε να οικοδομηθεί με βάση τη χάραξη του αιγιαλού. Πρόκειται για μία ενέργεια που αφενός θα αποτελούσε παρέμβαση στην παραλία, αφετέρου θα δημιουργούσε «προηγούμενο» για μελλοντικά σχέδια ιδιωτών για οικοδόμηση.
Μέσω της Πρωτοβουλίας, οι κάτοικοι προτείνουν μια διαφορετική χρήση της παραλίας που θα ωφελούσε τους περισσότερους και θα συνδύαζε την τουριστική αξιοποίηση με τη διατήρηση της φυσικής ομορφιάς της περιοχής. Με ανακοίνωσή τους θέτουν ένα πλαίσιο 16 σημείων, ζητώντας μεταξύ άλλων την πρόσληψη δύο εργαζόμενων για τουλάχιστον έξι μήνες οι οποίοι θα ασχολούνται αποκλειστικά με την παραλία της Ερεσού, τονίζοντας την ανάγκη να επισκευαστούν, να συντηρηθούν, να λειτουργήσουν και να καθαρίζονται δύο τουλάχιστον φορές τη μέρα οι δημοτικές τουαλέτες της Ερεσού.
Όσον αφορά το δάσος που βρίσκεται δίπλα από την παραλία, οι κάτοικοι ζητούν τη συντήρηση και φροντίδα του. «Το δάσος δίνει την δυνατότητα να παραμείνει η παραλία αναλλοίωτη και γι’ αυτό τον λόγο πρέπει να δέχεται σχολαστική φροντίδα», αναφέρουν. Μαζί με αυτό, εκτιμούν ότι μπορεί να ενισχυθεί ένα δημοτικό κάμπινγκ στην περιοχή που θα δίνει τη δυνατότητα σε ανθρώπους να κάνουν οικονομικές διακοπές στην Ερεσό.
Οι κάτοικοι επισημαίνουν ότι δεν πρέπει να υπάρχει «ούτε σκέψη για τσιμέντα πάνω στην παραλία» και συνεχίζουν με την ίδια ένταση τον αγώνα τους ενάντια στην καταστροφή της φυσικής ομορφιάς του τόπου.