του Γιώργου Λαουτάρη
Οι μόνοι «θεσμοί» που είχε απέναντί της σε αυτό το νομοσχέδιο η κυβέρνηση ήταν το …πατρίς, θρησκεία, οικογένεια. Το πανίσχυρο ακόμα ελληνορθόδοξο συντηρητικό δόγμα, που διαποτισμένο με θεωρίες συνωμοσίας και με ρατσιστικά στερεότυπα, αφήνει το αποτύπωμά του σε κρίσιμες πλευρές της κοινωνικής ζωής της χώρας. Και σε αυτή τη «διαπραγμάτευση» όμως, σχετικά με το νόμο για την απόδοση ιθαγένειας στους μετανάστες δεύτερης γενιάς, οι οδυνηροί πλην …έντιμοι συμβιβασμοί και οι υποχωρήσεις έδωσαν τον τόνο.
Στην προκειμένη περίπτωση, όπως φάνηκε εκ των υστέρων, δεν ήταν απαραίτητη η στήριξη της κυβερνητικής πρότασης από τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Το δεξιό κόμμα του Πάνου Καμμένου, που εξ αρχής έχει δηλώσει ότι δεν συμμερίζεται τις απόψεις της Αριστεράς περί απόδοσης δικαιωμάτων σε …«αλλοφύλους» (κατά την εκκλησιαστική ορολογία), μολονότι επιδίωξε να κάνει τροποποιήσεις, τελικώς αυτές έπεσαν στο κενό. Οι ψήφοι του ΠΑΣΟΚ ήταν τελικά αυτές που έδωσαν την απαιτούμενη α λα καρτ πλειοψηφία για να γίνει το σχέδιο νόμος του κράτους. Ευλόγως λοιπόν, μπορούμε να υποθέσουμε ότι τουλάχιστον σε αυτή την περίπτωση, οι όποιοι συμβιβασμοί ή υποχωρήσεις δεν έγιναν υπό το κράτος εκβιασμών ή από το φόβο μήπως απορριφθεί εξ ολοκλήρου το σχέδιο νόμου, αλλά .
Όπως κατήγγειλαν μεταναστευτικές οργανώσεις που διοργάνωσαν συνέντευξη Τύπου με θέμα το νόμο για την απόδοση ιθαγένειας, «ο συγκεκριμένος νόμος δεν είναι απλώς κατώτερος των περιστάσεων, είναι κακός». Κατά την εκτίμηση των ίδιων των ενδιαφερόμενων, ο νόμος δεν καλύπτει παρά ένα ποσοστό των μεταναστών δεύτερης γενιάς, που κυμαίνεται από 30% ως 50%.
Ίσως η πιο χαρακτηριστική κρίση από ανθρώπους που δεν προσεγγίζουν απλώς ακαδημαϊκά το ζήτημα αλλά το ζουν «στο πετσί τους», είναι η θέση που ακούστηκε από τους μετανάστες ότι στις διατάξεις του «είναι πιο περιοριστικό από τον νόμο Ραγκούση». Κι αυτό διότι «αποκλείει τα ΑμεΑ που είναι μετανάστες, αποκλείει όσους έχασαν την άδεια παραμονής και δεν είναι πια νόμιμοι, συνδέει τη νομιμότητα του γονέα με την ιθαγένεια των παιδιών, που είναι παράλογο». «Τα παιδιά δεν είναι μετανάστες, έχουν γεννηθεί εδώ», υποστηρίζουν με δυνατή φωνή οι οργανώσεις.
«Κανένα παιδί δεν πρέπει να θυσιαστεί στον Μινώταυρο του ρατσισμού» ήταν η χαρακτηριστική φράση του Θανάση Καμπαγιάννη από την Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή. Όπως ανέλυσε ο νομικός, το νομοσχέδιο υποτάσσεται στη «ρατσιστική και παράνομη απόφαση της πλειοψηφίας του ΣτΕ» η οποία συνδέει την ιθαγένεια με την καλλιέργεια της εθνικής συνείδησης μέσω του σχολείου.
Πάντως, με αφορμή την ψήφιση του νομοσχεδίου για την ιθαγένεια, την Τετάρτη 17 Ιουνίου, στις 6 μ.μ., αντιρατσιστικές οργανώσεις και μεταναστευτικές κοινότητες διοργανώνουν συναυλία με σύνθημα «Γιορτάζουμε-Διεκδικούμε: Ιθαγένεια για Όλα τα Παιδιά!». Άλλο ένα σύνθημα που φαίνεται ότι παραπέμπεται στις …αριστερές καλένδες.