της Ιωάννας Καρδαρά
Το καμπανάκι του κινδύνου κρούει στη γαλλική κυβέρνηση και στην πολιτική που εφαρμόζει, η έκθεση της UNICEF, η οποία αποκαλύπτει ότι 3 εκατομμύρια παιδιά στη Γαλλία ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.
Ο Φρανσουά Ολάντ εφαρμόζει όλο και περισσότερα μέτρα που προωθούν τη λιτότητα, με αποτέλεσμα να έχει αναιρέσει όλες τις προγραμματικές του δηλώσεις και να συντάσσεται όλο και περισσότερο με τις επιταγές της καγκελαρίου της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ.
Η UNICEF ευελπιστεί ότι η συγκεκριμένη έκθεση θα στείλει ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση του Φρανσουά Ολάντ και σε σχέση με τις δεσμεύσεις της για την καταπολέμηση της ανεργίας. Όταν εξελέγη ο Ολάντ δεσμεύτηκε ότι θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, κάτι στο οποίο μέχρι στιγμής έχει αποτύχει. Στη Γαλλία υπάρχουν 3,53 εκατ. άνεργοι, δηλαδή ένα ποσοστό της τάξης του 10%, το οποίο αποτελεί αρνητικό ρεκόρ για τη χώρα.
Η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών υπογράμμισε ότι τα τελευταία χρόνια, η οικονομική κρίση έχει επιδεινώσει τις συνθήκες διαβίωσης των ανηλίκων, ενώ παράλληλα έχει αυξηθεί δραματικά ο αριθμός των παιδιών που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας φτάνοντας τα τρία εκατομμύρια.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που συνέλεξε η UNICEF, από το 2008 μέχρι το 2012 στα παιδιά που ζουν σε δύσκολες οικονομικές συνθήκες προστέθηκαν άλλα 440.000.
«Η έκθεσή μας είναι ένα προειδοποιητικό καμπανάκι που θα πρέπει να πιέσει τις γαλλικές αρχές να αναλάβουν επειγόντως αποτελεσματική δράση για κάθε παιδί» τόνισε η επικεφαλής της UΝΙCEF Γαλλίας Μισέλ Μπαρζάκ. «Γνωρίζουμε ότι τα παιδιά πληρώνουν το βαρύτερο τίμημα της οικονομικής κρίσης, επειδή η φτώχεια εμποδίζει σε τεράστιο βαθμό την ανάπτυξή τους, τα καθιστά ευάλωτα για μεγάλο χρονικό διάστημα και θέτει το μέλλον τους σε κίνδυνο» σημειώνει η έκθεση του διεθνούς οργανισμού.
Εξαντλητικά μέτρα και πολιτικές λιτότητας έχουν πλήξει τη Γαλλία, καθώς ο Φρανσουά Ολάντ ακολουθεί τις επιταγές της ΕΕ. Πριν από λίγους μήνες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στους δρόμους της Γαλλίας με σύνθημα «να αντιταχθούμε στη λιτότητα και να υπερασπιστούμε τις εναλλακτικές πολιτικές σε σχέση με εκείνες που ασκεί η κυβέρνηση και η ένωση Medef των εργοδοτών», κατέβηκαν χιλιάδες άνθρωποι στους δρόμους της Γαλλίας. Οι συνδικαλιστές διεκδικούσαν όπως είχε δηλώσει και ο Φιλίπ Μαρτινέζ, γενικός γραμματέας της ένωσης CGT, «την αναπροσαρμογή των μισθών, τη μείωση των ωραρίων εργασίας, όλα όσα πρέπει να κάνουμε προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι θα δώσουμε ώθηση στην απασχόληση».
Ο Φρανσουά Ολάντ έχει κάνει στροφή στην πολιτική που ακολουθεί και έχει αθετήσει τις περισσότερες προγραμματικές του δηλώσεις. Επιπλέον κατέχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην προώθηση της πολιτικής λιτότητας σε όλη την ΕΕ. Συγκεκριμένα, ο Φρανσουά Ολάντ και η Άνγκελα Μέρκελ είναι εκείνοι που ασκούν πιέσεις για μια κατάληξη σε συμφωνία, καθώς ούτε το Παρίσι ούτε οι Βρυξέλλες, αλλά ούτε και το Βερολίνο, προτίθενται να υπογράψουν συμφωνία με την Αθήνα χωρίς το ΔΝΤ.
Ο Ολάντ ωστόσο φαίνεται να τιμωρείται γι’ αυτές του τις επιλογές, καθώς στις περιφερειακές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν είδε τα ποσοστά του να πέφτουν σημαντικά, γεγονός που επιβεβαιώνει την απόρριψη της κυβέρνησης και των πολιτικών της από την πλειοψηφία της κοινωνίας.
Ο Ολάντ έχει δειχτεί «αρνητική κριτική» από το ίδιο του το εσωτερικό, καθώς είναι ολοφάνερη η αλλαγή της πολιτικής που ακολουθεί. Ο γάλλος πρόεδρος έχει ευθυγραμμιστεί με την πολιτική τακτική της Γερμανίας και επιδιώκει να εφαρμοστεί όχι μόνο στη χώρα του αλλά και σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το Παρίσι έχει υποταχθεί πλήρως στο Βερολίνο, παρά το γεγονός ότι πριν από ένα χρόνο καταδίκαζε τις πολιτικές λιτότητας και διαμήνυε την ανάγκη να μπει τέλος σε αυτές