Γιώργος Τσαντίκος
▸ Η Περιφέρεια πρέπει να πληρώσει 2,6 εκατ. ευρώ στους ιδιώτες
Η διαχείριση των απορριμμάτων, εκτός από το «κυνήγι θησαυρού» για το κεφάλαιο και πάσης φύσης ιδιωτικά συμφέροντα, εξελίσσεται σε μια κοστοβόρα για τους πολίτες υπόθεση, καθώς οι δοξολογίες περί μονόδρομου προς το γενικό συμφέρον, διαψεύδονται στην πράξη.
Το πιο πρόσφατο «επεισόδιο» στην Ήπειρο, καταλογίζει ένα μεγάλο ποσό εις βάρος της Περιφέρειας Ηπείρου, καθώς ηττήθηκε στο διαιτητικό δικαστήριο από τον Ιδιωτικό Φορέα Σύμπραξης της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων που βρίσκεται στο Ελευθεροχώρι Δωδώνης. Συνολικά, ο φορέας, οι εταιρείες δηλαδή που διαχειρίζονται το πολυδιαφημισμένο έργο ΣΔΙΤ, έχουν λαμβάνειν από την Περιφέρεια Ηπείρου 2,6 εκατ. ευρώ. Η Περιφέρεια είχε ανοίξει δικαστική διαμάχη με την ιδιωτική σύμπραξη, επιβάλλοντάς της και πρόστιμο ύψους περίπου 700.000 ευρώ.
Η –στην πράξη– διάψευση της αναγόρευσης των ιδιωτικών συμφερόντων ως «καλοπροαίρετων» και ως δήθεν αφοσιωμένων στο «κοινό καλό», θα κοστίσει ένα καθόλου ευκαταφρόνητο ποσό στους πολίτες, που ήδη δοκιμάζονται σοβαρότατα από τη χαίνουσα ακρίβεια, αλλά και την εμμονή των δημοτικών και περιφερειακών αρχών στις ΣΔΙΤ και για άλλα έργα (π.χ. τα συστήματα οδοφωτισμού).
Το (χρήσιμο) έργο του εργοστασίου στο Ελευθεροχώρι είχε «καθαγιάσει» ως ΣΔΙΤ και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, δια του τότε υφυπουργού Οικονομίας Στ. Πιτσιόρλα, ενώ προβλήθηκε ως το αποκορύφωμα της ανάπτυξης και από τη νυν κυβέρνηση, καθώς ήταν ένα από τα πρώτα σημεία που επισκέφθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μόλις εκλέχτηκε. Γενικά, μέχρι πριν από δύο χρόνια περίπου χρησιμοποιούνταν ως βασική επιχειρηματολογία υπέρ της κατασκευής υποδομών κοινής ωφέλειας κυρίως (αν όχι αποκλειστικά) με ΣΔΙΤ, με «εξορκισμό» μάλιστα της λογικής των δημοσίων έργων.
Το ενδιαφέρον είναι ότι αρκετές από τις αιτιάσεις της Περιφέρειας Ηπείρου εναντίον της ιδιωτικής εταιρικής σύμπραξης μοιάζουν απόλυτα λογικές. Ωστόσο, η απόφαση του διαιτητικού δικαστηρίου φέρνει σε τρομερά δύσκολη πολιτική θέση την περιφερειακή αρχή, η οποία πρόσκειται στη ΝΔ (με συμμετοχή παλιών στελεχών του ΠΑΣΟΚ), αφενός γιατί έχει υπάρξει υπέρμαχος της ιδιωτικής πρωτοβουλίας παντού, αφετέρου γιατί το κόστος είναι μεγάλο και οι εκλογές, πλησιάζουν…
Είναι το δεύτερο περιστατικό όπου η ίδια η εγχώρια εξουσία στρέφεται εναντίον εταιρικών σχημάτων που διαχειρίζονται έργα κοινής ωφέλειας, μετά το φιάσκο της Αττικής Οδού στη χιονόπτωση της Αθήνας. Είναι όμως το πολλοστό στο σίριαλ «διαχείριση απορριμμάτων» στην Ήπειρο, το οποίο έχει κυμανθεί από τις επεισοδιακές χωροθετήσεις του ΧΥΤΑ στο παρελθόν, μέχρι την αποψίλωση των υπηρεσιών καθαριότητας των δήμων και την εξαιρετικά κοστοβόρα για τους πολίτες, ελέω εμπλοκής ιδιωτικών εταιρικών συμφερόντων διαδικασία.