Ιωάννα Καρδάρα
▸ Για «αιματηρά» ωράρια κάνουν λόγο απογραφείς και εργαζόμενοι στην ΕΛΣΤΑΤ
Με σωρεία προβλημάτων ήρθαν αντιμέτωποι το προηγούμενο διάστημα οι απογραφείς που μοίρασαν κωδικούς πόρτα-πόρτα, ώστε να μπορέσουν όσοι τους παρέλαβαν να ξεκινήσουν τη διαδικασία της αυτοαπογραφής. Κάθε πρωί, τον τελευταίο σχεδόν ένα μήνα, πήγαιναν στα νοικοκυριά που έχουν «χρεωθεί» για να μοιράσουν ηλεκτρονικούς κωδικούς.
Από εκείνη τη στιγμή και έπειτα, περιμένουν πάνω από το κινητό τους, στο οποίο έχουν «κατεβάσει» ειδική εφαρμογή, για να συνεννοηθούν με τους πολίτες, ώστε να τους βοηθήσουν και να τους καθοδηγήσουν. «Δεν είναι μια απλή διαδικασία, απαιτεί χρόνο και κόπο. Μπορεί να δουλεύεις και 12ωρο αν χρειαστεί», δηλώνει στο Πριν 30χρονη απογραφέας.
Ακανθώδες ζήτημα για τους απογραφείς είναι αυτό των χρηματικών απολαβών που θα λάβουν, καθώς, ενώ στην αρχή νόμιζαν πως ο μισθός τους θα είναι 1.200 ευρώ μεικτά, στην πορεία ενημερώθηκαν ότι αυτό δεν ισχύει. «Ενώ όλοι είχαμε την εντύπωση, βάσει της εκστρατείας που είχε γίνει, ότι θα παίρναμε 1.200 ευρώ μεικτά, τελικά στα σεμινάρια που κάναμε μας ενημέρωσαν ότι το ΦΕΚ δεν λέει αυτό, ότι έχουμε καταλάβει “λάθος” κι ότι πάει με το κομμάτι. Τα χρήματα που θα πάρουμε τελικά είναι 2,5 ευρώ περίπου για κάθε άτομο, που σημαίνει ότι αν δεν ολοκληρωθεί η αυτοαπογραφή ενός νοικοκυριού με όλα τα άτομα μέσα, δεν θα τα πληρωθούμε κιόλας», εξηγεί η απογραφέας.
Το πρόβλημα με τον μισθό των απογραφέων επιβεβαιώνει και η εργαζόμενη στην ΕΛΣΤΑΤ και μέλος του ΔΣ του Πανελλήνιου Συλλόγου Υπαλλήλων ΕΛΣΤΑΤ, Χρυσούλα Μονιάκη, τονίζοντας ότι οι απογραφείς πληρώνονται με το κομμάτι: «Για να μαζέψουν τόσα λεφτά πρέπει να πάρουν μεγάλα απογραφικά τμήματα. Για να βγάλεις τα 1.200 ευρώ πρέπει να πάρεις δύο απογραφικά τμήματα, δηλαδή πρέπει να πάρεις 300 κατοικίες. Αλλά αυτό είναι δύσκολο να βγει».
Άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι που δουλεύουν για την απογραφή είναι τα δύσκολα ωράρια, ο ελλιπής εξοπλισμός αλλά και οι συνθήκες κάτω από τις οποίες πραγματοποιούν τη διαδικασία. Αποκαλυπτική είναι η Χρυσούλα Μονιάκη για την κατάσταση που επικρατεί στην ΕΛΣΤΑΤ: «Δεν έχει κόσμο, είμαστε 5-6 άνθρωποι σε κάθε εποπτεία, στην καλύτερη περίπτωση, μαζί με τους συμβασιούχους. Η Υπηρεσία έπρεπε να έχει πάρει προσωπικό εδώ και έναν χρόνο, ώστε να είμαστε 10 άτομα σε κάθε εποπτεία και να γίνονται οι εργασίες με αξιοπρέπεια, χωρίς αιματηρά ωράρια».
Οι απογραφείς φέτος πρέπει να κάνουν πολλαπλή δουλειά. Να τρέξουν στα σπίτια που έχουν αναλάβει να μοιράσουν πόρτα-πόρτα τους κωδικούς, να επιστρέψουν στο σπίτι προσπαθώντας να συνεννοηθούν με τον κόσμο και μετά να ξαναπάνε πόρτα-πόρτα σε όσες κατοικίες έχουν απομείνει. Πέρα από τα ερωτηματολόγια που έχουν μαζί τους, διαθέτουν και μία εφαρμογή για την αυτοαπογραφή, ώστε να επικοινωνεί ο κόσμος μαζί τους για όποιες απορίες προκύψουν. Ωστόσο, αυτή η εφαρμογή δεν είναι και τόσο λειτουργική.
«Προϋποθέτει σύνδεση με ίντερνετ, με αποτέλεσμα όσοι είναι έξω στη δουλειά τους και δεν έχουν πρόσβαση σε διαδίκτυο, να μην μπορούν να συνδεθούν. Οπότε, αν λάβουν κάποιο μήνυμα από νοικοκυριό, για να επικοινωνήσουν θα πρέπει να το κάνουν με δικά τους έξοδα», εξηγεί η απογραφέας. Η Χρυσούλα Μονιάκη επισημαίνει επίσης λάθη και παραλείψεις στα ερωτηματολόγια, καθώς π.χ. δεν προβλέπουν τα ομόφυλα ζευγάρια ή τα υιοθετημένα παιδιά.
Παράλληλα, πολλές είναι οι προσβλητικές και καχύποπτες συμπεριφορές πολιτών. Αρκετοί δεν τους ανοίγουν καν την πόρτα, άλλοι τους μιλάνε με αγένεια. Αρκετοί φοβούνται λόγω της πανδημίας, ενώ κάποιοι πιστεύουν ότι θέλουν να τους «φακελώσουν» για το εμβόλιο. Όπως εξηγεί η Χρυσούλα Μονιάκη, πολλοί δεν ανοίγουν πλέον και λόγω του ότι δεν συμπαθούν το κράτος.
«Το νιώθουν πιο εχθρικό. Έπειτα, ποιος θα ανοίξει, όταν το κράτος του επιβάλλει πρόστιμο 100 ευρώ για να κάνει το εμβόλιο;». Η απογραφέας, από τη μεριά της, προσθέτει ότι δεν είναι λίγοι εκείνοι που τους διώχνουν. «Η εκστρατεία ενημέρωσης γύρω από την απογραφή ήταν περιορισμένη. Πηγαίναμε τις πρώτες μέρες και μας έλεγαν, “τι είναι αυτό”, “πότε ξεκίνησε”».
Πάντως, δεν είναι λίγοι οι απογραφείς που έχουν παραιτηθεί λόγω των χαμηλών αποζημιώσεων αλλά και των κακών συμπεριφορών που συναντούσαν. «Γύρω στο 20-30% από όσους ξέρω έχει ήδη παραιτηθεί», λέει στο Πριν η απογραφέας, με ιδιαίτερα μαζικές παραιτήσεις (500 από τους συνολικά 700 απογραφείς) να καταγράφονται στην Πάτρα.