▸Οριστικό «χαστούκι» στη «χαμένη γενιά» της καπιταλιστικής κρίσης του ‘08 ή μία ακόμη «χαμένη γενιά»; Ίσως και τα δύο. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από στοιχεία της Eurostat, που δείχνει ότι το 25,9% των νέων στην Ελλάδα συγκαταλέγονται στην κατηγορία των NEETs, βρίσκονται δηλαδή χωρίς πρόσβαση στην εργασία, την εκπαίδευση και την κατάρτιση (Νο Employment, Education, Training). Πρόκειται για το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς μόνο στη γειτονική Ιταλία ο σχετικός δείκτης ξεπερνά την Ελλάδα, αγγίζοντας το 29,4%.
Πρόκειται για μία ακόμη έρευνα που αποτυπώνει με δεδομένα αυτό που νέοι και νέες, εργαζόμενοι και εργαζόμενες βιώνουν «στο πετσί» τους εδώ και χρόνια. Πρόσφατη έρευνα του ΙΝΕ της ΓΣΕΕ άλλωστε, άφηνε την Ελλάδα στην τελευταία θέση –με διαφορά– στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όσον αφορά τον «δείκτη ποιότητας εργασίας». Με απλά λόγια, οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα δουλεύουν πολύ, σε κακές συνθήκες και αμείβονται «ψίχουλα». Η ίδια έκθεση πιστοποιεί την αδηφαγία του κεφαλαίου, καθώς όσο περισσότερο ισοπεδώνονται τα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα και αίρεται η όποια προστασία του περιβάλλοντος, τόσο πιο απρόθυμοι γίνονται οι καπιταλιστές να επενδύσουν — αφού ήδη κερδίζουν αρκετά. Το α’ τρίμηνο του 2021 οι ελληνικές επιχειρήσεις είχαν το δεύτερο υψηλότερο περιθώριο κέρδους και ταυτόχρονα το χαμηλότερο ποσοστό επενδύσεων στην Ευρωζώνη, αναλογία που επιχειρείται να παγιωθεί (και) με το «πάγωμα» του κατώτατου μισθού.
Προφανώς, όλα αυτά δεν οφείλονται ούτε σε κάποια «ελληνική ιδιαιτερότητα» ούτε σε κάποιες «νεοφιλελεύθερες εμμονές». Αποτελούν εκ των ων ουκ άνευ στοιχεία του σύγχρονου, πιο καταστρεπτικού και αδηφάγου από οποτεδήποτε άλλοτε, ολοκληρωτικού καπιταλισμού.
Κι αν φτιάχνουν αυτοί «χαμένες γενιές», ας μην ξεχνούν πως έρχεται η ώρα που… «οι χαμένοι τα παίρνουν όλα»!