Θεοπίστη Καπέτα
▸Ήδη, από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο οι εξορύξεις στον Βόρειο Αιγαίο και ιδιαίτερα στον χώρο της Καβάλας και της Θάσου ήταν ένα ισχυρό χαρτί του ελληνικού κράτους.
Τα γερμανικά στρατεύματα χρειάζονταν απαραίτητα πηγές ανεφοδιασμού για τα τανκς που σκορπούσαν τον θάνατο και την καταστροφή. Το 1948, το ζήτημα πήρε ακόμη πιο έντονη τροπή με την στρατιωτική δικτατορία στην Ελλάδα να έχει ως βασικότατο μέλημα την… μάχη ενάντια στον κομμουνισμό και να κάνει ακόμη πιο εξόφθαλμα τα «γλυκά μάτια» στους Αμερικάνους. Έτσι, προέκυψε και η μεταβίβαση του δικαιώματος εκμετάλλευσης για περισσότερα από 60.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα σε αμερικανικές εταιρείες. Τα συγκεκριμένα συμβόλαια είχαν ισχύ είκοσι έξι ετών με την δυνατότητα παράτασης για άλλα δέκα.
Οι πρώτες δοκιμές εξόρυξης απέφεραν αποτελέσματα για πολλά υποσχόμενα κέρδη στο μέλλον, κάτι που όπως ήταν φυσικό οδήγησε σε έναν αγώνα δρόμου χωρίς προηγούμενο για την εξόρυξη πετρελαίου από την Καβάλα και την Θάσο αλλά και χωρίς κανέναν σεβασμό προς τους εργαζόμενους και την κοινότητα των περιοχών.
Ερχόμενοι στο «σήμερα», εδώ και μια δεκαετία κάθε κυβέρνηση που ανέβαινε στην εξουσία πρόβαλε την εκμετάλλευση των πλούσιων κοιτασμάτων της χώρας ως την καλύτερη εφικτή λύση για την οικονομική κρίση. Ωστόσο, η Energean δεν δίστασε να αυτοπαρουσιαστεί ως θύμα της πανδημίας του κορονοϊού και να ζητήσει μεγάλη οικονομική στήριξη. Έτσι, το μόνο υπό εκμετάλλευση κοίτασμα, αυτό του Πρίνου, ετοιμάζεται να δεχτεί τεράστια οικονομική βοήθεια με τις ευλογίες της κομισιόν και της κυβέρνησης της ΝΔ προκειμένου να… αποκατασταθούν τα κέρδη της εταιρείας.
Συγκεκριμένα, μέσα στην εβδομάδα ήρθαν προς ψήφιση στη βουλή μέτρα «στήριξης» της Energean, στα οποία περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων και τραπεζικό δάνειο ύψους 90,5 εκατομμυρίων ευρώ με εγγυητή φυσικά το ελληνικό δημόσιο. Επίσης, το ελληνικό δημόσιο θα καλύψει ομολογιακό δάνειο ύψους 9,5 εκατ. ευρώ, το οποίο θα εκδώσει η εταιρεία.
Μάλλον θα ήταν ένα τυχαίο αθώο λάθος η εκτίμηση του Α. Γεωργιάδη όταν τον περασμένο Μάιο δήλωσε ότι «η τιμή του πετρελαίου αρχίζει να ανεβαίνει, και μάλιστα με πολύ μεγάλη ταχύτητα, και δεν θα χρειαστεί παρέμβαση της πολιτείας, γιατί είναι μια αγορά τελείως διεθνής και καταφέρνει και εξισορροπεί». Τώρα δηλώνει δημόσια… αναρμόδιος να τοποθετηθεί πάνω στο ζήτημα της τιμής του «μαύρου χρυσού».
Από την άλλη, στις 2 Απριλίου στάλθηκε στους 254 εργαζόμενους των εγκαταστάσεων της Energean στον Πρίνο ένα «μανιφέστο» της εταιρείας, με τη προσφώνηση μάλιστα «Φίλες και φίλοι συνάδελφοι», το οποίο έκανε λόγο για εθελουσία έξοδο. Δεν κράτησε όμως πολύ το παραμύθι της φιλίας μεταξύ εργοδότη και εργαζόμενου και λίγες μέρες αργότερα ακολούθησε ένα νέο, επιθετικό αυτήν την φορά μήνυμα για άλλου τύπου «εθελουσία έξοδο».
Όπως ανέφερε, όλοι ανεξαιρέτως οι εργαζόμενοι υποχρεούνται να υποβάλλουν αίτηση εθελουσίας δίνοντας στην ουσία το δικαίωμα στην εταιρεία να διώξει 70 με 80 εξ’ αυτών. Οι υπόλοιποι 160-170 εργαζόμενοι θα αναγκαστούν να υπογράψουν συμβάσεις αορίστου χρόνου. Παράλληλα, άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ακολουθήσουν και άλλες απολύσεις. Φυσικά, έγινε σαφές από πλευράς της Energean πως όσοι εργαζόμενοι δεν συμμορφωθούν με τις υποδείξεις-ορέξεις της εταιρείας θα απολυθούν άμεσα.
Πίσω από την συγκεκριμένη κίνηση της Energean δεν κρύβεται τίποτα άλλο παρά ο σχεδιασμός της να προχωρήσει σε προσλήψεις εργολαβικών εργαζόμενων. Ουσιαστικά η εταιρεία επιχειρεί μια ταχύτατη αντικατάσταση έμπειρων εργαζόμενων στο βωμό του κέρδους, προσλαμβάνοντας εργολαβικούς με μισθούς πείνας. «Ξεχνάει» όμως ότι λόγω των ελλιπών μέτρων προστασίας και της απειρίας σε πολλές περιπτώσεις των εργολαβικών εργαζόμενων, τα θανατηφόρα εργατικά «ατυχήματα» έχουν αυξηθεί δραματικά στους χώρους δουλειάς. Όπως επίσης, η Energean «ξεχνάει» και ότι η εμπειρία των εργαζομένων της ήταν κρίσιμο στοιχείο που της διασφάλισε την κατάταξή της στον ενεργειακό χάρτη προκειμένου να πάρει τις πολυπόθητες χρηματοδοτήσεις.
Άλλη μια καινοτομία της Energean για να διασφαλίσει κέρδη από δανεισμούς και από τον εξευτελισμό των εργαζομένων.