Χριστίνη Δέση-Λουκά
▸Μετά από ένα χρόνο πανδημίας πραγματοποιούνται οι πρώτες συνεδριάσεις των σωματείων από κοντά. Με το νέο αντεργατικό-αντισυνδικαλιστικό νομοσχέδιο στον ορίζοντα, φαίνεται πως οι εργαζόμενοι δεν είναι διατεθειμένοι να μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια.
Λίγο πριν το Πάσχα συνεδρίασαν σε ανοιχτούς χώρους, τηρώντας τα υγειονομικά μέτρα προστασίας, το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών (ΣΜΤ) με την συμμετοχή πάνω από 400 εργαζομένων, το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη με 100 περίπου συμμετέχοντες και το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών Αττικής (ΣΕΤΗΠ) με 200 περίπου εργαζομένους.
Τα θέματα συζήτησης ήταν πολλά, τον κεντρικό τόνο όμως στην κουβέντα τον έδινε η έλευση του αντιδραστικού νομοσχεδίου Χατζηδάκη και η ανάγκη οργάνωσης των αγώνων. Επίδικο όλων των συνελεύσεων ήταν η συμμετοχή στην Εργατική Πρωτομαγιά με απεργία στις 6 Μάη. Με κριτική προς την ξεπουλημένη ΓΣΕΕ που θέλει να την μετατρέψει σε μια γιορτή-συνέχεια των πασχαλινών διακοπών, τα σωματεία πήραν απόφαση για συμμετοχή στην απεργία της 6ης Μάη, υπερψηφίζοντας τις προτάσεις των παρατάξεων που πρόσκεινται στο ΠΑΜΕ.
Στο Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών μεταφέρθηκε η πλούσια εμπειρία από κινητοποιήσεις σε χώρους δουλειάς καθώς δεν ήταν λίγα τα περιστατικά εργοδοτικής αυθαιρεσίας με απλήρωτους εργαζομένους, απολύσεις και συνθήκες εργασιακής γαλέρας σε εταιρείες που δεν τηρούν κανένα υγειονομικό μέτρο θέτοντας τη ζωή των εργαζομένων σε κίνδυνο. Παράλληλα, παρουσιάστηκε η εικόνα από τη συμμετοχή του ΣΜΤ σε μια σειρά εργατικών κινητοποιήσεων όλο αυτό το διάστημα στο υπουργείο Εργασίας, στους αγώνες των υγειονομικών, στην πρώτη μαζική εργατική πορεία την Πρωτομαγιά του 2020 κλπ.
Η Αριστερή Πρωτοβουλία Τεχνικών παρουσίασε έκδοση με την πλούσια δράση του σωματείου, διακίνησε ερωτηματολόγιο για τις συνθήκες εργασίας την περίοδο της καραντίνας και εστίασε στο αναγκαίο σχέδιο για την ανατροπή της αντεργατικής επίθεσης. Κάλεσε τους εργαζόμενους στην μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση στα Προπύλαια μαζί με άλλα πρωτοβάθμια σωματεία και εργατικές συλλογικότητες για μια άλλη κατεύθυνση του εργατικού κινήματος. Παρά τη σημαντική συσπείρωση, το πλαίσιο που στήριξε δεν υπερψηφίστηκε για λίγες ψήφους.
Στη συνέλευση του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών στη Μακεδονία εμφανίστηκε για πρώτη φορά το νέο εργατικό σχήμα Rebuild It (απαρτίζεται από κόσμο που μέχρι πρότινος συμμετείχε σε κοινό σχήμα με την ΑΡΙΣ) το οποίο ανέδειξε την ανάγκη για την ταξική ανασυγκρότηση του εργατικού κινήματος. Ταυτόχρονα, έθεσε ζητήματα για τη δημοκρατική λειτουργία του σωματείου και την κλιμάκωση των αγώνων, με συμμετοχή και ενημέρωσης της βάσης για τις δράσεις του, σε αντίθεση με ό,τι κάνει μέχρι τώρα το ΔΣ με ευθύνη του ΠΑΜΕ, ενώ κάλεσε του εργαζομένους στην ταξική συγκέντρωση στην Καμάρα. Το κοινό πλαίσιο του σχήματος με τις δυνάμεις της Ταξικής Πορείας δεν υπερψηφίστηκε για λίγες ψήφους (33%).
Στο ΣΕΤΗΠ, το σχήμα του Radical IT πραγματοποίησε παρέμβαση παρά την κυριαρχία του ΠΑΜΕ στο σωματείο, το οποίο είχε ήδη πάρει όλες τις αποφάσεις από ΔΣ! Το Radical IT κατέθεσε πρόταση αγώνα για την ανατροπή του αντεργατικού νομοσχεδίου, ανέδειξε την ανάγκη σύνδεσής του με κινητοποιήσεις σε χώρους εργασίας του κλάδου και μοίρασε προπαγανδιστικό υλικό για την απεργία, καλώντας τους εργαζόμενους στο ραντεβού των Προπυλαίων.
Προβληματισμό προκαλεί η στάση της ΑΡΙΣ στο Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Με στάση ακολουθητισμού προς το ΚΚΕ, καλούσε τους εργαζομένους στις συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ, με γραμμή αντιδεξιού παναριστερού μετώπου. Στην Αθήνα εμφανίστηκε για πρώτη φορά με νέο σχήμα, ενώ στη Θεσσαλονίκη υπερασπίστηκε την πλήρως προβληματική λειτουργία και δράση του ΔΣ και του ΠΑΜΕ.
Οι μαζικές συνελεύσεις ήταν ένα πρώτο μήνυμα προς την κυβέρνηση: μπορεί να θέλουν να βάλουν τέλος στους εργατικούς αγώνες αλλά η οργανωμένη πάλη των εργαζομένων μπορεί να τους ανατρέψει! Η προσέλευση στις συνελεύσεις, οι τοποθετήσεις των εργαζομένων στις διαδικασίες, οι μαζικές εγγραφές νέων μελών, ακόμα και η κουβέντα στο περιθώριο των διαδικασιών, αποδεικνύουν την αναγκαιότητα οι εργαζόμενοι να συζητούν από κοντά, να παίρνουν αποφάσεις και να διεκδικούν.