Captainlinux
Διέρρευσαν τα προσωπικά δεδομένα 617.000 χρηστών από την Ελλάδα
Στις αρχές του 2020 άγνωστοι, μέχρι στιγμής, δημιούργησαν μία γιγαντιαία λίστα με προσωπικά δεδομένα από περίπου 500 εκατομμύρια λογαριασμούς του Facebook, εκ των οποίων οι 617 χιλιάδες δηλώνουν ως χώρα διαμονής την Ελλάδα. Παρόλο που τα δεδομένα κυκλοφορούν δημόσια στο Διαδίκτυο εδώ και αρκετούς μήνες, η διαρροή ανακαλύφθηκε μόλις πρόσφατα, στις αρχές Απριλίου, από την εταιρεία ασφάλειας Hudson Rock. Η διαρροή αυτή είναι συνταρακτική, αφού αφορά ένα 20% περίπου των χρηστών της πλατφόρμας. Κυρίως, όμως, διότι τα δεδομένα που διέρρευσαν περιέχουν αριθμούς τηλεφώνων, διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ονόματα, ημερομηνίες γέννησης, τοποθεσία και άλλες προσωπικές πληροφορίες των χρηστών.
Η αλήθεια είναι πως τα περισσότερα δεδομένα στη λίστα, όπως το όνομα, η τοποθεσία και το e-mail, δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολο να συλλεχθούν, καθώς οι ίδιοι οι χρήστες τα παρέχουν δημόσια στην πλατφόρμα, με αποτέλεσμα να είναι ορατά σε όλους παγκοσμίως. Ωστόσο, οι δημιουργοί της λίστας, χρησιμοποιώντας ένα κενό ασφαλείας, κατάφεραν να αποσπάσουν και τα προσωπικά τηλέφωνα.
Η Facebook, αν και ενήμερη για το κενό ασφαλείας και ενώ υποτίθεται πως το είχε διορθώσει από τον Αύγουστο του 2019, τελικά απέτυχε για ακόμη μία φορά να προστατεύσει τα δεδομένα των χρηστών της. Η διαρροή μια λίστας με 500 εκατομμύρια εγγραφές, από φοιτητές-«χάκερ» ή στα πλαίσια εταιρικού σαμποτάζ, δεν είναι παρά μια «σταγόνα στον ωκεανό». Το μείζον πρόβλημα της εποχής μας εξακολουθεί να είναι πως τεράστιες τεχνολογικές εταιρείες έχουν ελεύθερη πρόσβαση σε όλα αυτά τα στοιχεία και μπορούν να τα αξιοποιήσουν οποιαδήποτε στιγμή με όποιoν τρόπο επιθυμούν. Οι προσωπικές μας πληροφορίες και οι ζωές μας αποτελούν μία τεράστια πηγή κερδοφορίας στην αγορά δεδομένων, μία αγορά που διογκώνεται συνεχώς όσο διευρύνουμε τη διαδικτυακή ζωή μας