Δημήτρης Σταμούλης
▸ Πάνω από 180 κρούσματα σε οδηγούς αστικών λεωφορείων το τελευταίο εξάμηνο, ένας θάνατος 54χρονου, ανύπαρκτα μέτρα προστασίας. Στόλος από σαράβαλα αλλά και μπάσιμο των ΚΤΕΛ στο συγκοινωνιακό έργο. Αυτή είναι η «απάντηση» της κυβέρνησης στο εκρηκτικό πρόβλημα των μέσων μαζικής μεταφοράς.
Από το περασμένο καλοκαίρι ο ΕΟΔΥ έχει επισημάνει στις οδηγίες του ότι «ο συνωστισμός πολλών επιβατών στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (ΜΜΜ) μπορεί να συντελέσει στη διασπορά του ιού» αλλά και ότι «οι εργαζόμενοι των ΜΜΜ έχουν αυξημένο κίνδυνο να μολυνθούν με κορονοϊό». Ωστόσο η κυβέρνηση δεν έχει κάνει σχεδόν τίποτα έναν χρόνο μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, με τον πρωθυπουργό μάλιστα να ισχυρίζεται από τη βουλή ότι… δεν κολλάει τόσο στα ΜΜΜ!
Τελικά το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών μόλις προ ημερών παραδέχτηκε ότι «η χρήση ΜΜΜ εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους διάδοσης του κορονοϊού», δρομολογώντας διαδικασίες προμήθειας συσκευών διασφάλισης συνεχούς απολύμανσης του εσωτερικού αέρα σε όλα τα Μέσα.
Για τη δραματική κατάσταση που βιώνουν εργαζόμενοι αλλά και επιβατικό κοινό μίλησε στο Πριν ο Σταύρος Μανίκας, μέλος ΔΣ του συνδικάτου ΕΘΕΛ-ΟΑΣΑ. Όπως τόνισε, πρόσφατα πέθανε 54χρονος οδηγός χωρίς υποκείμενο νόσημα, ένας 42χρονος βρέθηκε για 10 μέρες σε ΜΕΘ, ενώ 8 νέα κρούσματα εντοπίστηκαν πρόσφατα στο αμαξοστάσιο Πειραιά. Τουλάχιστον 180 εργαζόμενοι έχουν νοσήσει το τελευταίο εξάμηνο, με τη διοίκηση να προσπαθεί να τα αποκρύπτει. Όσο για την ιχνηλάτηση, αυτή είναι ανύπαρκτη. Στην περίπτωση του 54χρονου, τεστ ζητήθηκαν σε δύο μόλις οδηγούς της βάρδιας του.
Παρά τις προτάσεις του συνδικάτου προς τη διοίκηση να ληφθούν άμεσα μέτρα, όπως εγκατάσταση πλεξιγκλάς στην καμπίνα του οδηγού με αξιοποίηση της τεχνογνωσίας των συνεργείων, τίποτε δεν έγινε. Σήμερα το μόνο διαχωριστικό που υπάρχει είναι μία αλυσίδα ή διαφανής… μεμβράνη, ενώ στους οδηγούς παραδίδονται μόλις 50 μάσκες για ένα μήνα.
Πρόσφατα ο αρμόδιος υπουργός Κ. Καραμανλής προκειμένου να δείξει το… έργο της κυβέρνησης, είπε ότι «σε σχέση με τον περασμένο Σεπτέμβριο, έχουμε κάθε μέρα 3.000 περισσότερα δρομολόγια λεωφορείων στην Αθήνα». Ο Στ. Μανίκας ωστόσο αμφισβητεί αυτό το στοιχείο αφού «η τηλεματική εδώ και καιρό είναι προβληματική καθώς δεν υπάρχει σχετική συντήρηση, ούτε τεχνική υποστήριξη».
Σε πολλές γραμμές τα οχήματα δεν την «αναγνωρίζουν», στέλνουν λάθος μήνυμα στις στάσεις, με τραγελαφικό παράδειγμα λεωφορείο να φαίνεται ότι κάνει δρομολόγιο προς… Αίγινα! Να σημειωθεί δε ότι οι 60 γραμμές που έχουν παραδοθεί στα ΚΤΕΛ είναι εκτός τηλεματικής καθώς ενώ θα έπρεπε με δικά τους έξοδα να έχουν εγκαταστήσει τον αναγκαίο εξοπλισμό, δεν το έπραξαν.
Πόσα λεωφορεία ωστόσο κινούνται σήμερα στο λεκανοπέδιο; Εάν εξαιρέσουμε τα 300 «νοικιασμένα» των ΚΤΕΛ «ούτε ένα νέο όχημα, ούτε μία ρόδα, ούτε ένα μπουλόνι», όπως είπε χαρακτηριστικά, ο Στ. Μανίκας, «δεν έχουν προστεθεί στον στόλο του ΟΣΥ». Περίπου 400 λεωφορεία «σκουριάζουν» στα αποψιλωμένα, από τεχνίτες και ανταλλακτικά, συνεργεία. Η κυβέρνηση το μόνο για το οποίο μεριμνά είναι να παραδίδει τμήματα των δημόσιων συγκοινωνιών σε ιδιωτικά συμφέροντα.
Σήμερα υπάρχουν μόλις 2.500 ενεργοί οδηγοί όταν το 2008-09 υπήρχαν 5.500 οδηγοί και 2.000 ενεργά λεωφορεία
Μετά το «μπάσιμο» των ΚΤΕΛ, το επόμενο βήμα ήταν ο περίφημος διαγωνισμός leasing για προμήθεια 300 λεωφορείων, ο οποίος όμως δεν έλαβε έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο, αφού παρουσίασε οχήματα χωρίς ανοιγοκλειόμενα παράθυρα! Φυσικά το θέμα θα διευθετηθεί και θα γίνει πραγματικότητα η πανάκριβη ενοικίαση μεταχειρισμένων λεωφορείων δεκαετίας για 3 ή 4 χρόνια, με μηνιαίο κόστος έως 2.800 ευρώ και συνολικά περίπου 38 εκατ. ευρώ.
Ενώ από την μπίζνα αυτή θα βγουν αρκετοί ωφελημένοι «ανάδοχοι» του διαγωνισμού, κατά πληροφορίες οι Σαρακάκης, Παπαδάκης και Εθνική Leasing. Όσο για την αγορά νέων οχημάτων, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών υποσχέθηκε δύο διαγωνισμούς για 800 και 700 οχήματα αντίστοιχα, τα οποία δεν πρόκειται να παραδοθούν όλα ως το… 2024!
Όμως δεν λείπουν μόνο λεωφορεία αλλά και οδηγοί. Σήμερα υπάρχουν μόλις 2.500 ενεργοί οδηγοί όταν το 2008-09 υπήρχαν 5.500 οδηγοί και 2.000 ενεργά λεωφορεία. Με τα μνημόνια και τη μαζική φυγή μέσω μετατάξεων και συνταξιοδοτήσεων, καμιά κυβέρνηση δεν προχώρησε σε προσλήψεις.
Βέβαια η παρούσα κυβέρνηση «καμαρώνει» για την fast track πρόσληψη 609 ατόμων, εκ των οποίων οι 367 ήδη προετοιμάζονται να πιάσουν τιμόνι. Όμως οι νέοι εργαζόμενοι θα οδηγούν τα… σαράβαλα που υπάρχουν. Ενώ και ο σχετικός διαγωνισμός δέχτηκε πολλές αμφισβητήσεις, έγινε εκτός ΑΣΕΠ, με μαζικές ενστάσεις, με «ελεγχόμενη» κυβερνητικά επιτροπή, ενώ ο τελικός πίνακας προσληφθέντων άλλαξε κατά 40% (!) λόγω των παρατυπιών που βρέθηκαν.
«Μετρημένες» μάσκες και απολυμάνσεις
Προκαλεί σοβαρά ερωτήματα το γεγονός ότι οι γιατροί εργασίας της ΟΣΥ δεν συμμετέχουν στην επιτροπή διαχείρισης της επιδημίας, όπως καταγγέλλει η Ενωτική Αγωνιστική Συνεργασία ΕΘΕΛ-ΟΑΣΑ. Οι έμπειροι και επιστημονικά καταρτισμένοι γιατροί δεν έχουν αρμοδιότητα να δίνουν συμβουλές στους εργαζόμενους, καθώς το έργο αυτό ανατέθηκε σε άλλο τμήμα με επικεφαλής… μηχανικό! Οι εργαζόμενοι απαίτησαν επίσης τον έγκαιρο εμβολιασμό τους ως ομάδα υψηλού κινδύνου λόγω της φύσης του επαγγέλματός τους, ωστόσο και εδώ υπήρξε η αρνητική απάντηση των αρμοδίων αρχών.
Αλλά και τη λήψη μιας σειράς μέτρων προστασίας όπως επαρκής αριθμός μασκών στους οδηγούς, τακτική απολύμανση οχημάτων ανά δύο ημέρες και όχι ανά εβδομάδα ή και δεκαήμερο όπως συμβαίνει στην πράξη. Δυστυχώς απέναντί τους οι εργαζόμενοι δεν έχουν μόνο τη διοίκηση αλλά και την πλειοψηφία του συνδικάτου που αρνείται να οργανώσει την αγωνιστική διεκδίκηση ακόμα και των πιο στοιχειωδών αιτημάτων.