Γιώργος Μιχαηλίδης
Ποιες είναι οι δύο χώρες στην Ευρώπη με τους περισσότερους εμβολιασμούς ανά κάτοικο μέχρι σήμερα; Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Σερβία. Αμφότερες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για τους μεν πρώτους, το success story του εμβολιασμού αποτελεί πολιτικό όπλο στη μετα-Brexit εποχή, καθώς μπορούν να επικαλούνται ότι εκτός της ΕΕ κατάφεραν να διαπραγματευτούν καλύτερους όρους με την AstraZeneca, η οποία τους παραδίδει τις δόσεις του εμβολίου κανονικά, έναντι μόνο του 40% των προβλεπόμενων στην ΕΕ.
Η τελευταία, μάλιστα, συνειδητοποιώντας ότι έχει υπογράψει μια συμφωνία που επιδέχεται πολλές ερμηνείες, στράφηκε με απελπισία την τελευταία εβδομάδα προς τη Ρωσία, το εμβόλιο Sputnik-V της οποίας λοιδορούσε μέχρι πρόσφατα. Η απάντηση της Ρωσίας ήταν αυτό που λαϊκά θα λέγαμε «και συμβόλαιο για το εμβόλιο και οικονομικές κυρώσεις δεν γίνεται», ενώ αρκετές χώρες εντός της ΕΕ κυριολεκτικά προτιμούν τον… θάνατο από τη συνεργασία με τους Ρώσους. Έτσι, πρόσφατα, η λιθουανική κυβέρνηση δήλωσε πως δεν πρόκειται να δεχτεί το ρωσικό εμβόλιο, καθώς αυτό καθίσταται πολιτικό όπλο.
Στον αντίποδα της Λιθουανίας στέκεται η Ουγγαρία, η οποία αποτελεί το πρώτο κράτος-μέλος που προχώρησε σε ανεξάρτητη συμφωνία με τη Ρωσία για την προμήθεια του εμβολίου. Ταράζοντας για άλλη μια φορά τις σχέσεις του με τις Βρυξέλλες, ο Βίκτορ Ορμπάν δήλωσε πως η ΕΕ είχε αποτύχει να παραδώσει εγκαίρως τις απαραίτητες δόσεις για τον ουγγρικό λαό. Έτσι, η Ουγγαρία φαίνεται να ακολουθεί το μοντέλο εξωτερικής πολιτικής της επίσης μικρής και φτωχής Σερβίας, η οποία παραμένει στον προθάλαμο της ένταξης. Μπορεί τα κυβερνητικά στελέχη στο Βελιγράδι να συνεχίζουν να δηλώνουν πως αυτή αποτελεί στρατηγική τους επιλογή, δεν παραλείπουν όμως να υπογραμμίσουν την επιτυχία της πολυσύνθετης εξωτερικής τους πολιτικής που τους εξασφάλισε άφθονες και γρήγορες δόσεις τόσο από το ρώσικο όσο και από το κινεζικό εμβόλιο, ώστε αυτή τη στιγμή να οδηγούν την ευρωπαϊκή κούρσα, με υπερδιπλάσιο αριθμό εμβολιασμών αναλογικά σε σχέση με τη Γερμανία.
Ανάλογη εικόνα έρχεται από την Αφρική και τη Λατινική Αμερική. Γεωπολιτική, διπλωματία και εμβολιασμός βαδίζουν χέρι-χέρι, με κάποιες χώρες να έχουν εμβολιάσει ήδη μεγάλα τμήματα του πληθυσμού τους, την ώρα που σε πολλές άλλες δεν έχει φτάσει ούτε μία δόση εμβολίου. Ένας θρίαμβος της ελεύθερης αγοράς και των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών πάνω στο δικαίωμα στη ζωή.