Σε αναδίπλωση και διορθωτικές κινήσεις στο επίμαχο άρθρο 8 του νομοσχεδίου για τα οπτικοακουστικά μέσα υποχρεώνεται η κυβέρνηση μετά τις μεγάλες αντιδράσεις και τις κινητοποιήσεις του καλλιτεχνικού κόσμου για το καθεστώς λογοκρισίας. Το άρθρο 8 που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο Λιβάνιου για τα ΜΜΕ (πρώην νομοσχέδιο Πέτσα) προέβλε διατάξεις που σχετίζονται με τον περιβόητο τρομονόμο (άρθρο 187Α του ποινικού κώδικα). Μετά τις μεγάλες αντιδράσεις ο υφυπουργός Θοδωρής Λιβανίου υποσχέθηκε αλλαγές στο άρθρο οι οποίες θα οδηγήσουν στο να μην αποτελέσει όχημα απαγόρευσης της ελεύθερης έκφρασης στο Διαδίκτυο, όπως έχει γίνει σε αρκετές περιπτώσεις σε χώρες όπως η Ισπανία και η Γερμανία. Επειδή δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση και τις διαρκείς παλινωδίες της και τις τροπολογίες της τελευταίας στιγμής περιμένουμε να δούμε πως θα διαμορφωθούν το επίμαχο άρθρο και το νομοσχέδιο στην τελική τους μορφή.
Ο Θ. Λιβάνιου δήλωσε συγκεκριμένα ότι η κυβέρνηση τροποποιεί το άρθρο 8 του νομοσχεδίου “επειδή, δεν θέλουμε να υπάρχει ουδεμία παρανόηση, που να οδηγεί σε ανυπόστατες καταγγελίες περί λογοκρισίας” ως εξής:
Είδατε που προλάβαμε, προλάβατε; Ο Λιβάνιος δήλωσε πώς αναδιατυπώνει το #άρθρο8 στο νόμο. Να το διαπιστώσουμε πως θα φύγει η παρ.2 για έλεγχο περιεχομένου με #αντιτρομοκρατικό. Η λογοκρισία μένει από τα σύνηθη όργανα του κράτους
— MatinaPapachristoudi (@MatinaPap) February 11, 2021
Άρθρο 8
Απαγόρευση υποκίνησης σε βία ή μίσος
(Άρθρο 6 της Οδηγίας (ΕΕ) 2010/13)
«Οι υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων δεν πρέπει να εμπεριέχουν υποκίνηση σε βία ή μίσος εναντίον ομάδας ανθρώπων ή μέλους ομάδας, ιδίως λόγω φύλου, φυλής, χρώματος, εθνοτικής καταγωγής, ιθαγένειας ή κοινωνικής προέλευσης, γενετικών χαρακτηριστικών, γλώσσας, θρησκείας ή πεποιθήσεων, ιδιότητας μέλους εθνικής μειονότητας, γέννησης, αναπηρίας, ηλικίας ή σεξουαλικού προσανατολισμού».
Αντίστοιχη τροποποίηση θα γίνει και στο άρθρο 32.
Αντιτρομοκρατικός στο διαδίκτυο με πρόσχημα την τηλεοπτική οδηγία