Δημήτρης Σταμούλης
▸Η Δυτική Αττική είναι μια τεράστια περιοχή που μαστίζεται από φτώχεια, ανεργία, περιβαλλοντική υποβάθμιση. Γόνιμο έδαφος δηλαδή για την εξάπλωση της πανδημίας. Αλλά και «πεδίο βολής» που ασκούνται οι ορδές του Χρυσοχοΐδη και της κυβέρνησης, την ίδια ώρα που αφήνουν στο απυρόβλητο εργοδότες και βιομήχανους.
Η απειλή Χρυσοχοΐδη ότι θα στείλει τα… όργανα της τάξης «σπίτι το σπίτι» στις φτωχογειτονιές της «ξεχασμένης» Δυτικής Αττικής, μπορεί να μην έγινε πράξη, αλλά κάποιες πλατείες στην Ελευσίνα ή τον Ασπρόπυργο καταλήφθηκαν στην κυριολεξία από τα ΜΑΤ στο όνομα της προστασίας της δημόσιας υγείας, μετά το καθολικό Lockdown και την απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 6 το απόγευμα. Η κυβέρνηση μόλις κατάλαβε ότι οι αριθμοί των κρουσμάτων «ξεφεύγουν» στο Θριάσιο και την ευρύτερη Δυτική Αττική, έπραξε αυτό που ξέρει να κάνει πολύ καλά: επέβαλε αστυνομοκρατία, έριξε πρόστιμα σε κατοίκους και εργολαβικούς εργάτες σούπερ μάρκετ, έβαλε λουκέτο στα μικροκαταστήματα της περιοχής εμποδίζοντας ακόμα και το «παράδοση εκτός» του Άδωνη, ενεργοποίησε τον κοινωνικό ρατσισμό περί «πολιτισμικών ιδιαιτεροτήτων».
Οι κάτοικοι στην Ελευσίνα και τον Ασπρόπυργο είναι σε απόγνωση, μα και εξοργισμένοι για την καταστολή που βιώνουν
Η Δυτική Αττική είναι μια τεράστια περιοχή που μαστίζεται από φτώχεια, ανεργία, περιβαλλοντική υποβάθμιση. Εκεί το κεφάλαιο έχει ανεξέλεγκτα επενδύσει, με τις ευλογίες του κράτους, σε ό,τι πιο ρυπογόνο υπάρχει – από διυλιστήρια και χημικά εργοστάσια, μέχρι φάμπρικες ανακύκλωσης ή απλώς εναπόθεσης πάσης φύσης υλικών. Η επιδείνωση των συνεπειών της επιδημίας διευκολύνεται από την ήδη επιβαρυμένη υγεία χιλιάδων εργαζομένων και κατοίκων από την συνεχιζόμενη παρουσία του ΧΥΤΑ Φυλής και την μεγάλη περιβαλλοντική μόλυνση που επί δεκαετίες έχει επιφέρει στην περιοχή. Όπως λέει στο Πριν ο Χ.Χ., εργαζόμενος σε μεγάλη βιομηχανική μονάδα του Ασπροπύργου, όλη η λεωφόρος ΝΑΤΟ που ξεκινά από τη Φυλή και καταλήγει στην Ελευσίνα είναι γεμάτη με μεγάλες αποθήκες logistics, συνεργεία, μηχανουργεία, αποθήκες, μικρές και μεγαλύτερες εταιρείες, κυρίως χειρωνακτικής εργασίας. «Οι άνθρωποι μπαίνουν για δουλειά άσπροι και βγαίνουν μαύροι», είπε περιγράφοντας ανάγλυφα τις συνθήκες εργασίας, ενώ σε πολλούς χώρους δουλειάς δεν τηρούνται ούτε τα στοιχειώδη μέτρα. «Ούτε μάσκες, ούτε αντισηπτικά, οι εργάτες στοιβαγμένοι ο ένας πάνω στον άλλον»! Είναι συχνές δε οι μαρτυρίες ότι πολλοί εργάτες είτε κρύβουν οι ίδιοι τα όποια συμπτώματα τους για να μη χάσουν τη δουλειά τους είτε τους… κρύβουν οι εργοδότες για να μην χρειαστεί να κλείσουν την εταιρεία τους ή να λάβουν κάποια στοιχειώδη μέτρα προστασίας.
Η Ν.Ι. κάτοικος Ελευσίνας καταγγέλλει στο Πριν ότι «όλα τα εργοστάσια και οι αποθήκες δουλεύουν στο φουλ, χωρίς μέτρα». Όπως λέει χαρακτηριστικά, «πολλοί εργαζόμενοι δηλώνονται σε αναστολή, αλλά υποχρεώνονται να εργαστούν, ακόμα και δηλωμένοι τηλεργαζόμενοι, ενώ συχνό φαινόμενο είναι οι 4ωροι εργαζόμενοι να απασχολούνται παράνομα ακόμα και για 8 ώρες». Ο Δ.Σ. από τον Ασπρόπυργο, λέει εμφατικά στο Πριν ότι «οι συνθήκες εργασίας στις βιομηχανίες της περιοχής έχουν μείνει στον 18ο αιώνα», και ότι «πολλές επιχειρήσεις έχουν κλειστά ρολά, αλλά μπαινοβγαίνουν εργάτες από τις πίσω πόρτες»! Αξίζει δε να αναφερθεί ότι και στο εργοτάξιο του Δήμου Ασπροπύργου, παρότι υπήρξαν θετικά κρούσματα, δεν έγινε καμιά ιχνηλάτηση για να εντοπισθούν πιθανές επαφές υψηλού κινδύνου, ούτε μοριακός εργαστηριακός έλεγχος των υπόλοιπων εργαζομένων!
Υπό αυτές τις συνθήκες, πώς τα κρούσματα να μην αυξηθούν γεωμετρικά τις τελευταίες ημέρες στην περιοχή. Ωστόσο τίποτα δεν άλλαξε για τους εργαζόμενους που συνεχίζουν να πηγαίνουν στις βιομηχανίες, να δουλεύουν, και μετά να γυρνούν στα σπίτια τους που βρίσκονται σε όλη την Αττική, διασπείροντας τον ιό. Αυτό όμως δεν απασχολεί την κυβέρνηση. Ούτε και το γεγονός ότι χιλιάδες «φτωχοδιάβολοι» της περιοχής, Ρομά, πρόσφυγες, μετανάστες-εργάτες γης «συνωστίζονται» στις «εξαφανισμένες» αστικές συγκοινωνίες, καθώς αντί να αυξηθούν τα δρομολόγια σε προαστιακό και λεωφορεία, ακόμα είναι καταργημένες οι γραμμές Α16, Β16 και Γ16.
Οι κάτοικοι της περιοχής είναι σε απόγνωση, εξοργισμένοι, όπως λέει η Ν.Ι. Πολλοί μικροκαταστηματάρχες συγκεντρώθηκαν στην Ελευσίνα και απαίτησαν μέτρα από την κυβέρνηση γιατί με κλειστά μαγαζιά δεν μπορούν να επιβιώσουν. Η νεολαία «φυλακισμένη» επί ώρες στα σπίτια, ασφυκτιά. Η ανέχεια και η ανασφάλεια για το άμεσο μέλλον χτυπά κόκκινο. Μέσα σε αυτό το κλίμα, όπως τονίζει ο Δ.Σ., «βρίσκουν γόνιμο έδαφος ακροδεξιές ομάδες και φασιστικά κατάλοιπα της Χρυσής Αυγής να δράσουν και να δικτυωθούν στην περιοχή, επιχειρώντας να εκφράσουν την οργή και δυσαρέσκεια», επενδύοντας στον ανορθολογισμό και τις συνομωσιολογικές λογικές.
Μαζικά τεστ σε χώρους δουλειάς και γειτονιές
Για να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση στη Δυτική Αττική δεν απαιτείται καταστολή και τρομοκρατία. Αλλά να ληφθούν άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας στους εργασιακούς χώρους και τις δημόσιες συγκοινωνίες, να επιδοτηθούν οι εργαζόμενοι που χρησιμοποιούν το ιδιωτικό τους όχημα –μεγάλες μονάδες έχουν σταματήσει τα ιδιωτικά λεωφορεία- αλλά και να ενισχυθεί το Θριάσιο νοσοκομείο και τα Κέντρα Υγείας της περιοχής, που είναι υποστελεχωμένα.
Είναι επιτακτική ανάγκη να επιβληθεί στην εργοδοσία να μεριμνήσει για την προστασία των εργαζομένων π.χ. με την οργάνωση της παραγωγής και χωροθέτηση των θέσεων εργασίας, την πρόσληψη γιατρών εργασίας και τεχνικών ασφαλείας, την παροχή μασκών, γαντιών κ.α.. Να γίνουν χιλιάδες επιτόπια δωρεάν τεστ, ξεκινώντας από τις ευάλωτες ομάδες, όπως πρόσφυγες, μετανάστες, Ρομά, για τους οποίους δε είναι σημαντικό να προσεγγιστούν από ειδικούς διαμεσολαβητές μέσα από την κοινότητά τους, για να υπάρξουν καλύτερα αποτελέσματα.