Δημήτρης Σταμούλης
▸ Ο ΟΟΣΑ μιλά για άνοδο 0,9% το 2021, συντρίμια οι κυβερνητικοί μύθοι
Με το δεύτερο κύμα της πανδημίας και την καταστροφική αντιλαϊκή πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση, δεν καταρρέει μόνο το δημόσιο σύστημα υγείας αλλά και το βιοτικό επίπεδο εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων. Μπορεί ο Κ. Μητσοτάκης να προβλέπει «ταχύτατη ανάκαμψη για τη μετά-covid εποχή» αλλά ο ΟΟΣΑ με πρόσφατη έκθεσή του έρχεται να τον προσγειώσει ανώμαλα και να γκρεμίσει τις κυβερνητικές υποσχέσεις. Για φέτος προβλέπει συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας κατά 10,1%, αναιμική ανάπτυξη 0,9% το 2021 και 6,6% το 2022. Προβλέπει ποσοστό ανεργίας 17,8% το 2021 και ελάχιστη μείωσή του το 2022. Αλλά και τα περιβόητα πλεονάσματα που χτίστηκαν με τις πλάτες του ελληνικού λαού, πάνε περίπατο καθώς προβλέπεται ότι το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης θα ανέλθει φέτος στο 9,4% του ΑΕΠ από πλεόνασμα 1,5% που είχε σημειωθεί το 2019, ενώ για το 2021 και το 2022 προβλέπονται και πάλι ελλείμματα. Όσον αφορά το χρέος, για το οποίο ο ελληνικός λαός υπέφερε τέσσερα μνημόνια, θα αυξηθεί φέτος στο 213,7% του ΑΕΠ για να μειωθεί στο 207,6% το 2021 και περαιτέρω στο 194,6% το 2022.
Βέβαια στην κυβέρνηση αυτό που τους απασχολεί είναι πόσα ακόμα χρέη θα φορτώσουν τον ελληνικό λαό και πόσα δικαιώματα ακόμα θα του αρπάξουν στο σκαμμένο έδαφος της πανδημίας. Νομίζοντας ότι με ένα κλείσιμο τριών εβδομάδων τον Νοέμβριο θα ξεμπέρδευαν, εμφανίστηκαν… γαλαντόμοι τάζοντας δήθεν αποζημίωση 800 ευρώ για τους υπό αναστολή εργαζόμενους. Αλλά κι αυτό το μέτρο αποδείχτηκε κάλπικο καθώς χιλιάδες εργαζόμενοι βγήκαν σε αναστολή μετά την πρώτη βδομάδα του μήνα κι έτσι από το κράτος τελικά έλαβαν τα… κλασικά 534 ευρώ.
Η πολιτική που υλοποιεί συνολικά η κυβέρνηση απέναντι στον κόσμο της εργασίας ανατρέπει όλα τα δήθεν φιλολαϊκά αφηγήματα περί «στήριξης της κοινωνίας». Εκτός από το πετσοκόψιμο της αποζημίωσης ειδικού σκοπού για τον Δεκέμβριο και την προσγείωση στα 534 ευρώ, έχουμε την εξαπάτηση χιλιάδων μακροχρόνια ανέργων που τελικά δεν θα λάβουν ούτε ευρώ ενόψει γιορτών. Το περιβόητο «ειδικό βοήθημα» των 400 ευρώ θα λάβουν μόλις 130.000, όταν συνολικά οι μακροχρόνια (άνω των 12 μηνών) άνεργοι είναι περίπου 580.000, δηλαδή μόλις 1 στους 4! Το Δώρο των Χριστουγέννων για πρώτη φορά κατακρεουργείται για εκατοντάδες χιλιάδες μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα που τέθηκαν σε αναστολή κάποιο ή όλο το διάστημα από 1η Μαΐου έως 31 Δεκεμβρίου. Αυτοί οι εργαζόμενοι θα λάβουν ένα μόνο μέρος του «13ου μισθού» που αντιστοιχεί στο κράτος – έως 69 ευρώ ανά μήνα αναστολής, με εξαίρεση τον Νοέμβριο που φτάνει ως τα 100 ευρώ. Μιλάμε για απώλειες ακόμα και εκατοντάδων ευρώ, αναλόγως του μισθού. Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι αυτή η πολιτική επιδότησης της εργοδοσίας, όχι μόνο «διάσωση θέσεων εργασίας» δεν απέφερε αλλά αντίθετα νέα εκτίναξή της: Τον Οκτώβριο 2020 ο ΟΑΕΔ κατέγραψε επισήμως 993.000 ανέργους, καταγράφηκαν 229.000 απολύσεις και το ισοζύγιο ροών δεκάμηνου 2020 έπεσε στα επίπεδα του 2014-2015 (120.000 άτομα).
ΧΩΡΟΤΑΞΙΑ υπέρ κεφαλαίου
Έλεγχος κατόπιν… αρπακτής για τους επενδυτές
Σταθερά προσηλωμένος στη μεταρρυθμιστική ατζέντα δήλωσε την Τετάρτη ο πρωθυπουργός. Πράγματι η κυβέρνηση με εντυπωσιακή επιμονή και ακρίβεια κλιμακώνει το βαθιά αντιδραστικό έργο της, φέρνοντας νέα νομοσχέδια και σχέδια δράσης υπέρ του κεφαλαίου. Τι περιλαμβάνει το «μενού»; Με νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, οι επιχειρήσεις θα ξεκινούν να λειτουργούν με μια απλή γνωστοποίηση και οι έλεγχοι θα διεξάγονται εκ των υστέρων! Μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις οι έλεγχοι θα είναι τυπικοί και θα διεξάγονται –σύμφωνα με τα λεγόμενα του ίδιου του υπουργού– μέσω…βιντεοκλήσης!
Τα ΕΛΤΑ «αναδιαρθρώνονται» ώστε να λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και περικοπές σε εργασιακά δικαιώματα, η «Βίβλος Ψηφιακού Μετασχηματισμού» φιλοδοξεί να «προσελκύσει επενδύσεις στον τομέα της ψηφιακής οικονομίας», ενώ με τον Κώδικα Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων Ακινήτων, ανοίγει νέο πεδίον δόξης λαμπρό για το κεφάλαιο και την κερδοφόρα αξιοποίηση των στερεών αποβλήτων.
Η κυβέρνηση με το νέο χωροταξικό νομοσχέδιο ετοιμάζει νέο «έγκλημα» σε βάρος του περιβάλλοντος και των μικροϊδιοκτητών, με ωφελούμενους βιομήχανους, ξενοδόχους, και εργολάβους-κατασκευαστές, στους οποίους παρέχει προς «επένδυση» παραλίες, αιγιαλούς, λίμνες, ποταμούς και δάση, σε περιοχές ιδιαίτερης ομορφιάς. Μέσα από κίνητρα, ειδικές προβλέψεις, εξαιρέσεις και απαγορεύσεις, στόχος είναι η υπερσυγκέντρωση γης σε τουριστικούς, βιομηχανικούς και άλλης χρήσης οργανωμένους υποδοχείς δραστηριοτήτων ή μεγαλοϊδιοκτησίες.Βασικός στόχος των αστικών αναδιαρθρώσεων είναι η συγκέντρωση πλούτου και ιδιοκτησίας.