Καθώς η επέλαση της πανδημίας κυριαρχεί στην επικαιρότητα, ελάχιστοι μοιάζουν πλέον να ασχολούνται με τον πόλεμο στον Καύκασο ανάμεσα σε Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν, που συνεχίζεται για 40η μέρα.
«Παράθυρο» για βιώσιμη εκεχειρία και πολύ περισσότερο για ειρήνη δεν φαίνεται να έχει ανοίξει ακόμη, καθώς παντού κυριαρχεί η καταστροφή και ο θάνατος.
Οι «απείθαρχοι» και τα κονδύλια της ΕΕ
Σε ένα νέο μηχανισμό, ο οποίος απλοποιεί τη διαδικασία επιβολής κυρώσεων σε βάρος των «απείθαρχων» μελών της ΕΕ, κατέληξαν Κομισιόν και Ευρωβουλή. Σύμφωνα με τις πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, ο μηχανισμός αυτός καταργεί την αρχή της ομοφωνίας και το δικαίωμα του βέτο, που πρακτικά καθιστούσαν αδύνατη την επιβολή κυρώσεων — ανάμεσα στις οποίες είναι και η διακοπή ή αναστολή χορήγησης κονδυλίων από τον τακτικό κοινοτικό προϋπολογισμό. Για την ώρα, βεβαίως, ο… μπαμπούλας αφορά κυρίως τις κυβερνήσεις της Πολωνίας και της Ουγγαρίας, με τις οποίες η ΕΕ έχει ανοιχτούς λογαριασμούς και έχει ήδη ενεργοποιήσει σε βάρος τους διαδικασίες που μπορεί να οδηγήσουν σε κυρώσεις. Στο μέλλον, βεβαίως, είναι φανερό πως οι πάντες θα μπορούν να κατηγορηθούν για παραβίαση των «ευρωπαϊκών
αξιών και του κράτους-δικαίου»…
Στη Χάγη ο πρόεδρος του Κοσόβου
Στα κρατητήρια της Χάγης βρίσκεται από προχθές ο –τέως πλέον μετά την παραίτησή του– πρόεδρος του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι. Ο Θάτσι πρόκειται να καθίσει στο εδώλιο του Διεθνούς Δικαστηρίου, κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου στη διάρκεια του πολέμου με τη Σερβία, όταν ήταν στην ηγεσία του Απελευθερωτικού Στρατού (ΚLA). Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι εκείνη τη ματωμένη περίοδο για τα Βαλκάνια και την Ευρώπη, ο Θάτσι και οι σύντροφοί του είχαν είχαν την αμέριστη συμπαράσταση της ΕΟΚ, των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, που βομβάρδισαν τους αντιπάλους τους αναγκάζοντάς τους σε συνθηκολόγηση. Άραγε, δεν γνώριζαν τότε τα εγκλήματα του Θάτσι και δεν θα έπρεπε –θεωρητικά λέμε– να παραπεμφθούν και αυτοί σε δίκη; Ψιλά γράμματα, θα πει κανείς. Αυτό που προέχει τώρα είναι να ανοίξει ο δρόμος για μια συμφωνία Πρίστινας-Βελιγραδίου.\
Κούρσα εξοπλισμών στη Μέση Ανατολή
Οι σεΐχηδες των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων άνοιξαν τα ταμεία με τα πετροδολάρια και οι Αμερικανοί τις αποθήκες με τα καλύτερα όπλα τους για να προχωρήσει ένα ακόμη πανάκριβο εξοπλιστικό πρόγραμμα, αξίας πολλών δισ. δολαρίων. Ανάμεσα στα «καλούδια» που αφορά είναι δεκάδες «αόρατα» F-35, υποερσύγχρονα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και άλλα συστήματα. Προφανώς, η εξέλιξη δεν αρέσει στον Ερντογάν, ο οποίος όχι απλώς ήθελε F-35 αλλά ανταγωνίζεται ευθέως με τα ΗΑΕ, έναν από τους καλύτερους συμμάχους των ΗΠΑ στον αραβικό κόσμο. Όσο για το Ισραήλ, επικαλείται μια παλιά συμφωνία με την Ουάσινγκτον, βάσει της οποίας θα διαθέτει πάντα καλύτερα αμερικανικά όπλα από τα αντίστοιχα των γειτόνων του, έτσι ώστε να μπορεί να τους κατατροπώσει σε περίπτωση πολέμου. Όπου αυξάνονται οι εξοπλισμοί, η ειρήνη παθαίνει πνευμονία…