Γιώργος Κώνστας
▸ Η απουσία σοβαρών αντιπλημμυρικών έργων και η διαχρονική ασυδοσία στην ιδιωτική δόμηση άφησε τα σημάδια της για άλλη μια φορά την περασμένη εβδομάδα στην Κρήτη.
Μια κακοκαιρία τριών ημερών ήταν αρκετή για να πλημμυρίσει το Ηράκλειο –με οδηγούς να απεγκλωβίζονται από τα οχήματα τους την τελευταία στιγμή–, να καταστραφούν αγροτικές εκμεταλλεύσεις σε Μάλια Ηρακλείου αλλά και Αγ. Μαρίνα Χανίων και ο –κατ’ όνομα– Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης (BOAK) να μετατραπεί σε ένα μεγάλο μέρος του είτε σε… λίμνη, είτε να καταστεί επικίνδυνος για οδήγηση λόγω των συνεχών κατολισθήσεων.
Τι και αν οι μεγάλες καταστροφές του 2019 είχαν «κρούσει» τον κώδωνα του κινδύνου για τους τοπικούς φορείς αλλά και για την κυβέρνηση; Από τον πακτωλό χρημάτων που υποσχέθηκε το κεντρικό κράτος για αποκατάσταση ζημιών και για έργα προστασίας ελάχιστα υλοποιήθηκαν, ορισμένα εξ’ αυτών βρίσκονται στο στάδιο της προμελέτης και τα υπόλοιπα στη φάση του… σχεδιασμού!
«Είναι φανερό ότι ο μόνος σχεδιασμός και στρατηγική που υπάρχει σε κεντρικό και τοπικό κράτος είναι η αλόγιστη κερδοφορία και καπιταλιστική ανάπτυξη, η συναίνεση στην καταστροφή του περιβάλλοντος μέσα από τον αναπτυξιακό νόμο, τις εξορύξεις υδρογονανθράκων, ΒΑΠΕ κλπ, η διαχείριση “βάση ημετέρων και εργολάβων” φρέσκου χρήματος από πακέτα ΕΣΠΑ, πάντα συμμορφωμένοι στους εθνικούς στόχους και στο δημοσιονομικό κόφτη που ορίζει το άδικο, για τις ανάγκες του λαού, τοκογλυφικό χρέος», τόνισε σε ανακοίνωση της η Ανυπόταχτη Κρήτη, που την δεκαετία της δράσης της μέσα στο περιφερειακό συμβούλιο έχει θίξει επανειλημμένως την ανάγκη της αντιπλημμυρικής προστασίας και ζητάει επιτακτικά:
- Πλήρη αποζημίωση των καταστροφών σε κατοικίες, επαγγελματικό εξοπλισμό, αγροτική παραγωγή και κάθε άλλου περιουσιακού στοιχείου των κατοίκων, από τον κρατικό προϋπολογισμό.
- Άμεση ένταξη στον κρατικό προϋπολογισμό, σχεδιασμού και υλοποίησης αντιπλημμυρικών έργων σε ρέματα και ποταμούς, που να απαντούν στις ανάγκες του λαού του νησιού.
«Η κατάσταση στο νησί είναι τραγικά ελλιπής όσον αφορά την αντιπλημμυρική προστασία κάτι που έρχεται να συμπληρώσει την αυξημένη δόμηση των αστικών κέντρων, την ανεξέλεγκτη επέκταση της τουριστικής βιομηχανίας που έχουν κυριολεκτικά εξαφανίσει τα ρέματα σε περιοχές οικιστικής ανάπτυξης με την ανοχή και υποστήριξη Δήμων και Περιφέρειας. Το κέρδος του κεφαλαίου είναι πάντα ο μείζων στόχος και η προτεραιότητα του τοπικού κράτους σε περιφέρεια και δήμους. Τη στιγμή που δημόσιο χρήμα σπαταλιέται σε φερόμενα ως “αναπτυξιακά έργα” κυρίως εναντίον της ίδιας της φύσης, δεν θα δεχθούμε τα επιχειρήματα για μανία της φύσης και βίαια καιρικά φαινόμενα», καταλήγει η Ανυπόταχτη Κρήτη.