της Αρχοντούλας Βαρβάκη
Εγγυήσεις για σταθερότητα προσέφεραν στους τραπεζίτες Μηλιός και Σταθάκης
Με εκπρόσωπους της παγκόσμιας αγοράς συζήτησαν τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Σταθάκης και Γιάννης Μηλιός στο Σίτι του Λονδίνου αποδεχόμενοι τις σχετικές προσκλήσεις. Στη μία από τις συναντήσεις του ο Γ. Σταθάκης ήταν καλεσμένος ενός από τους μεγαλύτερους επενδυτικούς οίκους, του ιαπωνικού Νομούρα. Αντίστοιχες συναντήσεις έγιναν και με πρωτοβουλία ενός αμερικανικού και ενός ευρωπαϊκού οίκου, ενώ οι συμμετέχοντες ήταν πολύ περισσότεροι. Ο Γ. Μηλιός συναντήθηκε με παραρτήματα ελληνικών τραπεζών και τον καθηγητή οικονομικών Κέβιν Φέδερστοουν, διευθυντή του Ελληνικού Παρατηρητηρίου του LSE, που υπήρξε ένας από τους συμβούλους του Γ. Παπανδρέου κατά την κυβερνητική του θητεία.
Φαίνεται πως όσο οι εκλογές πλησιάζουν, η παρουσίαση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ στους τραπεζίτες και τους κερδοσκόπους των χετζ φαντς είναι κρίσιμη και για τις δυο μεριές. Ο ΣΥΡΙΖΑ αποζητά την έγκρισή τους για να βάλει τα θεμέλια της «κυβέρνησης της Αριστεράς». Χτίζει τις συμμαχίες και τα στηρίγματα της κυβερνητικής πολιτικής που σχεδιάζει συνομιλώντας σε κλειστές αίθουσες με τους εκπροσώπους των μεγαλύτερων επενδυτών του κόσμου έχοντας επιλέξει να ικανοποιήσει τα δικά τους συμφέροντα και όχι αυτά των εργαζομένων. Οι συνομιλητές του ζητάνε εγγυήσεις για την οικονομική σταθερότητα, δηλαδή για τα κέρδη τους, και μάλλον θα τις έχουν.
Αν και τα πρώτα σχόλια που «διέρρευσαν» από τον επενδυτικό οίκο Μέριλ Λιντς δεν εκφράζουν απόλυτη ικανοποίηση, δεν προβλέπεται σύγκρουση του ΣΥΡΙΖΑ με τα αιτήματα της αγοράς. Το αντίθετο θα μπορούσαμε να πούμε. Τα όρια που έχει ήδη βάλει ο ΣΥΡΙΖΑ στη μελλοντική κυβερνητική πολιτική του προτείνοντας (σύμφωνα με την έκθεση του οίκου Μέριλ Λιντς) επιμήκυνση αντί για διαγραφή του χρέους, περιμένοντας χρηματοδότηση από την ΕΚΤ, αρνούμενος να αμφισβητήσει την παραμονή στο ευρώ (και φυσικά την ΕΕ) και τα κέρδη των ομολογιούχων είναι πολύ στενά και δεν αφήνουν περιθώρια διαπραγματεύσεων.
Άλλωστε οι τελευταίες συναντήσεις στο Σίτι του Λονδίνου δεν είναι οι πρώτες προσπάθειές του να προσεγγίσει το διεθνές κεφάλαιο και τους μηχανισμούς του. Έχουν προηγηθεί κι άλλες, όπως η συμμετοχή του Αλ. Τσίπρα στο διεθνές συνέδριο του Κόμο και η παρουσία του Γ. Σταθάκη στην ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον.
Στα ίδια συμπεράσματα μας οδηγούν και οι τελευταίες κινήσεις του ΣΥΡΙΖΑ στο εσωτερικό της χώρας που διευρύνουν τις συμμαχίες του προς τα δεξιά. Μετά τη συνάντησή της με τον Αλ. Τσίπρα η Θεοδώρα Τζάκρη δήλωσε στις 24/11 πως θεωρεί «πατριωτικό καθήκον την ενίσχυση του προοδευτικού χώρου με σκοπό μια ευρεία, πλειοψηφική και αυτοδύναμη νίκη», ενώ την επόμενη μέρα σε τηλεοπτική εκπομπή εξήγησε την υπερψήφιση από μέρους της των τριών Μνημονίων ως τη μόνη δυνατή επιλογή που είχε. Η συνεργασία αυτή της Τζάκρη με τον ΣΥΡΙΖΑ συνεπάγεται μια ακόμα παραβίαση της πολιτικής απόφασης του ιδρυτικού του συνεδρίου, όπου διαβάζουμε: «Πρόσωπα και δυνάμεις του χρεοκοπημένου και υπόλογου πολιτικού κόσμου, ιδίως όσοι αποδέχθηκαν την πολιτική του μνημονιακού μονόδρομου και έπαιξαν ενεργό ρόλο σε μνημονιακές κυβερνήσεις από θέσεις ευθύνης, δεν μπορεί να έχουν ρόλο στην κυβέρνηση της Αριστεράς».
Παρ’ όλα αυτά φαίνεται να ετοιμάζεται το έδαφος και για νέα βήματα στην ίδια κατεύθυνση. Στη συνεδρίαση των γραμματέων των νομαρχιακών επιτροπών και του οργανωτικού γραφείου του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλ. Τσίπρας μίλησε για νέες συμμαχίες που δεν μπορεί να περιορίζονται σε όσους «ήταν στον ΣΥΡΙΖΑ του 4%» και πρέπει να ξεπεράσουν τις σεχταριστικές λογικές. Μένει να δούμε ποιοι θα είναι οι όροι που προτείνει ο Αλ. Τσίπρας να συνταχθούν για όσους θα ενταχθούν στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ και στον κρατικό μηχανισμό κατά το σχηματισμό κυβέρνησης.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει, επίσης, η θέση του για ασυμβίβαστο ανάμεσα στην υποψηφιότητα στις βουλευτικές εκλογές και τη θέση του γραμματέα νομαρχιακής επιτροπής. Τα στελέχη αυτά θα πρέπει να παραιτηθούν για να μπορέσουν να ενταχθούν στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ και αυτό θα δυσκολεύσει τον έλεγχό τους από τη βάση του κόμματος.
«Το ραντεβού με την Ιστορία» δεν πρέπει να χαθεί, σύμφωνα με τον Αλ. Τσίπρα, και είναι αυτή η αγωνία που επιτάσσει τέτοιες συμμαχίες εντός και εκτός συνόρων. Στο δρόμο προς το σχηματισμό κυβέρνησης η όποια απογοήτευση των επενδυτικών οίκων και άλλων μηχανισμών της διεθνούς αστικής τάξης δεν μπορεί να εκληφθεί σαν ένδειξη ανυπακοής από τη μεριά του ΣΥΡΙΖΑ αλλά σαν προάγγελος των νέων μετατοπίσεων του προγράμματός του προς όφελος του κεφαλαίου.