Η νέα προκλητική δικαστική απόφαση, με την οποία δεν απαγγέλλονται κατηγορίες σε βάρος των αστυνομικών που εκτέλεσαν την Μπρεόνα Τέιλορ και τους αναγνωρίζεται πως ήταν σε αυτοάμυνα, έβγαλε δεκάδες χιλιάδες Αμερικανούς στους δρόμους πολλών πόλεων και κυρίως του Λούισβιλ. Υπενθυμίζοντας, παράλληλα, πόσο βαθύς είναι ο ρατσισμός στις ΗΠΑ.
▸ Απηνής ο διωγμός των Κούρδων στην Τουρκία
Νέα δίωξη που επιφέρει ποινή φυλάκισης μέχρι και 3 χρόνια ασκήθηκε σε βάρος του ήδη φυλακισμένου ηγέτη του Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP), Σελαχατίν Ντεμιρτάς. Αφορμή ήταν, αυτήν τη φορά, η κριτική που άσκησε σε βάρος του αρχιεισαγγελέα της Άγκυρας για την παρουσία του στο προεδρικό μέγαρο και το δημόσιο «γλύψιμο» στον Ερντογάν — κάτι που, όπως αναφέρεται, τον κατέστησε στόχο «τρομοκρατικών οργανώσεων». Πλέον, οι διώξεις σε βάρος Κούρδων πολιτικών και όλων των αγωνιστών είναι τόσο απροκάλυπτες, ώστε αντέδρασε ακόμη και η κεμαλική αντιπολίτευση. «Τέτοιους ισχυρισμούς θα τους πάρει ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς και θα τους φορέσει σαν μετάλιο στο στήθος του», δήλωσε ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, το οποίο είχε συνεργαστεί με το HDP στις δημοτικές εκλογές της Κωνσταντινούπολης.
▸ Συμφωνία Χαμάς-Φατάχ για εκλογές
Σε συμφωνία για τη διεξαγωγή εκλογών εντός του επόμενου εξαμήνου στα παλαιστινιακά εδάφη, τόσο στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη όσο και στην «ελεύθερη» Λωρίδα της Γάζας, κατέληξαν οι δύο μεγαλύτερες οργανώσεις, Φατάχ και Χαμάς. Η απόφαση ελήφθη μετά από διαπραγματεύσεις εκπροσώπων τους στην Τουρκία και, εφόσον υλοποιηθεί, θα οδηγήσει στις κάλπες τους Παλαιστίνιους για την εκλογή κοινοβουλίου, προέδρου και κεντρικού συμβουλίου της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης. Υπενθυμίζεται πως οι προηγούμενες εκλογές είχαν διαξαχθεί το 2006, στις οποίες είχε επικρατήσει η Χαμάς — ενώ η κυβέρνηση εθνικής ενότητας που συγκροτήθηκε αποδείχθηκε πολύ βραχύβια. Πάντως, εν αναμονή και της αντίδρασης των άλλων οργανώσεων (όπως του Λαϊκού και του Δημοκρατικού Μετώπου), η εξέλιξη αυτή δείχνει ότι κάτι σημαντικό «μαγειρεύεται» στο Παλαιστινιακό.
▸ Οι αντιθέσεις της «πράσινης οικονομίας»
Η στροφή στην «πράσινη ενέργεια» και την «πράσινη οικονομία» δεν είναι ουδέτερη ούτε πολιτικά, ούτε οικονομικά, ούτε κοινωνικά, ούτε καν περιβαλλοντικά. Το κεφάλαιο ποντάρει πολλά σε αυτήν, ελπίζοντας σε μια μαζική αναδιάρθρωση και σε μια μερική ανάταξη της κερδοφορίας του. Δεν είναι τυχαίο, επίσης, πως η πρωτοβουλία ανήκει στις πιο αναπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες, με τις υπόλοιπες –της Κίνας συμπεριλαμβανομένης– να τις κατηγορούν πως ενώ εκμεταλλεύτηκαν επί δεκαετίες τη φτηνή «βρόμικη ενέργεια», τώρα θέλουν να την στερήσουν από τις ίδιες, αυξάνοντας το χάσμα. Η θέση αυτή φαίνεται να εκφράζει και σημαντικό τμήμα των εργαζόμενων, όπως, για παράδειγμα, των ανθρακωρύχων της Πολωνίας, τα συνδικάτα των οποίων απαίτησαν από την κυβέρνηση να μην εγκαταλείψει τον λιγνίτη πριν το 2060, κάτι που έρχεται κόντρα στους στόχους της ΕΕ.