Τον στίχο «μυρίζεις θάνατο μα εγώ σε γυροφέρνω», θυμίζει η επίσκεψη-υπερπαραγωγή της ελληνικής αντιπροσωπείας στο Ισραήλ με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού, έξι υπουργών και δύο υφυπουργών. Είναι χαρακτηριστικό πως ο Κ. Μητσοτάκης αρνήθηκε πεισματικά να ματαιώσει ή να υποβαθμίσει το χαρακτήρα της επίσκεψης, παρά την έκρηξη νέων κρουσμάτων της επιδημίας στο Ισραήλ, που έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από τα μέσα Απριλίου. Κι ακόμα, παρά το γεγονός πως η δημοκρατική νεολαία της χώρας βρίσκεται στις επάλξεις εναντίον του Νετανιάχου και των αυταρχικών και ιμπεριαλιστικών μεθοδεύσεων της νέας κυβέρνησης. Μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη-Νετανιάχου την Τρίτη και τις κοινές δηλώσεις ακολούθησε η υπογραφή μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ μιας σειράς συμφωνιών, κοινών δηλώσεων, διακηρύξεων και προθέσεων στους τομείς κυβερνοασφάλειας, ενέργειας, τεχνολογίας, τουρισμού και γεωργίας. Ειδικά όσον αφορά στο ευαίσθητο για τα δημοκρατικά δικαιώματα θέμα της «κυβερνοασφάλειας» η συμφωνία δίνει έμφαση στην εκπαίδευση στελεχών και την ανταλλαγή πρακτικών μεταξύ ΕΥΠ και Μοσάντ, καθώς και την προμήθεια τεχνολογικού εξοπλισμού και τεχνογνωσίας από τον ισραηλινό στρατό.
Ο Κ. Μητσοτάκης έγινε ο πρώτος πρωθυπουργός της Ελλάδας που δεν επισκέφτηκε παράλληλα και την Παλαιστινιακή Αρχή
Είναι χαρακτηριστικό πως ο Μητσοτάκης κατάφερε να γίνει ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που επισκέφτηκε το Ισραήλ και αρνήθηκε επιδεικτικά να μεταβεί στα ελεύθερα παλαιστινιακά εδάφη και να συναντηθεί με την Παλαιστινιακή Αρχή, γκρεμίζοντας συμμαχίες μισού αιώνα με τον αραβικό κόσμο. Ακόμα και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, όταν επισκέφτηκε το Ισραήλ στις 10 Ιουνίου, εξέφρασε ζωηρές ανησυχίες εκ μέρους της ΕΕ απέναντι στο σχέδιο προσάρτησης των εποικισμών στη Δυτική Όχθη, χαρακτηρίζοντας αυτές τις ενέργειες «ασυμβίβαστες προς το διεθνές δίκαιο». Απεναντίας, ο Μητσοτάκης όχι μόνο δεν είπε κουβέντα για την προσάρτηση παλαιστινιακών εδαφών, αλλά, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων και ισραηλινά ΜΜΕ, φέρεται να έδωσε διαβεβαιώσεις στο καθεστώς Νετανιάχου ότι θα δώσει διπλωματική μάχη στις Βρυξέλλες υπέρ του συμφερόντων του Ισραήλ, ώστε να «μετριάσει» την όποια επίσημη αντίδραση της ΕΕ! Όλα τα στοιχεία συνηγορούν ότι η στήριξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στα εγκληματικά επεκτατικά σχέδια του Τελ Αβίβ αποτελεί αναπόσπαστο –άτυπο– μέρος της συμφωνίας των δύο πλευρών στον τομέα ασφάλειας και όχι μόνο. Παράπλευρη απώλεια είναι η δημόσια υγεία στην Ελλάδα από την υπογραφή της επικίνδυνης τουριστικής συμφωνίας που προβλέπει επανέναρξη των ταξιδιών μεταξύ Ισραήλ και Ελλάδας από 1η Αυγούστου. Η κυβέρνηση της ΝΔ επιχειρεί να τα δικαιολογήσει όλα αυτά στο όνομα της αντιστάθμισης της «τουρκικής απειλής». Στο προσεκτικά διατυπωμένο ανακοινωθέν, το Ισραήλ στηρίζει τις ελληνικές θέσεις όσον αφορά τις θαλάσσιες ζώνες, χωρίς κάποια συγκεκριμένη δέσμευση. Ελληνικές διπλωματικές πλευρές ισχυρίζονται ότι η ανακήρυξη ΑΟΖ με την Ιταλία έχει προκαλέσει τον «εκνευρισμό του Ερντογάν». Στην πραγματικότητα, το φιάσκο με το στρατάρχη Χάφταρ στη Λιβύη έχει μεταβάλει τις ισορροπίες και προκαλεί τον εκνευρισμό της Αθήνας που προσπαθεί να προλάβει νέες δυσάρεστες εκπλήξεις. Γιʹ αυτό άλλωστε έστειλε εσπευσμένα το Νίκο Δένδια στο Κάιρο με πρόταση ακόμα και για «τμηματική οριοθέτηση» ΑΟΖ Ελλάδας-Αιγύπτου. Ωστόσο, οι προσπάθειες αποδείχτηκαν άκαρπες, με το δικτατορικό καθεστώς Σίσι να επανεξετάζει τις συμμαχίες και τις σχέσεις με την Αγκυρα. Όπως φαίνεται, είναι… επικίνδυνο στην άμμο να χτίζεις παλάτια.
Μίνι θερμό επεισόδιο Γαλλίας-Τουρκίας ανάβει φωτιές στο ΝΑΤΟ
Διπλωματικός χαμός στην τηλεδιάσκεψη των υπουργών Αμυνας ΝΑΤΟ με απρόβλεπτες συνέπειες μετά την καταγγελία από το γαλλικό υπουργείο Αμύνης μιας «εξαιρετικά επιθετικής» ενέργειας τουρκικών φρεγατών εναντίον σκάφους του γαλλικού ναυτικού που συμμετέχει σε αποστολή της Ατλαντικής Συμμαχίας στη Μεσόγειο. Σύμφωνα με το γαλλικό υπουργείο οι Γάλλοι ναύτες προσπαθούσαν να ελέγξουν ένα φορτηγό πλοίο με την υποψία ότι μετέφερε όπλα στη Λιβύη και οι τουρκικές φρεγάτες στόχευσαν με ραντάρ το γαλλικό σκάφος τρεις φορές, προειδοποιώντας ότι επίκειται επίθεση με πυραύλους! Είχε προηγηθεί πόλεμος ανακοινώσεων μεταξύ Τουρκίας-Γαλλίας με το τουρκικό ΥΠΕΞ να κατηγορεί το Παρίσι ότι «στηρίζει έναν πραξικοπηματία και παράνομο (Χαφτάρ) αντίθετα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ και του ΝΑΤΟ, ενώ η Τουρκία είναι με τη νόμιμη κυβέρνηση». Την ίδια μέρα τουρκικό κλιμάκιο ψηλόβαθμων στελεχών της κυβέρνησης της Τουρκίας με επικεφαλής τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου επισκέφτηκε αιφνιδιαστικά στην Τρίπολη και είχε συνάντηση με τον Φαγιέζ αλ Σαράζ. Η Τουρκία δείχνει ότι βιάζεται να κεφαλαιοποιήσει την νίκη του Σαράζ στον εμφύλιο πόλεμο. Δεν είναι τυχαίο ότι μια βδομάδα πριν ο Μ. Τσαβούσογλου κάλεσε ενεργά τις ΗΠΑ «να παίξουν έναν πιο ενεργό ρόλο στη Λιβύη». Η αναβολή –χωρίς εξήγηση- από την πλευρά της Ρωσίας της επίσκεψης του επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ στην Κωνσταντινούπολή επιβεβαιώνει το ρήγμα στις σχέσεις Αγκυρας-Μόσχας. Διόλου τυχαία λοιπόν οι ΗΠΑ τηρούν «ουδέτερη στάση» στη σύγκρουση Τουρκίας-Γαλλίας.