του Μιχάλη Ψύλου
Είχε να πραγματοποιηθεί 32 ολόκληρα χρόνια -από την εποχή της Θάτσερ- απεργία των εργαζομένων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) στη Βρετανία. Οι βρετανίδες μαίες δεν είχαν απεργήσει ποτέ εδώ και… 133 χρόνια, απ’ όταν ιδρύθηκε η Βασιλική τους Ένωση. Η σκληρή λιτότητα που έχει επιβάλει όμως η δεξιά κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον κατάφερε να βγάλει στους δρόμους τους 500.000 εργαζόμενους στο πάλαι ποτέ περίφημο Εθνικό Σύστημα Υγείας στη Γηραιά Αλβιώνα – ένα σύστημα που καταρρέει και είναι πλέον «για την τουαλέτα», όπως έγραψε η Ντέιλι Μέιλ.
Καθολική ήταν η συμμετοχή στην απεργία που κηρύχθηκε την περασμένη Δευτέρα σε όλες τις μονάδες και τις δομές του βρετανικού ΕΣΥ. Ο Κάμερον διέταξε το στρατό να στείλει 130 στρατιώτες οδηγούς για να κινήσουν τα ασθενοφόρα. Καθολική αναμένεται ότι θα είναι και η συμμετοχή στην αυριανή τετράωρη στάση εργασίας. Τι ζητούν οι απεργοί; Μόλις… 1% αύξηση στις αποδοχές τους και η κυβέρνηση Κάμερον το απορρίπτει. Ένα αίτημα που διεκδικούν τρίτη χρονιά οι εργαζόμενοι στο βρετανικό σύστημα υγείας, αλλά και θεωρεί απολύτως δίκαιο και η ανεξάρτητη επιτροπή που συστάθηκε για να εξετάσει το μισθολόγιο των δημόσιων υπαλλήλων. «Η απεργία είναι ένα σύμπτωμα ότι το ΕΣΥ βρίσκεται πλέον στη… μονάδα εντατικής θεραπείας» γράφει ο Γκάρντιαν.
Η Κριστίνα Μακ Ανί, επικεφαλής του συνδικάτου UNISON, τονίζει: «Βλέπουμε ότι δεν πάει άλλο. Πολλοί συνάδελφοι αναγκάζονται μετά τη βάρδια να δουλεύουν ντελίβερι σε πιτσαρίες για να τα βγάλουν πέρα». Έρευνα που διεξήχθη από το συνδικάτο έδειξε ότι ένας στους πέντε εργαζόμενους του βρετανικού ΕΣΥ κάνει δεύτερη δουλειά για να τα βγάλει πέρα. Ο ένας στους δύο αναγκάζεται να δανειστεί από τις τράπεζες, για να βγάλει το μήνα. Τα 2/3 έχουν μειώσει τις καθημερινές αγορές τροφίμων, οι μισοί δεν έχουν να πληρώσουν για θέρμανση το χειμώνα και το 80% δεν πήγε το καλοκαίρι διακοπές.
Δεν είναι φυσικά μόνο οι μισθοί των εργαζομένων στο NHS που έχουν παγώσει μετά την άνοδο της δεξιάς κυβέρνησης Κάμερον στην εξουσία το 2010. Στον «πάγο» έχουν μπει και οι αποδοχές όλων των δημόσιων υπαλλήλων τα τελευταία δύο χρόνια. Σύμφωνα με τα συνδικάτα, οι βρετανοί δημόσιοι υπάλληλοι έχουν χάσει μεταξύ 8% και 12% της αγοραστικής τους δύναμης από το 2010, καθώς την ίδια ώρα οι τιμές για την ενέργεια αλλά και το κόστος μεταφοράς είναι στα ύψη.
Το βρετανικό ΕΣΥ δημιουργήθηκε το 1948 και επί δεκαετίες είχε γίνει μύθος και θρύλος για πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Σήμερα το ΕΣΥ καταρρέει καθώς τα τελευταία χρόνια οι κυβερνήσεις τόσο των Εργατικών όσο και των Συντηρητικών το έχουν εγκαταλείψει στην τύχη του. Η κυβέρνηση Κάμερον συνέχισε απτόητη την πολιτική ιδιωτικοποίησης της υγείας που ξεκίνησε ο Τόνι Μπλερ. Εκτιμάται ότι το ετήσιο έλλειμμα ξεπερνά τα 25 δισ. ευρώ και θα φτάσει στα 30 δισ. ευρώ το 2020. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, κάπου 3,2 εκατομμύρια Βρετανοί -το 5% του συνολικού πληθυσμού- ήταν στην ουρά για περισσότερο από τέσσερεις μήνες για μια χειρουργική επέμβαση. Ήδη τα βρετανικά νοσοκομεία έχουν αρχίσει να διαφημίζουν ότι όσοι ασθενείς έχουν να πληρώσουν μπορούν να βγουν από την ουρά! Με άλλα λόγια, όσοι έχουν χρήματα θα μπορούν να έχουν περίθαλψη. Όσο για τους ηλικιωμένους; Στον… Καιάδα! Απαγορεύονται οι μεταμοσχεύσεις σε δημόσια νοσοκομεία σε όσους είναι πάνω από 70 ετών. Απαγορεύονται οι εγχειρήσεις καρδιάς στους άνω των 65 ετών και η αιμοκάθαρση στους άνω των 55! Αυστηροί περιορισμοί υπάρχουν επίσης σε επεμβάσεις για καταρράκτη.