Αιμιλία Τσαγκαράτου
▸ Ανάγκη ευρύτερου συντονισμού και οργάνωσης αποφασιστικών αγώνων ενάντια στα αντιδραστικά κυβερνητικά σχέδια
Μαζικές κινητοποιήσεις εκπαιδευτικών, γονέων και φοιτητών ενάντια στο πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία και τη –διαβόητη πια– τροπολογία και υπουργική απόφαση για τη ζωντανή μετάδοση του μαθήματος και την εξ αποστάσεως εκπαίδευση πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις της χώρας. Ειδικά στην Αθήνα, η καταρρακτώδης βροχή δεν εμπόδισε την πορεία να κινηθεί από τα Προπύλαια μέχρι το Σύνταγμα, σε συνέχεια των προηγούμενων μεγάλων κινητοποιήσεων του τελευταίου διαστήματος.
Η συγκέντρωση της Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκε μετά από κάλεσμα ΕΛΜΕ και σωματείων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, ομοσπονδιών και συλλόγων γονέων και φοιτητικών συλλόγων, σε μια προσπάθεια ευρύτερου συντονισμού για τη δημιουργία πανεκπαιδευτικού μετώπου.
Το βράδυ της Πέμπτης κατατέθηκε τελικώς στην βουλή το πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία και αναμένεται να εισαχθεί την αρμόδια επιτροπή τη Δευτέρα το μεσημέρι. Το γεγονός ότι αυτό γίνεται με τα σχολεία και των δύο βαθμίδων ανοιχτά, ανοίγει εκ των πραγμάτων τη συζήτηση για απεργιακή απάντηση. Την εβδομάδα που πέρασε πραγματοποιήθηκαν γενικές συνελεύσεις των ΕΛΜΕ, στις οποίες οι Παρεμβάσεις πρότειναν 48ωρη απεργία με την κατάθεση του νομοσχεδίου στην επιτροπή, με συγκεντρώσεις την πρώτη μέρα στις μεγάλες πόλεις και πανελλαδική συγκέντρωση τη δεύτερη μέρα στην Αθήνα.
Εδώ είναι αναγκαίο να τονίσουμε ότι η ΟΛΜΕ δεν έχει ορίσει ημερομηνία για τη γενική συνέλευση των προέδρων, άρα, επί της ουσίας, παραπέμπει στις καλένδες οποιαδήποτε απόφαση αγωνιστικής δράσης.
Συνελεύσεις πραγματοποιήθηκαν ή έχουν προγραμματιστεί για την επόμενη εβδομάδα και στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, για την οργάνωση του αγώνα με προτάσεις για πανελλαδική συγκέντρωση και απεργιακές κινητοποιήσεις. Επίσης, γίνεται συζήτηση για το πώς τα σωματεία των εκπαιδευτικών και οι σύλλογοι διδασκόντων, εκτός από τα θέματα που έχουν σχέση με την εξ αποστάσεως, από τώρα θα συζητήσουν και θα αποφασίσουν για την επερχόμενη αξιολόγηση. Ταυτόχρονα, γίνεται πιο επιτακτική η ανάγκη συντονισμού και κοινής δράσης των εργαζόμενων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, με αιχμές την υγεία, την παιδεία και τις αντεργατικές εξελίξεις στον ιδιωτικό τομέα. Σε αυτήν την κατεύθυνση κινείται η σύσκεψη συντονισμού σωματείων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα που καλεί η ΠΕΝΕΝ και ο σύλλογος εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κ. Σωτηρίου.
Τέλος, το γεγονός ότι τη Δευτέρα 1η Ιούνη άνοιξαν τα δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία αναδεικνύει ακόμα πιο πολύ, εκτός από τα τρέχοντα, και τα χρόνια προβλήματα στις σχολικές υποδομές, στη χρηματοδότηση των σχολείων και στην αναγκαία ύπαρξη μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού και προσωπικού καθαριότητας. Τα προβλήματα αυτά, μαζί φυσικά με τα ζητήματα που ανοίγει το πολυνομοσχέδιο και η τροπολογία, αποτελούν βασικά θέματα συζήτησης στις συγκεντρώσεις γονέων-εκπαιδευτικών που οργανώνονται αυτήν την περίοδο σε αρκετές περιοχές.