Περισσότεροι από 100 νέοι παρακολούθησαν την εκδήλωση του «Χιπ χοπ καφενέ» της εργατικής λέσχης Περιστερίου με θέμα: «Ένας χρόνος από τη δολοφονία του Killah P, στόχος και προοπτικές της χιπ χοπ κοινότητας». Στη συζήτηση τέθηκαν πλευρές του φασιστικού φαινομένου ενώ συζητήθηκε και η παρέμβαση της χιπ χοπ κοινότητας στην αντιφασιστική πάλη.
του Μιχάλη Παπαμακάριου
Την προηγούμενη Πέμπτη στην ταράτσα της Εργατικής Λέσχης Περιστερίου και στο πλαίσιο του αντιφασιστικού Σεπτέμβρη που διεξάγεται στις γειτονιές της Αθήνας και άλλων μεγάλων πόλεων, έγινε μια διαφορετική αντιφασιστική εκδήλωση.
Διοργανωτής της ο «Χιπ χοπ καφενές της λέσχης», μια πρωτοβουλία νέων μουσικών, αλλά και ακροατών της χιπ χοπ μουσικής, μιας πρωτοβουλίας που αποπειράται να συνενώσει τις σκέψεις, τις αναζητήσεις αλλά και τις δράσεις εκείνου του τμήματος της χιπ χοπ κοινότητας που βρίσκεται μέσα ή κοντά στα κοινωνικά και πολιτικά κινήματα. Η εκδήλωση αυτή δεν ήταν η πρώτη του «καφενέ». Είχαν προηγηθεί η παρθενική εκδήλωση της πρωτοβουλίας με θέμα «Χιπ Χοπ και κινήματα. Η άνοδος του πολιτικοποιημένου χιπ χοπ στις γειτονιές μας» στις 8 Ιούλη και η συζήτηση με θέμα «Σεξισμός και ομοφοβία στο ελληνικό χιπ χοπ» στις 17 Ιούλη, με αφορμή τα γεγονότα της χιπ χοπ συναυλίας στο αντιρατσιστικό φεστιβάλ. Οι εκδηλώσεις είχαν μεγάλη επιτυχία, μαζική συμμετοχή με συντριπτική τη παρουσία νεολαίας και ανέδειξαν ένα πλούτο προβληματισμών και προσεγγίσεων για την σχέση που μπορεί να έχει ένα μουσικό ρεύμα και οι φορείς του με την σύγχρονη πολυεπίπεδη πολιτική και κινηματική δράση. Σε αυτό το πλαίσιο δεν ήταν δυνατό το θέμα της τραγικής επετείου της δολοφονία του Killah P, ενός ανθρώπου του χώρου, να αφήσει ασυγκίνητο το «Χιπ χοπ καφενέ της λέσχης».
Η εκδήλωση είχε τίτλο «Ένας χρόνος από τη δολοφονία του Killah P, στόχοι και προοπτικές της χιπ χοπ κοινότητας». Τα μέλη του καφενέ τόνισαν εισηγητικά: «Η δολοφονία αποτέλεσε την πιο τραγική συμπύκνωση της κατάστασης στις γειτονιές μας. Γειτονιές βουλιαγμένες στην φτώχεια και την εγκατάλειψη, οικογένειες διαλυμένες από την ανεργία. Όσοι δουλεύουν να αισθάνονται το “μαχαίρι” του αφεντικού τους στο λαιμό κάθε στιγμή, τα ΜΜΕ να σπέρνουν τρόμο και μαύρη προπαγάνδα, ενώ σε κάθε γωνία μπάτσοι να αποφασίζουν και να διατάζουν. Άλλωστε τα δικά τους αφεντικά -οι κυβερνήσεις, οι Τρόικες, το ΔΝΤ, η ΕΕ- τους έδωσαν αυτό το περιθώριο. Εφόσον το μόνο που θέλουν είναι να πλουτίσουν ακόμα περισσότερο οι πλούσιοι και να φτωχύνουν οι φτωχοί, χρειάζονται “ησυχία και τάξη” για να περάσει το δικό τους. Έτσι δόθηκε έδαφος και χώρος στην Χρυσή Αυγή. Άλλες φορές κάνοντας τα στραβά μάτια, άλλες φορές προμοτάροντας την ανάπτυξή της. Έτσι το αυγό του φιδιού να εκκολάφτηκε και το φίδι σκότωσε πρώτα τον Σαχζάτ Λουκμάν και μετά τον Παύλο “Killah-P” Φύσσα.
Λιγότερο από ένα χρόνο μετά, μετανάστες, LGBTQ άτομα, αγωνιστές και όποιοι δε γουστάρουν οι κασιδιάρηδες πέφτουν θύματα αιματηρών επιθέσεων. Ένα χρόνο μετά, οι αδύναμοι σπρώχνονται με φασιστικό τρόπο στην εξαθλίωση. Ένα χρόνο μετά, υψώνονται φυλακές υψίστης ασφαλείας». Όπως ήταν φυσικό, στη συζήτηση που παρακολούθησαν πάνω από 100 άτομα, τέθηκαν πολλές πλευρές του φασιστικού φαινομένου, ενώ με έντονο τρόπο συζητιόνταν από πολλούς και πολλές το θέμα της παρέμβασης των χιπ χοπ μουσικών στην αντιφασιστική πάλη, με παραγωγές αντιφασιστικών τραγουδιών και αυτο-οργανωμένες συναυλίες στο πλαίσιο του αντιφασιστικού κινήματος.
Η συζήτηση γύρω από την λειτουργία μιας μουσικής ως μέσο παρέμβασης και αφύπνισης της συνείδησης επαναφέρει στις σύγχρονες συνθήκες το ερώτημα για τη σχέση της μουσικής με τα κοινωνικά και πολιτικά κινήματα και μάλιστα με τρόπο όχι ακαδημαϊκό αλλά πρακτικό και μάχιμο. Έντονη επίσης υπήρξε η συζήτηση σχετικά με τη λογική της πρωτοβουλίας «Δεν ξεχνάμε» και τα καλέσματα για απολίτικες συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις. Η συζήτηση στα πλαίσια του χιπ χοπ καφενέ της λέσχης, όπως και σε άλλες αντίστοιχες προσπάθειες σε γειτονιές της Αθήνας, «σηκώνει» το γάντι της πρόκλησης που δέχτηκε ο χώρος του χιπ χοπ με τη δολοφονία του Φύσσα και αποπειράται να απαντήσει. Προχωρά αυτό που δεν μπόρεσε να κάνει η χιπ χοπ κοινότητα, παρόντων των μεγάλων ονομάτων του χώρου ακριβώς μετά τη δολοφονία του Killah P, λόγω των αντιφάσεων της τότε συνεύρεσης.
Η ανακοίνωση του καφενέ στο κάλεσμα του στις τρέχουσες εκδηλώσεις μνήμης και αγώνα σημειώνει: «Σε όλα αυτά αν θέλουμε να είμαστε περήφανοι για την μουσική και τον πολιτισμό μας, δημιουργοί και ακροατές, πρέπει να συνεισφέρουμε ώστε το χιπ χοπ να γίνει μέρος των αντιφασιστικών κινημάτων και να τα ενισχύσει. Δεν γίνεται να αναθέσουμε σε άλλους αυτά που μας αφορούν. Δεν μπορούμε να περιμένουμε. Το μόνο άκρο που υπάρχει είναι αυτό της φτώχειας και του φασισμού. Με ένα πλέγμα δράσεων, συζητήσεις, αντιφασιστικές αλλά και γενικά πολιτικές συναυλίες σε κάθε γειτονιά, με τραγούδια τα οποία θα προβάλλουν ένα μοντέλο διαφορετικό από το κυρίαρχο και πάντα ερχόμενοι σε σύγκρουση με κάθε φασιστική έκφραση ή αντίληψη». Ο χιπ χοπ καφενές λειτουργεί κάθε Πέμπτη στις 20.00 στο χώρο της Εργατικής Λέσχης Περιστερίου (Θηβών 227, πλησίον σταθμού Μετρό Ανθούπολης)