Δημήτρης Σταμούλης
Με «όπλο» την κοινή, οριζόντια συντονισμένη και οργανωμένη από τα κάτω δράση, κόντρα στον υποταγμένο συνδικαλισμό, πολλά πρωτοβάθμια σωματεία και συλλογικότητες καλούν σε εργατική διαδήλωση, με αφετηρία την πλατεία Κοραή, το Σάββατο 30/11, στις 12 το μεσημέρι.
Μπορεί η κυβέρνηση να πέρασε από τη Βουλή το αντεργατικό αναπτυξιακό έκτρωμα και τις αντιδραστικές παρεμβάσεις στα σωματεία, ωστόσο το μαχόμενο ταξικό κίνημα προσπαθεί να θέσει ξανά στο προσκήνιο τον αγώνα για ριζική βελτίωση της θέσης των εργαζομένων με αυξήσεις στους μισθούς, λιγότερη δουλειά και υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (ΣΣΕ), με ανατροπή της αντεργατικής πολιτικής.
Κομβικός σταθμός προς αυτή την κατεύθυνση είναι η εργατική διαδήλωση στο κέντρο της Αθήνας σήμερα Σάββατο 30/11 (προσυγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Κοραή). Στόχος των πρωτοβάθμιων σωματείων είναι η αγωνιστική αυτή πορεία να κλιμακωθεί ως τις 19 Μαρτίου 2020, οπότε έχει αποφασιστεί και προπαγανδίζεται από τώρα νέα διακλαδική και οργανωμένη από τα κάτω απεργία.
Σ’ αυτή την προσπάθεια συμμετέχουν ήδη με αποφάσεις γενικών συνελεύσεών τους τα εξής σωματεία: ΣΕΦΚ (καθηγητές φροντιστηρίων), ΣΜΕΔ (μεταφραστές-διορθωτές), ΣΥΒΧΨΑ (βιβλίου-χάρτου), ΣΒΕΜΚΟ (εργαζόμενοι ΜΚΟ), σωματεία εργαζομένων σε Public, Πλαίσιο, ΜΚΟ Άρσις, NOKIA Ελλάδας, και ΣΣΜ (σερβιτόροι-μάγειρες). Στο πλαίσιο της όλης διεργασίας συντονισμού συμμετέχουν επίσης με απόφαση και τέσσερα ακόμα σωματεία από Θεσσαλονίκη και Γιάννενα.
Ζητούμενο για τα εργατικά σωματεία είναι «να δώσουν μια δυναμική συνέχεια στους αγώνες για τα εργατικά συμφέροντα και δικαιώματα, για τις ανάγκες, τη ζωή και την αξιοπρέπειά μας», όπως αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους, και γι’ αυτόν το λόγο δηλώνουν πως έχουν επιλέξει «το δρόμο της κοινής, οριζόντια συντονισμένης και οργανωμένης από τα κάτω δράσης».
Γιατί όμως τώρα ξανά διαδήλωση, χωρίς κάποια «αφορμή» από την κυβέρνηση; Αφενός η κυβέρνηση συνεχίζει ακάθεκτη την αντεργατική της επίθεση με μπαράζ μέτρων και νομοθετημάτων για νέο χτύπημα στη ΔΕΗ, νέα φορολογικά μέτρα υπέρ του κεφαλαίου, όξυνση της κρατικής καταστολής. Αφετέρου τα σωματεία θέτουν και μια άλλη πλευρά στην αντιπαράθεση με το κεφάλαιο και την κυβέρνηση. «Να βάλουμε μπροστά και πάλι με έναν δυναμικό τρόπο τις διεκδικήσεις μας. Τόσο τις διεκδικήσεις μας σε κάθε κλάδο και χώρο εργασίας όσο και τις συνολικές διεκδικήσεις του εργατικού κινήματος» απαντούν.
Οι εργαζόμενοι με τα σωματεία τους καλούν σε αγώνα για ΣΣΕ και για αυξήσεις σε μισθούς και αμοιβές. Για μάχη ενάντια σε κεφάλαιο και κράτος για την ευθύνη τους ως προς τα λεγόμενα «εργατικά ατυχήματα». Για πάλη ενάντια στην εργοδοτική τρομοκρατία και ενάντια στην ποινικοποίηση και κατατρομοκράτηση των εργατικών αγώνων και της συνδικαλιστικής δράσης. Για εναντίωση στη μαύρη και υποδηλωμένη εργασία, στη μη καταβολή δεδουλευμένων, στην εργασιακή επισφάλεια και τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου, καθώς και για τη διεκδίκηση μόνιμης και σταθερής εργασίας.
Απέναντι στην υποταγή και την ενσωμάτωση, τον κατακερματισμό και την απεργοσπασία που προωθεί ο αστικοποιημένος συνδικαλισμός τύπου ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, τα πρωτοβάθμια σωματεία προτάσσουν τη σύνδεση των αντιστάσεων στους κλάδους και τους χώρους δουλειάς και την ισχυροποίηση της θέσης όλων απέναντι στους εργοδότες και τους κυβερνώντες, απέναντι συνολικά στον κοινό ταξικό εχθρό. «Να καταδείξουμε και πάλι προς κάθε κατεύθυνση πως ο κόσμος της εργασίας μπορεί βασιζόμενος στις δικές του δυνάμεις να οργανώνει από τα κάτω και να πραγματοποιεί αποτελεσματικά τους αγώνες του» σημειώνουν χαρακτηριστικά.
Τα πρωτοβάθμια σωματεία επιδιώκουν να δώσουν δυναμική συνέχεια στους αγώνες για τα εργατικά συμφέροντα
Στο πλαίσιο της εργατικής διαδήλωσης του ερχόμενου Σαββάτου, τα σωματεία απευθύνουν κάλεσμα για συμμετοχή και συνδιοργάνωση σε όλα τα σωματεία (ανεξάρτητα από το αν έχουν αποφασίσει απεργία στις 19/3/2020), αλλά και σε εργατικά σωματεία, εργατικές-κοινωνικές συλλογικότητες και εργαζομένους από διάφορες πόλεις της Ελλάδας να προχωρήσουν στην οργάνωση αντίστοιχων κινητοποιήσεων την ίδια μέρα.
Τέλος, ας σημειωθεί πως Σάββατο 30.11 στα Προπύλαια, στις 10.30 π.μ., καλούν σε συλλαλητήριο για την κοινωνική ασφάλιση συνταξιουχικές οργανώσεις και σωματεία όπου παρεμβαίνει το ΠΑΜΕ, ενώ σχετική απόφαση πήρε και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας (ΕΚΑ). Το ερώτημα βέβαια που προκύπτει όσον αφορά το ΠΑΜΕ είναι γιατί, αντί να προκριθεί ως αναγκαιότητα η κοινή δράση των εργαζομένων, των συνταξιούχων και της νεολαίας, τελικά επιλέχτηκε ξανά άλλος τόπος και χρόνος, κι ας ήταν η εργατική διαδήλωση των πρωτοβάθμιων σωματείων ανακοινωμένη από καιρό.